ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ EWG Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΑ 640 ΕΚΑΤ. ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ

Στο Euroworking Group που λαμβάνει χώρα σήμερα και αύριο,  με μεγάλο “ατού” την ιδιαίτερα θετική έκθεση για την 4η αξιολόγηση, η κυβέρνηση αναμένεται να κάνει το πρώτο “επίσημο” βήμα στη συζήτηση για αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων (ώστε να στηρίξουν την επενδυτική προσπάθεια και όχι τη μείωση του χρέους), αλλά και για την γενικότερη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων τη διετία 2021 2022.

Η ελληνική προσπάθεια αναμένεται να στηριχθεί και από την ολοκλήρωση της αποπληρωμής μέρους του ακριβού δανείου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η οποία, όπως έγραφε το Capital.gr, αναμένεται να λάβει χώρα σήμερα.

Ο βασικός στόχος της 2ήμερης Συνόδου των επιτελών των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης (σ.σ. σήμερα συνεδριάζει το EWG και αύριο το EFC) είναι να προετοιμασθεί το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου και το Ecofin που θα ακολουθήσει. Τότε, με βάση τη θετική εισήγηση της Κομισιόν, αναμένεται να εγκρίνουν οι δανειστές την ενεργοποίηση του επόμενου πακέτου παρεμβάσεων στο χρέος αξίας 767 εκατομμυρίων ευρώ (σ.σ. αποτελείται από τη διατήρηση του χαμηλού επιτοκίου του δεύτερου δανείου και από την αποδέσμευση των κερδών ομολόγων που διακρατούν κράτη-μέλη αξίας 640 εκατ. ευρώ περίπου).

Το ποσό αυτό ορίζεται από την απόφαση του Eurogroup του 2018 πως μπορεί να αλλάξει χρήση και να δοθεί όχι για την χρηματοδότηση του χρέους αλλά για συμφωνημένες επενδύσεις). Θα εξεταστεί λοιπόν με ποια μέθοδο θα μπορέσει να αλλάξει χρήση. Η συζήτηση θα γίνει σε “κορυφαίο” επίπεδο στις 4/12 από τον ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταικούρα, αλλά σήμερα και αύριο η “προεργασία” γίνεται σε επίπεδο EWG με τον επικεφαλής του ΣΟΕ Μιχάλη Αργυρού να εκπροσωπεί την ελληνική πλευρά.

Αποφάσεις το 2020

Το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην υπάρξει άμεσα τελική απόφαση, αλλά να υπάρξει πρόοδος στο πώς θα δρομολογηθεί η εν λόγω κίνηση το επόμενο διάστημα. Και τούτο καθώς πρόκειται για μία κίνηση που θα γίνει για πρώτη φορά, συνδέεται με την Έκθεση Βιωσιμότητας του Χρέους και πρέπει να βρεθεί η “φόρμουλα” αλλαγής χρήσης.

Άλλωστε, το ποσό δεν θα χρησιμοποιηθεί φέτος αλλά εντός του 2020, όπως είχε αναφέρει πρόσφατα ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης. Είχε πει ότι καλό είναι να φτάσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020, ώστε να υπάρξει επαρκές διάστημα για την ωρίμανση και ολοκλήρωση των σχετικών με αυτό επενδύσεων. Συνολικά κάθε χρόνο μπορούν να φτάνουν 1,2 δισ ευρώ αν ολοκληρώνονται εγκαίρως οι αξιολογήσεις (σ.σ. παρεμβάσεις στο χρέος έχουμε κάθε δεύτερη αξιολόγηση).

Η μείωση πλεονασμάτων

Όσο για τον μεγάλο στόχο, της μείωσης των πλεονασμάτων από το 3,5% του ΑΕΠ ακόμη και στο 2% (όπως είχε αναφέρει προ ημερών ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας), στόχος είναι η απόφαση να ενεργοποιηθεί την περίοδο 2021- 2022. Προς το σκοπό αυτό, οι συζητήσεις αναμένεται να γίνουν στα μέσα του επόμενου έτους, όταν θα υπάρχουν νεότερα στοιχεία τα οποία θα αποδεικνύουν τη δυνατότητα της κυβέρνησης για χαμηλότερο κόστος δανεισμού αλλά και τις ισχυρότερες αναπτυξιακές δυνατότητες.

Αυτό σημαίνει, βεβαίως, πως οι εν λόγω αποφάσεις μπορεί να συνδεθούν και με την επιτυχή ολοκλήρωση των επόμενων αξιολογήσεων, με την πέμπτη αξιολόγηση να αναμένεται την άνοιξη του 2020.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί και το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή, ενώ με βάση νεώτερα στοιχεία για την πορεία των εσόδων στο φορολογικό πεδίο αλλά και στο σκέλος του ΠΔΕ, αναμένεται να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για το μέρισμα του 2019. Έχει προαναγγελθεί από τον ΥΠΟΙΚ ότι θα είναι περιορισμένο σε εύρος λόγω των παροχών που έχουν προηγηθεί και θα σχετίζεται με παροχές σε χρήμα.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Δήμητρας Καδδά, 25/11/2019]