ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ELDORADO GOLD

Από τον περασμένο Μάιο έως σήμερα, η τιμή της Eldorado Gold έχει αυξηθεί περισσότερο από από 140%.

Αντίστοιχη των προβλέψεων ήταν η παραγωγή χρυσού από την Eldorado Gold τόσο σε επίπεδο έτους-δηλαδή για το 2019- όσο και επίπεδο τετάρτου τριμήνου. Ειδικότερα, ο καναδικός όμιλος παρήγαγε 118.955 ουγγιές και 395.331 ουγγιές χρυσού, για το τέταρτο τρίμηνο του 2019 και για το σύνολο της περασμένης χρονιάς, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα που δημοσίευσε πρόσφατα.

Μάλιστα, από το ορυχείο της Ολυμπιάδας ο καναδικός όμιλος, που έχει παρουσία στην Ελλάδα μέσω της Ελληνικός Χρυσός, “έβγαλε” 12.617 ουγγιές χρυσού από 8.101 χιλ. ουγγιές το τέταρτο τρίμηνο του 2018. Τα καλά αυτά νούμερα στο μέτωπο της παραγωγής, σε συνδυασμό με την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της τιμής του χρυσού και το ολοκληρωτικό restart των έργων της εταιρείας επί ελληνικού εδάφους, εγγυώνται ισχυρότερες επιδόσεις για την Eldorado Gold.

Η μετοχή

Οι βελτιωμένες αυτές επιδόσεις εκτιμάται ότι θα φανούν στην μετοχή του καναδικού ομίλου, την οποία αναλυτές συγκαταλέγουν ως μία από τις δέκα κορυφαίες επενδυτικές επιλογές του κλάδου της. Άλλωστε, το διάστημα Μάιος-Σεπτέμβριος, η μετοχή υπεραπέδωσε, ενώ από τότε έως σήμερα έχει βρεθεί να ενισχύεται σε ποσοστό μεγαλύτερο από 140%. Βάσει των δεδομένων αυτών, οι αναλυτές αναφέρουν ότι σε σχέση με την κεφαλαιοποίησή της, που ξεπερνάει το 1,3 δισ. δολ., η Eldorado διαθέτει μεγάλη ποσότητα χρυσού της τάξης των 17 εκατ. ουγκιών. Σήμερα έχει σε λειτουργία τέσσερα μεταλλεία, που παράγουν, ετησίως, 400.000 ουγκιές χρυσού, ενώ κατασκευάζει τρία ακόμη μεταλλεία, επιδιώκοντας να επεκτείνει την παραγωγή της σε 600 χιλ. ουγκιές.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της εταιρείας, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, είναι ότι διαθέτει χαμηλή αποτίμηση, σε αντιδιαστολή με τα projects της, που είναι υψηλών προδιαγραφών. Όσον αφορά το project της εταιρείας στις Σκουριές, που αντιστοιχεί σε παραγωγή 5 εκατομμυρίων ουγκιών, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει περαιτέρω τα μεγέθη της εταιρείας, με τις προοπτικές να είναι σημαντικές, ιδίως μετά την εξασφάλιση των αναγκαίων αδειών ρουτίνας.

Οι αναλυτές κάνουν λόγο, όσον αφορά το έργο των Σκουριών, για ένα “growth story”, που θα οδηγήσει σε υψηλότερο μέρισμα, τη στιγμή που η τιμή του χρυσού ανεβαίνει.

[ΠΗΓΗ: https://www.economix.gr/, του Δημήτρη Δανού, 16/1/2020]