WSJ: ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Για μια “αξιοσημείωτη οικονομική ανάκαμψη” της Ελλάδας το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης του Κυριακού Μητσοτάκη κάνει λόγο η Wall Street Journal σε άρθρο-γνώμης με αφορμή την πρόσφατη αναβάθμιση της χώρας από την Ελλάδα.

“Η Fitch την Παρασκευή, αναβάθμισε το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης κατά μία βαθμίδα, στο BB, ενώ εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξη για την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά. Η Αθήνα παραμένει δύο επίπεδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα στα μάτια της Fitch, ωστόσο οι επενδυτές είναι περισσότερο αισιόδοξοι. Η απόδοση στα ελληνικά ομόλογα υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό κοντά στο 1,15% τη Δευτέρα, σε σύγκριση με 1,04% για την Ιταλία” αναφέρει η WSJ.

“Οι επενδυτές θεωρούν επίσης ότι ο στόχος της Αθήνας για ανάπτυξη 2,8% του ΑΕΠ αυτό το έτος και 3% με 4% στη συνέχεια είναι εφικτός”, προσθέτει: “Η χρηματιστηριακή αγορά σημείωσε ράλι 49% το 2019, κυρίως στο δεύτερο μισό του έτους. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα είναι σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι στην Ευρωζώνη συνολικά, ενώ η ανεργία στο 16,6% τον Οκτώβριο ήταν η χαμηλότερη από το 2011.

Όλα αυτά τα πιστώνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην σύμβουλος της McKinsey που εξελέγη πρωθυπουργός τον Ιούλιο μετά από μια δεκαετία αποτυχημένων πειραμάτων με την τεχνοκρατία του κέντρου και την ριζοσπαστική αριστερά. Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί κάτι άλλο: μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς.”

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, “ο κ. Μητσοτάκης έκοψε τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή στα εταιρικά κέρδη στο 24% από 28%, ενώ ορισμένα φυσικά πρόσωπα έχουν δει τον φορολογικό τους συντελεστή να υποχωρεί στο 9% από 22% καθώς και περικοπές στους φόρους ακινήτων. Σχεδιάζει παράλληλα να εισαγάγει έναν οριζόντιο φόρο στα €100.000 για πλούσιους ξένους που πάνε στην Ελλάδα για να επενδύσουν. Την ίδια στιγμή, ξεσκονίζει τα σχέδια για τις ιδιωτικοποιήσεις που είχε βάλει στο ράφι ο αριστερός προκάτοχος του Αλέξης Τσίπρας.”

Η WSJ προειδοποιεί πάντως ότι “πολλά μπορούν ακόμα να πάνε στραβά. Η Ελλάδα είναι ακόμα εκτεθειμένη στις περιπέτειες της παγκόσμιας εμπορικής διένεξης στην εποχή του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και στις διαφωνίες της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit.

Οι ψηφοφόροι που ήταν πρόθυμοι να δώσουν στον κ. Μητσοτάκη μια ευκαιρία το περασμένο έτος, θα πρέπει να διατηρήσουν την ελπίδα τους για αρκετό καιρό ώστε να επιτρέψουν στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα να δείξει τα αποτελέσματα του και ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία του.

Αλλά η Αθήνα έχει ήδη αποδείξει ότι οι αμφισβητούντες της κευνσιανής θεωρίας κάνουν λάθος. Με το ένα πακέτο διάσωσης μετά το άλλο να αποτυγχάνουν επειδή οι ηγέτες της Ε.Ε. θεωρούσαν δεδομένη την αδύναμη ανάπτυξη και αντίθετα εστίαζαν στην αύξηση των φόρων για να διασωθούν τα δημοσιονομικά. Ακόμα και σήμερα, η Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρούν ότι οι εκτιμήσεις του κ. Μητσοτάκη είναι πολύ αισιόδοξες. Οι Έλληνες αποφάσισαν αντίθετα να δώσουν μια ευκαιρία στην ελπίδα και μέχρι τώρα ανταμείβονται” καταλήγει το δημοσίευμα. 

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 30/1/2020]