ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΔΙΚΤΥΟ ΑΥΘΕΝΤΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ-ΙΟΝΙΟΥ»

Εγκρίθηκε από Περιφερειακό Συμβούλιο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η εκτέλεση του έργου «Δίκτυο Αυθεντικών Χωριών Αδριατικής-Ιονίου» -“Adriatic-Ionian Network of Authentic Villages”, με ακρωνύμιο- ADRIONET, στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG V B – Adriatic Ionian

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του έργου, στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ειδικότερα στις περιοχές που βρέχονται από την Αδριατική και το Ιόνιο υπάρχουν πολλά μικρά «αυθεντικά» χωριά, σε πολύ όμορφες τοποθεσίες δίπλα σε ποτάμια, λίμνες, σε ορεινούς όγκους και αγροτικές περιοχές. Αυτά τα χωριά διαθέτουν σημαντική πολιτιστική, περιβαλλοντική αξία αλλά και κοινωνική αξία, καθώς «συντηρούν» ένα απόθεμα τοπικών χαρακτηριστικών και ιδιαίτερης φυσιογνωμίας, παραγωγικής τεχνογνωσίας, παραδοσιακών τροφίμων και προϊόντων, που πρέπει να ταυτοποιηθούν και να ενσωματωθούν σε περιφερειακές στρατηγικές και δράσεις διατήρησης και αξιοποίησης, μέσω μοντέλων βιώσιμης ανάπτυξης που ενισχύουν την υπάρχουσα πολιτιστική και φυσική κληρονομιά.

Ο βασικός στόχος του έργου ADRIONET είναι η δημιουργία ενός Διακρατικού Δικτύου «Αυθεντικών Χωριών», με σκοπό τη διατήρηση των φυσικών και πολιτιστικών τους αγαθών, επιδιώκοντας ανάπτυξη βασισμένη σε μια κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητα, με επίκεντρο πρωταρχικά την ποιότητα ζωής και την ευημερία των τοπικών πληθυσμών, ως προϋπόθεση για τη διατήρηση των φυσικών τους τοπίων, καθώς και την προσέλκυση και ικανοποίηση των επισκεπτών και τουριστών.

Όλα τα παραπάνω θα ενσωματωθούν στην καινοτόμο έννοια της “φιλόξενης κοινότητας”, στην οποία η ίδια η κοινότητα θα αποτελεί την κινητήρια δύναμη της τοπικής ανάπτυξης. Η διακρατική συνεργασία θα δώσει τη δυνατότητα σε μικρά διάσπαρτα χωριά, τα οποία ως μονάδες δεν θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν, να συνδεθούν μεταξύ τους και να αποτελέσουν ένα δίκτυο αυθεντικών χωριών.

Οι εταίροι εκπροσωπούν δημόσιους φορείς και ερευνητικά κέντρα που προέρχονται από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Κροατία την Σλοβενία, την Αλβανία, την Σερβία και την Βοσνία-Ερζεργοβίνη.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συμμετάσχει σε πακέτα εργασίας που αφορούν την χαρτογράφηση των φυσικών και πολιτιστικών στοιχείων των αυθεντικών χωριών, τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις διαθέσιμες υπηρεσίες της κάθε περιοχής, τη συνεργασία για την υλοποίηση των πιλοτικών δράσεων και τη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας για τη συγκέντρωση στοιχείων.

 

[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com, 24/1/2020]