Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΥΣΣΩΡΕΥΕΙ ΧΡΥΣΟ – Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΧΙ;

Η μεγάλη μεταβλητότητα αυτές τις ημέρες στις τιμές του χρυσού, οι οποίες βρέθηκαν κατά το πρώτο δεκαήμερο του νέου έτους έως και τα 1.611 δολάρια/ουγκιά για να διορθώσουν έως τα 1.540 δολάρια/ουγκιά την Πέμπτη, μετά την υποβάθμιση προς το παρόν των ανησυχιών για  εκτεταμένη στρατιωτική σύγκρουση των ΗΠΑ με το Ιράν, προκάλεσαν ανάλογες μεταβολές στην τιμολόγηση των αγοραπωλησιών της χρυσής λίρας.

Ως εκ τούτου, μαζί με τα υψηλά του πολύτιμου μετάλλου είδαμε και υψηλά στη χρυσή λίρα την Τετάρτη, η οποία σύμφωνα με το δελτίο χρυσού και χρυσών νομισμάτων  της Τράπεζας Ελλάδος, η τιμή πώλησης για την παλαιάς κοπής χρυσής λίρας ήταν στα 392,37 ευρώ και η τιμή αγοράς στα 325,40 ευρώ.

Ήτοι στο πιο ψηλό σημείο από τότε που υιοθετήσαμε το ευρώ σαν επίσημο νόμισμα της χώρας, ενώ σημειωτέον ότι μέσα σ’ ένα έτος, οι τιμές της χρυσής λίρας έχουν ανέβει κατά 27,8%, ενώ έχουν ενισχυθεί κατά 399,6% από τότε που υιοθετήσαμε το ευρώ.

Οι τιμές αποκλιμακώθηκαν στη συνέχεια, με τις τιμολογήσεις της Παρασκευής να ανέρχονται σύμφωνα με το δελτίο τιμών της ΤτΕ  στα 382,23 ευρώ για όποιον επιθυμούσε να αγοράσει χρυσή λίρα, ενώ για όποιον ήθελε να πουλήσει το αντίτιμο είχε οριστεί στα 316,94 ευρώ.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι οι τιμές για λόγους εμπορικής πολιτικής είναι πάνω από το δίκαιο συσχετισμό αποτίμησης του πολύτιμου μετάλλου και της περιεκτικότητας της λίρας σε καθαρό χρυσό, η οποία ανέρχεται στα 7,322 γραμμάρια ή 0,23542 ουγκιές.

Άλλος ένας παράγοντας καθορισμού της τιμής της είναι φυσικά η ισοτιμία του ζεύγους eur/usd, ενώ είναι εμφανές ότι στις αγοραπωλησίες της λίρας, υπάρχει ένα  «χαράτσι» της τάξεως του 20,6%, αφού η ΤτE πουλάει και αγοράζει με μια διαφορά πέριξ του 20%.

Παρά το γεγονός όμως ότι η  αγορά χρυσού από τις Κεντρικές Τράπεζες τείνει να γίνει μια πάγια πλέον τακτική, ενώ σύμφωνα με τα  στοιχεία από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, ο όγκος χρυσού σε φυσική μορφή που διακρατούν τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια εκτινάχθηκε το 2019 και περίπου 150 τόνοι αγοράστηκαν μόνο από επενδυτές απευθείας σε μπάρες και νομίσματα κατά το γ’ τρίμηνο του 2019, τα στοιχεία της ΤτΕ είναι σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά,  στο ενιάμηνο της περσινής χρονιάς πουλήθηκαν 73.808 χρυσές λίρες , ενώ αγοράστηκαν μόνο… 5.153. 

Μάλιστα κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, όταν οι επενδυτές ανά τον κόσμο αγόρασαν 150 τόνους σε μπάρες και νομίσματα, στην Ελλάδα εκτινάχτηκαν οι …πωλήσεις της χρυσής λίρας, καθώς εκποιήθηκαν 32.543 χρυσές λίρες.

Βίοι άκρως αντίθετοι!

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, της Μαίρης Βενέτη, 13/1/2020]