Κ. ΜΑΛΑΜΑ: ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΟΥΝ ΤΑ ΚΔΑΠ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Συνάντηση με εκπαιδευτικούς κι εργαζόμενους βοηθητικού προσωπικού των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Μεγάλης Παναγίας και Αρναίας πραγματοποίησε η Κυριακή Μάλαμα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ΚΔΑΠ της Μεγάλης Παναγίας. Η συνάντηση είχε ως αντικείμενο την ενημέρωση σε σχέση, αφενός, με τη λειτουργία των κρίσιμων αυτών δομών για την τοπική κοινωνία κι αφετέρου την εργασιακή καθημερινότητα των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε αυτά. Τα ΚΔΑΠ της Μεγάλης Παναγίας και της Αρναίας φιλοξενούν συνολικά πάνω από 120 παιδάκια και προσφέρουν πολύ σημαντικές κοινωνικές κι εκπαιδευτικές υπηρεσίες, καθώς αποτελούν μοναδικές δομές δημιουργικής απασχόλησης παιδιών τα απογεύματα.

Όπως σημείωσαν οι εκπαιδευτικοί, οι συγκεκριμένες δομές έχουν επιτύχει κι αγκαλιαστεί από τις οικογένειες εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, παρά τα προβλήματα που προκαλεί η εργασιακή και λειτουργική ανασφάλεια που τα διέπει. Η λειτουργία των ΚΔΑΠ ως μόνιμων δομών και με σταθερό και μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό επιτάσσεται από τις σύγχρονες αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης, ενώ η εργασία των εκπαιδευτικών σε αυτά θα πρέπει να αναγνωρίζεται ως εκπαιδευτική προϋπηρεσία, ίδια με εκείνη των εκπαιδευτικών της γενικής και της ειδικής εκπαίδευσης. Αντίστοιχη αναγνώριση οφείλει να διασφαλιστεί και για το ειδικό βοηθητικό προσωπικό των ΚΔΑΠ. Ταυτόχρονα, οι εκπαιδευτικοί μοιράστηκαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμα το πλαίσιο συνέχισης της λειτουργίας των ΚΔΑΠ για τα επόμενα έτη.

Η Κυριακή Μάλαμα εξέφρασε από την πλευρά της την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει στις προθέσεις της την μονιμοποίηση της λειτουργίας των συγκεκριμένων δομών, ενώ δεν φαίνεται να συνεχίζει και τον προγραμματισμό για την υλοποίηση μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών και ειδικού βοηθητικού προσωπικού στις συγκεκριμένες δομές. Τόνισε, τέλος, ότι θα βρίσκεται στο πλευρό των εκπαιδευτικών που αντιμετωπίζουν εργασιακή και μισθολογική ανασφάλεια, ενώ θα συνεχίσει να επισκέπτεται δομές στήριξης της καθημερινότητας σε όλη τη Χαλκιδική, ώστε να συμπεριληφθεί κι η κοινωνική αλληλεγγύη, ως βασικός πυλώνας, στην μεγάλη αναπτυξιακή πρόταση που προετοιμάζεται για την επερχόμενη προοδευτική διακυβέρνηση της Χαλκιδικής.

[ΠΗΓΗ: https://blog.moudaniwn.gr/, 29/1/2020]