ΕΚΑΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – ΚΑΥΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Εκατό ραντεβού για συμφωνίες στη Νέα Υόρκη – Καυτό παρασκήνιο από τις συναντήσεις των υπουργών με τους ισχυρούς παίκτες της αγοράς. 

Διήμερο εξαντλητικών επαφών και ζυμώσεων από τους υπουργούς της κυβέρνησης με περισσότερους από 100 επιχειρηματίες της διεθνούς κοινότητας

Με υποσχέσεις από τα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια και τους ισχυρούς παίκτες της διεθνής αγοράς, ότι η Ελλάδα θα είναι ένας από τους επόμενους επενδυτικούς προορισμούς για τα κεφάλαια τους, επιστρέφει η ελληνική αποστολή από το Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Είχε προηγηθεί ένα διήμερο εξαντλητικών επαφών και ζυμώσεων από τους υπουργούς της κυβέρνησης με περισσότερους από 100 επιχειρηματίες της διεθνούς κοινότητας, οι οποίοι πήγαν στο Metropolitan Club όπου λαμβάνει χώρα το συνέδριο του Capital Link, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο.

Τα περισσότερα ραντεβού των μελών της ελληνικής ομάδας με τους εκπροσώπους της αγοράς ήταν προσωπικά και εκτυλίχτηκαν μέσα από ένα πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων λόγω των υπολοίπων ραντεβού που έπρεπε να χωρέσουν στην ίδια ατζέντα.

Πρόκειται για τα δύο «group sessions» που έστησαν για τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη οι διοργανώτριες επενδυτικές τράπεζες σε συνεργασία με εισηγμένες εταιρείες.

Το πρόγραμμα του Χρήστου Σταικούρα περιελάμβανε και κάποιες επιπλέον συναντήσεις  με εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών φορέων και οργανισμών (PIMCO, Goldman Sachs, Citibank, BlackRock, BlueCrest, Morgan Stanley, Helm, Nomura, Third Point κ.α., αλλά και με αξιωματούχους των θεσμών: με τον συντονιστή των κλιμακίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, Πολ Κούτος, και με τον επικεφαλής των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη χώρα μας, Φραντσέσκο Ντρούντι.

Έντονο ήταν το ενδιαφέρον των επενδυτών ειδικά για τις εξελίξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, καθώς πέρα από τον «Ηρακλή», η αγορά περίμενε και περιμένει λεπτομέρειες τόσο από τις τράπεζες όσο κι από το υπουργείο Οικονομικών, για τις επόμενες κινήσεις που θα γίνουν με στόχο την περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων και ακολούθως  την απελευθέρωση κεφαλαίων για την ενίσχυση της οικονομίας. Με αυτό το δεδομένο, το ειδικό πάνελ στο οποίο συμμετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών και ο Φραντσέσκο Ντρούντι της ΕΚΤ συγκέντρωσε και τα περισσότερα βλέμματα από την πλευρά των νέων ευκαιριών που παρουσιάζονται.

«Αυτή είναι η ιδανική στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα» σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, αναπτύσσοντας τις βασικές πτυχές του σχεδίου «Ηρακλής» που έχει ως στόχο τη μείωση του όγκου των «κόκκινων» δανείων κατά 40%.

«Ο Ηρακλής προσφέρει ένα ελκυστικό ομόλογο υψηλών αποδόσεων, σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων κι αποδόσεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαββός εστιάζοντας στα senior (υψηλής εξασφάλισης) ομόλογα, που θα τελούν υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και είναι ουσιαστικά το «κλειδί» για να ξεφορτωθούν οι τράπεζες 30 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων.

Το συνέδριο του Capital Link ξεκίνησε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα του πρωθυπουργού, ο οποίος κάλεσε την επιχειρηματική κοινότητα να βάλει μεταξύ των άλλων επενδυτικών της προορισμών και την Ελλάδα.

«Το σημερινό επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από μια συντριπτική υποστήριξη για τις ξένες επενδύσεις.

Η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζεται σε πολυάριθμες έρευνες, που εντοπίζουν υψηλά ποσοστά έγκρισης για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που συνδέονται με τη δημιουργία ενός φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραδίδοντας τη σκυτάλη στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος στη βασική του ομιλία εστίασε στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί κεντρικό στοίχημα για την κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχυθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης.

Ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει ρυθμό μεγέθυνσης 2,8% με όχημα, μεταξύ άλλων, την αύξηση του ακαθάριστου σχηματισμού πάγιου κεφαλαίου, δηλαδή των επενδύσεων, κατά 13,4%.

Μεταξύ των επιχειρήσεων που έδωσαν παρουσία στο συνέδριο είναι οι: Aegean Airlines, ΕΥΔΑΠ, Avis Ελλάς, Eldorado Gold, EY, Grant Thornton, ΕΛΠΕ, Lamda Development, McKinsey & Company, Ομιλος Μυτιληναίος, NN Hellas, ΟΠΑΠ, Prodea Investments, ΔΕΗ, Reed Smith, Shaner Hotel Group, ΤΕΜΕΣ, The Wall Street Journal, ΤΙΤΑΝ, Värde Global Real Estate, Zeus Group, Diana Shipping, Eurodry, Euroseas, Tsakos Energy Navigation, Performance Shipping.

 

[ΠΗΓΗ: https://bankingnews.gr/, του Μάριου Χριστοδούλου, 10/12/2019]