Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ 3% Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟ 2020 – ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΟΥΜΕ ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Επισημαίνοντας ότι η χώρα μας τους τελευταίους έξι μήνες έχει πετύχει ένα “success story” και έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της σε διεθνές επίπεδο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανοιχτή συζήτηση που είχε στο Νταβός με τον καθηγητή ιστορίας των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Στάνφορντ, Νάιαλ Φέργκιουσον, έδειξε προς την κατεύθυνση της περαιτέρω εφαρμογής των μεταρρυθμιστικών τομών, με στόχο την ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Μία ανάπτυξη την οποία ο ίδιος τοποθέτησε στο 3% για το 2020 κρατώντας πάντα στην πρώτη γραμμή το μείζον στοίχημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων ακόμα και στο 2% προκειμένου να δημιουργηθεί περαιτέρω δημοσιονομικός χώρος για μείωση φόρων και στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. 

“Τίποτα δεν σε προετοιμάζει για τις ευθύνες, όταν αναλαμβάνεις την εξουσία. Αυτό που αποδείξαμε είναι ότι πετυχαίνεις, όταν κινείσαι γρήγορα. Όλοι μου έλεγαν ότι πρέπει να προχωρήσω γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις. Καθώς, λίγες κυβερνήσεις το κατάφεραν. Κινηθήκαμε γρήγορα στο να προωθήσουμε τη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα. Μειώσαμε φόρους στην οικονομία και στην οικοδομή. Είμαστε στην αρχή ενός κύκλου μεγάλης ανάπτυξης για τη χώρα. Και έχουμε όλα τα εχέγγυα. Έχουμε σταθερή κυβέρνηση, με αυτοδυναμία. Δε θα βρεις στην Ευρώπη τέτοιο παράδειγμα. Δείτε τι γίνεται σε Ιταλία και Ισπανία. Δεν έχουμε εκλογές μέχρι το 2023. Οι πολιτικές μας είναι σωστές. Η οικονομία αντιδρά θετικά. Η εμπιστοσύνη των αγορών μεγαλώνει. Επενδύσεις έρχονται στην Ελλάδα. Στην Αθήνα πλέον μπορείς να νιώσεις τη θετική διάσταση”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Η χώρα έβγαινε από την κρίση το 2014, όταν είχαμε το πείραμα των λαϊκιστών που ήταν οδυνηρό για τη χώρα. Οι πολίτες δεν ξεχνούν τα capital controls, το κλείσιμο των τραπεζών. Βρεθήκαμε κοντά στο να βγούμε από το ευρώ, πριν τη θεαματική “κολοτούμπα” του κ. Τσίπρα. Ζήτησα από τους πολίτες να με ψηφίσουν, για να αλλάξω τη χώρα και να αφήσουμε πίσω μας την κρίση. Αναμένω η ανάπτυξη το 2020 να είναι κοντά στο 3%. Αλλά νομίζω ότι είναι σταθερή ανάπτυξη. Ωστόσο, πρέπει να αυξήσουμε τις επενδύσεις. Είμαστε κοντά στο να πείσουμε τους εταίρους να μειώσουμε τους στόχους των πλεονασμάτων από το 2021, για να έχουμε περισσότερο χώρο και να μειώσουμε και άλλο τους φόρους. Κάνουμε μεταρρυθμίσεις, γιατί πιστεύουμε ότι είναι για το καλό της χώρας. Όχι επειδή μας τις επιβάλουν κάποιοι”, ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

Εκλογές το 2023

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έθεσε τέλος στη σεναριολογία για πρόωρες εκλογές ακόμα και εντός του 2020, καθώς επεσήμανε ότι οι κάλπες θα στηθούν το 2023, εστίασε και στην εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός ανέδειξε την ευαισθησία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα, προσθέτοντας ότι ήταν στο σκεπτικό του να επιλέξει ένα μη πολιτικό πρόσωπο.

“Η πρόταση έτυχε πολύ καλής υποδοχής από την κοινή γνώμη. Είμαι σίγουρος ότι η κ. Σακελλαροπούλου θα είναι πολύ πετυχημένη”, σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Βγαίνουμε από την κρίση πολύ γρήγορα

 Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο πρωθυπουργός θέλησε να εστιάσει και πάλι στα δεδομένα που κάνουν την Ελλάδα να οδηγείται στην ανάπτυξη, με την ταυτόχρονη θετική εικόνα των αγορών.

“Τα χρήματα επιστρέφουν στην Ελλάδα είτε από αυτούς που ζουν στο εξωτερικό, είτε από αυτούς που μένουν εδώ και επενδύουν. Οι αγορές είναι θετικές προς τη χώρα από τότε που εκλεγήκαμε. Έχουμε σταθερή κυβέρνηση, δεν έχουμε εκλογές για 3,5 χρόνια, προωθούμε μεταρρυθμίσεις, έχουμε αυτοδυναμία. Υπάρχουν λόγοι για την εικόνα που παρουσιάζουν οι αγορές”, τόνισε και έφερε τα παραδείγματα της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και του “ξεπαγώματος” σημαντικών επενδύσεων.

“Η Ελλάδα δεν είναι μόνο ήλιος και παραλές. Είναι μία χώρα που βγαίνει από την κρίση πολύ γρήγορα”, σχολίασε.

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε την προκλητικότητα των ενεργειών της Άγκυρας, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες στάθηκαν στο παράνομο του “μνημονίου” Τουρκίας-Λιβύης.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 23/1/2020]