ΣΗΜΕΡΑ ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ολοκληρώνεται αργά το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής, η πενθήμερη συζήτηση για τον πρώτο προϋπολογισμό της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. “Αποτυπώνει την αναπτυξιακή κατεύθυνση. Δεν επιβάλει πρόσθετα μέτρα. Μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αποδεικνύει ότι όσα είπαμε τα κάναμε”, επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, στον απόηχο του τετ α τετ που είχε στη Φρανκφούρτη ο κ. Μητσοτάκης, με τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λανγκάρντ, για το οποίο η ελληνική πλευρά δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένη.

“Ο προϋπολογισμός του 2020 κάνει την αρχή για κλείσει ο φαύλος κύκλος της υπερφορολόγησης. Αντιμετωπίζει ταυτόχρονα το αναπτυξιακό και επενδυτικό κενό που διατηρούσε την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ουραγό στις επενδύσεις και πρωταθλήτρια στην ανεργία. Προβλέπει σημαντική αύξηση του Α.Ε.Π., από το 2,2% που καταγράφηκε σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το πρώτο 9μηνο του 2019, στο 2,8% το 2020. Οδηγεί έτσι το Α.Ε.Π. της Ελλάδας, μετά από πολλά χρόνια, κοντά στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυξάνει δηλαδή το Εθνικό Εισόδημα σε σχέση με εφέτος κατά επτά δισεκατομμύρια ευρώ περίπου. Ή, 1.600 ευρώ περίπου κατά  νοικοκυριό. Ο προϋπολογισμός αυτός αποδεικνύει ότι η “ευημερία για όλους” δεν έρχεται από μόνη της, ούτε με συνθήματα. Απαιτείται σχέδιο, πολλή δουλειά και συνέπεια, που αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη και καλλιεργούν προσδοκίες ρεαλιστικής αισιοδοξίας”, σχολιάζουν στελέχη της κυβέρνησης.

Με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην οικονομία και την πορεία των δεικτών, στην κυβέρνηση αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ανακοίνωσης νέων θετικών μέτρων για τους πολίτες, μέσα από τη σημερινή πρωθυπουργική παρέμβαση. Ήδη και με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις τα 6,7 εκατομμύρια ευρώ που αφορούσαν στην ενίσχυση των επιχειρήσεων που εκδίδουν εφημερίδες για το 2019 θα προστεθούν στο ποσό που θα διατεθεί για το επίδομα θέρμανσης. “Το ποσό αυτό θα πάει στο επίδομα θέρμανσης. Για να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις που έφτασαν εφέτος τις 600.000” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Πλήρης ικανοποίηση

Εστιάζοντας στη συνάντηση Μητσοτάκη-Λανγκάρντ, στελέχη της κυβέρνησης κάνουν λόγο για συνομιλίες σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα. “Βάζετε ξανά την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα στο τραπέζι”, φέρεται να σημείωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, με την ίδια να δηλώνει ικανοποιημένη από το γεγονός ότι το “γαλάζιο” κυβερνητικό οικοσύστημα τρέχει όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχει δεσμευθεί. “Η διαφορά, σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση, είναι ότι πλέον στην Ελλάδα αυτά που ψηφίζονται εφαρμόζονται”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται, σύμφωνα με πηγές, από την πλευρά της ΕΚΤ.  Μητσοτάκης και Λανγκάρντ συζήτησαν το ζήτημα της επιτυχούς υλοποίησης του σχεδίου “Ηρακλής” για τη μείωση των κόκκινων δανείων, το ζήτημα των δημοσιονομικών στόχων, το θέμα της Πράσινης Ανάπτυξης, καθώς και το ζήτημα της άρσης των περιορισμών που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στην έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα. Την ίδια στιγμή, κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ έχει ταχθεί κατ’ επανάληψη υπέρ της μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, δείχνοντας ότι ο δρόμος για την υλοποίηση ενός μείζονος οικονομικού αφηγήματος έχει ανοίξει και θα έρθει στην πρώτη γραμμή μέσα στο πρώτο τετράμηνο της νέας χρονιάς.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 18/12/2019]