Ν. ΤΖΙΑΜΑΡΙΟΛΙ (ESM): Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΔΕΥΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ

Τον Ιούνιο κατά την 6η αξιολόγηση της Ελλάδας στο πλαίσιο της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας θα εξεταστεί το ζήτημα της αλλαγής χρήσης των ελληνικών ομολόγων. Αυτό αναφέρει ο Νικόλα Τζιαμαριόλι, ο γενικός γραμματέας του ESM σε συνέντευξη του στα “ΝΕΑ”. Όπως αναφέρει, “η Ελλάδα υποδαπανά για επενδύσεις, οπότε πρέπει να δούμε αν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον χρήματα” και προσθέτει ότι καθώς η επόμενη έκθεση δεν συνδέεται με εκταμίευση SMP’s και ANFA’s το θέμα θα μπορούσε να διευθετηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ο κ. Τζιαμαριόλι ερωτηθείς αναφορικά με την προοπτική της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5%, έθεσε ένα χρονικό πλαίσιο μετά το 2022, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εμπίπτει εντός του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου. “Θα εξετάσουμε προσεκτικά τις μακροπρόθεσμες παραδοχές για την ανάπτυξη και τα επιτόκια της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους. Μόλις ολοκληρωθεί η τεχνική αυτή ανάλυση, άπτεται του Eurogroup να συζητήσει αν υπάρχει περιθώριο αλλαγής των στόχων”, αναφέρει.

Αναφορικά με τις αναβαθμίσεις της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης, ο γενικός γραμματέας του ESM εκτιμά ότι εντός του 2020 θα ακολουθήσουν και άλλες, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις, η χώρα θα ικανοποιεί τους δημοσιονομικούς στόχους και θα συνεργάζεται καλά με τους Ευρωπαίους εταίρους. Σύμφωνα με τον κ. Τζιαμαριόλι η Ελλάδα βαδίζει προς την επενδυτική βαθμίδα, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει την δυναμική των μεταρρυθμίσεων.

Τέλος, ο αξιωματούχος του ESM αναφέρει ότι την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της επίσκεψης του οργανισμού στην Αθήνα, θα εξεταστούν η εκτέλεση του προϋπολογισμού, η εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η εξέλιξη των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και θέματα που αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα- όπως το σχέδιο “Ηρακλής” και το πτωχευτικό δίκαιο.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 18/1/2020]