ΕΥΣΗΜΑ ΣΤΟ EWG ΓΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ- ΔΟΣΗ, ΑΡΧΙΖΕΙ Η “ΜΑΧΗ” ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ

Η επικύρωση της απόφασης διατήρησης των χαμηλών επιτοκίων του δεύτερου δανείου (ως συνέχεια των αποφάσεων του Eurogroup του Δεκεμβρίου για το πακέτο “δόσεων” των 767 εκατ ευρώ), ήταν το “ποδαρικό” για την Ελλάδα στην πρώτη χθεσινή συνεδρίαση του Euroworking Group για το 2020.

Τα εύσημα που, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρθηκαν από εκπροσώπους των θεσμών και των δανειστών ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ που συνόδευαν τις επίσημες ανακοινώσεις. “Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για τις μεταρρυθμίσεις” ανέφερε.

Στο ίδιο μήκος κύματος άλλωστε κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς και του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, κατά τις συναντήσεις που είχαν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον.

Η σύνοδος του EWG είχε ως βασικό στόχο να προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup της 20ης Ιανουαρίου και  το θέμα Ελλάδα δεν ήταν στην επίσημη ατζέντα όσον αφορά στην πέμπτη αξιολόγηση αλλά και στα ελληνικά αιτήματα παρεμβάσεων – άμεσων ή έμμεσων – στο πρωτογενές πλεόνασμα. Άλλωστε, η ατζέντα των εν λόγω επαφών, σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώνεται παράλληλα, καθώς η “κάθοδος” αρχίζει.

Αρχή από ΓΛΚ και ΥΠΟΙΚ

Στις 14 Ιανουαρίου έχει ορισθεί η έλευση των τεχνικών κλιμακίων με αρχή από το ΓΛΚ και το ΥΠΟΙΚ για την ενημέρωση αναφορικά με την δημοσιονομική κατάσταση και με την πορεία της οικονομίας. Μετά, η έμφαση θα στραφεί στις μεταρρυθμίσεις και στο “σκανάρισμα” της ετοιμότητας της κυβέρνησης αναφορικά με τα ορόσημα έως το τέλος του 2019.

Οι ΥΠΟΙΚ έχουν διαμηνύσει από το Δεκέμβριο ότι η έμφαση θα δοθεί στο χρηματοπιστωτικό τομέα και κυρίως στον “διάδοχο” του Ν Κατσέλη και στην λήξη της προστασίας της πρώτης κατοικίας από την 1η Μαΐου παράλληλα με την θεσμοθέτηση ενός νέου πτωχευτικού δικαίου που θα ενοποιεί τα οκτώ παράλληλα σχήματα που λειτουργούν σήμερα.

Στις 21-24 Ιανουαρίου αναμένονται οι επικεφαλής, ενώ η έκθεση της Επιτροπής θα οριστικοποιηθεί λίγο πριν το τέλος Φεβρουαρίου για να επικυρωθεί πολιτικά στο Eurogroup του Μαρτίου. Δεν συνοδεύεται από “δόσεις” (η Ελλάδα δικαιούται κάθε δεύτερη αξιολόγηση).

Τα πλεονάσματα

Ωστόσο συνδέεται άρρηκτα με τις πολιτικές διεκδικήσεις της Αθήνας για την αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων ώστε να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις έως 5,1 δισ. ευρώ και με την μεγάλη μάχη για τα χαμηλότερα κατά 1%-1,5% του ΑΕΠ πρωτογενή πλεονάσματα.

Οι θέσεις των δανειστών αναμένεται λοιπόν να φανούν στις διαβουλεύσεις που θα έχει ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας, ο πρόεδρος του ΣΟΕ Μιχάλης Αργυρού και το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο στην Αθήνα, τις επόμενες ημέρες.  Και έχουν ειδική σημασία λόγω του “ανασχηματισμού” που έχει λάβει χώρα μεταξύ των θεσμών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Δήμητρας Καδδά, 10/1/2020]