ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΛΙΑΝΟΣ: Η ΣΩΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΕΙΝΑΙ ΔΡΑΣΗ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, ΛΟΓΟΣ !

Οι δύσκολες καταστάσεις που βίωσαν και εξακολουθούν να βιώνουν πολλοί κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη, συνεπεία των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν πρόσφατα την περιοχή μας και ιδιαίτερα η δράση για την αποκατάστασή τους, κυριάρχησαν στη θεματολογία της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αριστοτέλη.

Η συνεδρίαση εξελίχθηκε σε κλίμα ομοθυμίας, για το πρωτοφανές των προκλήσεων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο Δήμος, ενώ συμπερασματικά, αναδείχθηκε η μεθοδικότητα με την οποία η Δημοτική Αρχή ανταποκρίθηκε στις περιστάσεις, κινητοποιώντας και αξιοποιώντας το 100% της δυναμικότητας αρμοδίων κυβερνητικών, περιφερειακών και τοπικών μηχανισμών.

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, επισημαίνει χαρακτηριστικά τα εξής:

«Η σωστή σειρά για όσους είναι ταγμένοι να υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο είναι: δράση, αποτέλεσμα και μετά ο λόγος… Έτσι, αφού ενεργήσαμε, πιέσαμε, διασταυρώσαμε θεσμικά πληροφορίες και εξασφαλίσαμε λύσεις για την αντιμετώπιση και οριστική -όχι με “μπαλώματα”- αποκατάσταση των “πληγών”, που άφησαν πίσω τους τα χτυπήματα της φύσης στην περιοχή μας, πιστός στη διαρκή μου δέσμευση να μιλάμε με αποτελέσματα και όχι με θεωρίες και υποσχέσεις, είμαι σε θέση να βεβαιώσω τους συμπολίτες μου, ότι η διαδικασία καταγραφής και αποκατάστασης ζημιών σε όλη την έκταση του Δήμου συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και για τα δημόσια δίκτυα, με τη μέγιστη προσήλωση όλων των εμπλεκόμενων. Οφείλω να ευχαριστήσω όλους τους πρωταγωνιστές της προσπάθειας του τελευταίου διαστήματος που συνεχίζεται, από τους θεσμικούς παράγοντες, ως τον τελευταίο εθελοντή και εργαζόμενο. Οι όποιες βιαστικές κρίσεις προηγουμένων ημερών, δεν μειώνουν το γεγονός ότι και η αντιπολίτευση επέδειξε στην τελευταία συνεδρίαση μια στάση εν γένει αντίστοιχη των απαιτήσεων της συγκυρίας. Είμαι βέβαιος, πως ο Δήμος Αριστοτέλη θα βγει από τις τελευταίες δοκιμασίες, δυνατότερος.»

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. ο κ. Βαλιάνος παρουσίασε λεπτομέρειες της αλληλογραφίας και των προφορικών επαφών του Δήμου με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Αστυνομική Διεύθυνση, το Γενικό Επιτελείο Στρατού και όλους τους εμπλεκόμενους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων φορείς, από την οποία επικοινωνία προκύπτει, πως εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια παρέμβασης για την ταχύτερη δυνατή επέμβαση σε όλα τα κρίσιμα σημεία διαχείρισης επιπτώσεων των φυσικών φαινομένων.

Στον άξονα Βαρβάρας-Ολυμπιάδας, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αποκατάστασης του οδοστρώματος στα σημεία που αποτελούσαν πλέον παγίδες για τα διερχόμενα οχήματα και τους επιβαίνοντες σε αυτά.

Στο Γομάτι, συνεχίζονται υπ` ευθύνη της αρμόδιας για το επαρχιακό οδικό δίκτυο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι εργασίες αποκατάστασης και οριστικής, ασφαλούς ανακατασκευής του οδικού δικτύου στο τμήμα που  επιβεβαιώθηκε ως ευάλωτο σημείο-παγίδα, το οποίο έχει αποτελέσει και στο παρελθόν απειλή για ανθρώπινες ζωές.

Αυτός άλλωστε ήταν και ο προφανής λόγος για την εξαρχής αρνητική γνωμοδότηση και απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χαλκιδικής απέναντι στο παραμικρό ενδεχόμενο να μην κλείσει εντελώς το συγκεκριμένο σημείο και να γίνει τμηματικά η αποκατάσταση. 

Έτσι η Αστυνομική Διεύθυνση, από την πρώτη στιγμή διέταξε την πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας στο επίμαχο τμήμα μέχρι την πλήρη αποκατάστασή του. Η ασφάλεια των πολιτών είναι το πρώτο και κυρίαρχο μέλημα, που επέβαλε με τη σύμφωνη γνώμη όλων των υπηρεσιών, την διακοπή της κυκλοφορίας.

Δεν υπήρχε η παραμικρή πιθανότητα να διακινδυνεύσουμε ένα ατύχημα με απρόβλεπτες συνέπειες. Ο Δήμος έθεσε υπόψη των αρμοδίων υπηρεσιών της ΠΚΜ τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου σημείου και τις ευρύτερες ανάγκες και η ανταπόκριση της ΠΚΜ ήταν άμεση. Έτσι, αντί μιας μακροχρόνιας τμηματικής επισκευής με αυξημένο τον κίνδυνο να μην προλάβει η ολοκλήρωση των εργασιών μια νέα θεομηνία αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο έργο οριστικής αποκατάστασης-ανακατασκευής του τμήματος, που θα έχει πολύ μικρότερη διάρκεια. Μετά από σχετικές παρεμβάσεις του Δημάρχου, σε Περιφέρεια, Αστυνομία και  ΓΕΣ, αποφασίστηκε και η διαμόρφωση προσωρινής παράκαμψης για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επαγγελματιών του Γοματίου. 

Σημειώνεται ότι, η προσωρινή αυτή παράκαμψη, βελτιώνεται καθημερινά, με συνεχόμενη εκτέλεση εκεί, χωματουργικών εργασιών. Η διάνοιξη διαφορετικής παράκαμψης αποφασίστηκε να διερευνηθεί –στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ- παρά το γεγονός ότι κρίνεται από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας ως χρονοβόρα λόγω των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων και ιδιαιτέρως κοστοβόρα, σε βαθμό που είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην παραδοθεί πριν την ολοκλήρωση του κυρίως έργου.

Στην Ολυμπιάδα, που από την πρώτη στιγμή υπέφερε τις σημαντικότερες επιπτώσεις της κακοκαιρίας, αλλά αποτέλεσε και την πρώτη γραμμή της δική μας “μάχης”, συνεχίζονται οι εργασίες επιστροφής στην ομαλότητα, ενώ βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η προσπάθεια του Δημάρχου Αριστοτέλη για την οριστική επίλυση του ζητήματος, μέσω της ολοκλήρωσης της σχετικής μελέτης, που θα επιτρέψει την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Σε όλη την έκταση του Δήμου, από την πρώτη μέρα μετά το πέρας των ακραίων καιρικών φαινομένων, μηχανικοί των υπηρεσιών μας με τη συνδρομή και ιδιωτών, ελέγχουν το δίκτυο υποδομών του Δήμου για να καταγράψουν ακόμα και τις υποψίες ζημίας που μπορεί να έχει προκληθεί από την κακοκαιρία, ώστε να δρομολογηθεί η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα την Αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής και την Αντιπεριφέρεια Υποδομών.

Εν κατακλείδι, στη διάρκεια και αμέσως μετά το διπλό χτύπημα των καιρικών φαινομένων, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πολυεπίπεδη κρίση: Είχαμε τον κίνδυνο ανθρώπινης ζωής, την απειλή ανεπανόρθωτης ζημίας σε κατοικίες συμπολιτών μας που κινδύνευσαν να βρεθούν ή βρέθηκαν προσωρινά άστεγοι και την εξελισσόμενη ζημία, μόνιμη ή παροδική, σε δίκτυα υποδομής: ενέργειας, επικοινωνίας, παροχής νερού, και φυσικά στο οδικό.

Με αυτήν ακριβώς την ιεράρχηση προτεραιοτήτων δόθηκε και συνεχίζεται η “μάχη”, αρχικώς του περιορισμού των συνεπειών και σε δεύτερο χρόνο της αποκατάστασης. 

Η Δημοτική Αρχή είναι και παραμένει παρούσα όπου απαιτείται τη στιγμή που απαιτείται σε όλο αυτό το διάστημα, είτε δια του δημάρχου, είτε δια των αντιδημάρχων, είτε δια των προέδρων με τους οποίους ανεξαιρέτως, η συνεργασία στο διάστημα αυτό ήταν υποδειγματική.

[ΠΗΓΗ: http://aetoshal.blogspot.com/, 20/12/2019]