Ο ΝΕΟΣ “ΜΑΥΡΟΣ ΚΥΚΝΟΣ” ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΕΧΕΙ ΧΡΩΜΑ… ΠΡΑΣΙΝΟ

Οι αλλαγές στην τρέχουσα μορφή της νομισματικής πολιτικής θα είναι έτοιμες μέσα στο 2020 και θα ενσωματώνουν τη νέα αντίληψη της ΕΚΤ για την κλιματική αλλαγή.

Παράλληλα, όμως, με αυτήν τη γενική τοποθέτηση η Λαγκάρντ, μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ., έδωσε και το δικό της “προσωπικό” μήνυμα. “Η ΕΚΤ συμφωνεί με τα συμπεράσματα της BIS (Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών)” όσον αφορά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Τι είναι όμως αυτό που λέει η BIS;

Σε πρόσφατη μελέτη υψηλόβαθμων στελεχών της η BIS προειδοποιεί ότι ο “πράσινος κύκνος”, αυτός της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο επικίνδυνος από τον “μαύρο κύκνο”, εκείνον της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008.

Η… εκτίμηση αυτή δεν αποτελεί άποψη που προέρχεται από κάποιο περιβαλλοντικό κινηματικό περιβάλλον, αλλά αποτελεί το συμπέρασμα μελέτης ομάδας αναλυτών της BIS (Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών) που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Το κωδικοποιημένο συμπέρασμα της μελέτης αυτής είναι ότι ο “πράσινος κύκνος” (κλιματική αλλαγή) είναι πολύ ισχυρότερος κίνδυνος από τον “μαύρο κύκνο” (χρηματοπιστωτική κρίση).

Η μελέτη, στην οποία η κυρία Λαγκάρντ δήλωσε τη συμφωνία της μετά το Δ.Σ., έχει τίτλο “Πράσινος Κύκνος. Κλιματική αλλαγή και σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος: ποιος ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών, των ρυθμιστικών και εποπτικών αρχών” και είναι έργο μιας συνεργασίας μελετητών/στελεχών της BIS, των Luiz Awazu Pereira de Silva, Patrick Bolton, Morgan Despres, Frederic Samana, Romain Swartzman.

Η μελέτη δεν περιορίζεται στο να εξηγήσει το γιατί οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δημιουργούν συνθήκες καταστροφών με τη μορφή γενικευμένων και πέρα από σύνορα αλυσιδωτών αντιδράσεων στην κοινωνία, στην οικονομία και τη φύση.

Αφού η μελέτη των πέντε υψηλόβαθμων στελεχών της BIS εκθέτει “ρεαλιστικά” το εύρος του κινδύνου με τη μορφή άμεσης απειλής καταλήγει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει άμεσα να συνεργασθούν και να αναλάβουν δράση.

Nα αναθεωρήσουν άμεσα τις προτεραιότητές τους και να προλάβουν κατά το δυνατό, με τη συνεργασία των κυβερνήσεων (ή και χωρίς αυτή), τις δραματικές συνέπειες αναλαμβάνοντας νομισματική χρηματοδότηση των δράσεων που θα χρειασθούν (!).

H BlackRock στο πλευρό της Λαγκάρντ

Λίγα 24ωρα πριν από τη δημοσίευση της μελέτης αυτής, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα “πάνελ” συζητήσεων στο Νταβός, ο Λάρι Φινκ, επικεφαλής της BlackRock του μεγαλύτερου επενδυτικού fund στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 7 τρισ. δολ., είχε δηλώσει δημόσια σε συνέντευξή του ότι η κλιματική αλλαγή υποχρεώνει το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε μία χωρίς προηγούμενο “διαρθρωτική αλλαγή”.

Μια “αλλαγή” η οποία πρέπει να γίνει πριν από την κλιματική αλλαγή για να αποφύγει μια χωρίς προηγούμενο… καταστροφή.

Σε ποια αλλαγή αναφέρεται; Με τρόπο διακριτικό αλλά αρκετά σαφή προδικάζει μία πρωτοφανή στην ιστορία του συστήματος μετακίνηση (απο-επένδυση) κεφαλαίων από επενδυτικούς τομείς που δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής (ενέργεια, μεταφορές, αυτοκινητοβιομηχανια κ.λπ.) και τη μετακίνησή τους σε τομείς όπου οι επενδύσεις προϋποθέτουν την κλιματική “βιωσιμότητα”.

Ακόμα και αν η πρόβλεψη του Λάρι Φινκ αντανακλά τις προθέσεις και μόνο της BlackRock, αρκεί για να αποσταθεροποιηθεί το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα σε χρόνο “dt”, καθώς ο όγκος των επενδυτικών κεφαλαίων των οποίων προδικάζει τη “μετακίνηση” θα αρκούσε για να προκαλέσει τριγμούς παγκόσμιων διαστάσεων.

Πριν από τον Λάρι Φινκ, όμως, στην τελευταία δημόσια ομιλία της το 2019, η νυν επικεφαλής της ΕΚΤ και πρώην διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε προαναγγείλει την “ενασχόληση” και προσαρμογή της πολιτικής της ΕΚΤ σε θέματα που αφορούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και επηρεάζονται από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Στη “γραμμή” εκείνης της προειδοποίησης ήρθε να δώσει περιεχόμενο και να προσδιορίσει μάλιστα ως “πράσινο κύκνο” τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, η μελέτη των αναλυτών της BIS, στην οποία η Λαγκάρντ δήλωσε συμφωνία χωρίς να μπει στον κόπο να εξηγήσει το τι ακριβώς συζητήθηκε γι’ αυτό στο Δ.Σ. της ΕΚΤ…

Τεκτονικές πλάκες

Τι συμβαίνει; Ξαφνικά οι πρωταγωνιστές στις αγορές κεφαλαίου απέκτησαν “οικολογική συνείδηση”;

Όχι, βέβαια. Απέκτησαν όμως αντίληψη των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στις διαστάσεις που αρχίζει να παίρνει ακόμα και στην τρέχουσα συγκυρία.

Οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Αυστραλία που κατέστρεψαν ολόκληρες περιοχές είχαν την πρώτη κατ’ αρχήν αποτύπωσή τους σε δολάρια, αμερικανικά δολάρια.

Και ο κατ’ αρχήν λογαριασμός είναι κάτι περισσότερο από μισό τρισ. δολ. όσον αφορά το κόστος των αποζημιώσεων για τις καταστροφές που θα πρέπει να πληρώσει μία από τις “κολόνες” του χρηματιστικού κεφαλαίου, αυτή των ασφαλιστικών εταιρειών. Αυτές που κατά κύριο λόγο συσσωρεύουν “ρευστό” το οποίο αποτελεί την πηγή ρευστότητας για το τραπεζικό σύστημα, τα hedge funds και επενδύεται στα χρηματιστήρια.

Μια “κολόνα” η οποία είναι απόλυτα διασυνδεδεμένη με τη βιομηχανία της εξισορρόπησης κινδύνων (hedging) στο τραπεζικό σύστημα και πάνω στην οποία χτίζονται περί τα 997 τρισ. δολ. διεθνώς σε συμβόλαια παραγώγων, τα οποία “διασφαλίζουν” στο μεγαλύτερο μέρος τους έναντι κινδύνων, επιτοκιακών, συναλλαγματικών, αλλά και φυσικών καταστροφών…

Εν ολίγοις, οι τρέχουσες και κυρίως οι μελλοντικές “ζημιές” από την “κλιματική αλλαγή” αποτελούν τον πυροκροτητή στη βόμβα του παγκόσμιου χρέους, απέναντι στην οποία ο κ. Λάρι Φινκ δηλώνει ότι το χρηματιστικό κεφάλαιο πρέπει να απομακρυνθεί το ταχύτερο δυνατό…

Αυτός είναι ο “πράσινος κύκνος” τον οποίο η μελέτη της BIS “βλέπει” να κολυμπάει στη “μαύρη” λίμνη της κρίσης του παγκόσμιου χρέους.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Γ. Αγγέλη, 26/1/2020]