ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΡΗΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ: ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ, ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Ρήγματα στο έδαφος βάθους 2 μέτρων έχουν προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους της Καλλιθέας Ελασσόνας. Αποκλεισμένη είναι η περιοχή, εν αναμονή ενεργειών από τον Δήμο και την Περιφέρεια, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των κατοίκων. Μας μίλησαν ο Ευθύμιος Λέκκας και ο Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ρήγματα βάθους δύο μέτρων, που δημιουργήθηκαν από καθιζήσεις στο έδαφος και εκτείνονται σε μήκος δύο χιλιομέτρων, έχουν ανησυχήσει κατοίκους και τοπικούς φορείς της Καλλιθέας Πετρωτού στην Ελασσόνα. Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, ενώ, αυτή τη στιγμή, η πρόσβαση στην περιοχή έχει απαγορευτεί, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των κατοίκων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας, Μάκη Βαρνά, που μίλησε στην ΕΡΤ, το φαινόμενο θα παρακολουθείται από ειδικούς του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), μέχρι να εξακριβωθούν οι αιτίες.

Σύνηθες το φαινόμενο στην Ελλάδα

«Αυτό το φαινόμενο στην Ελασσόνα δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια μεγάλη περιστροφική κατολίσθηση, η οποία γίνεται πάνω σε χαλαρούς εδαφικούς σχηματισμούς. Έχει τη μορφή περιστροφικής κατολίσθησης, που σημαίνει ότι διακρίνεται σαφώς ένα μέτωπο αλλά και ο πόδας της κατολίσθησης. Πρόκειται ουσιαστικά για μετακίνηση κάποιων εδαφικών μαζών προς τα κάτω, προκειμένου να βρεθούν σε θέση ισορροπίας. Δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Είναι σύνηθες στον ελληνικό χώρο, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες όταν έχουμε μεγάλες βροχοπτώσεις. Τα φαινόμενα αυτά δρομολογούνται, συνήθως, μετά από μεγάλες βροχοπτώσεις, πολλές φορές και μετά από ανθρώπινες παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της αγροτικής καλλιέργειας. Εκτιμώ ότι το βάθος των ρηγμάτων είναι μεγαλύτερο από τα 2 μέτρα που μπορούμε να δούμε. Συμβαίνει μακριά από οικιστικές περιοχές, γι’ αυτό και δεν μας ανησυχεί», όπως εξήγησε ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, μιλώντας στο Sputnik.

Και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα είναι γεμάτη τέτοια ρήγματα, ιδίως στα ορεινά». 

Εξίσου καθησυχαστικός και ο Γεράσιμος Χουλιάρας, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο οποίος, μιλώντας στο Sputnik, είπε:

«Αυτό το φαινόμενο είναι συνηθισμένο και δεν πρέπει να ξαφνιάζει. Είναι ένα γεωλογικό φαινόμενο σε εξέλιξη, γνωστό στους επιστήμονες και συμβαίνει συχνά σε πολλά σημεία της Ελλάδας».

Σημείωση μπλογκ: Ευτυχώς που τα ρήγματα βρίσκονται σε απόσταση πάνω από 200 χιλιόμετρα από την ΒΑ Χαλκιδική, αλλιώς δεν το θεωρώ απίθανο να διαβάζαμε σε κανένα «στρατευμένο» antigold μπλογκ, πως φταίει η εξόρυξη στην Χαλκιδική…».

[ΠΗΓΗ: https://sputniknews.gr/, της Ανδρονίκης Τσατσαρώνη, 6/12/2019]