ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ Η ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗ “ΔΟΣΗ” ΤΩΝ 750 ΕΚΑΤ.

Στη δημοσιότητα θα δώσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις τρεις εκθέσεις της για την Ελληνική οικονομία. Η σημαντικότερη εξ αυτών αφορά την τέταρτη αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας.

Η έκθεση αναμένεται να έχει θετικό πρόσημο καταγράφοντας επαρκή πρόοδο η οποία οδηγεί σε σύσταση για ενεργοποίηση των παρεμβάσεων στο χρέος αξίας περίπου 750 εκατομμυρίων ευρώ (τα χρήματα προκύπτουν από τη διατήρηση του χαμηλού επιτοκίου του δευτέρου δανείου για το β΄ εξάμηνο του 2019 αλλά και την ενεργοποίηση της εξαμηνιαίας “δόσης” επιστροφών κερδών ομολόγων που διακρατούνται).

Η Επιτροπή αναμένεται να αποδίδει εύσημα στη νέα κυβέρνηση για την επιτάχυνση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στο μεταρρυθμιστικό έργο. Ωστόσο, θα υπάρχουν και οι “αστερίσκοι” αναφορικά με τους κινδύνους που απομένουν και συνδέοντα κυρίως με την προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για να αναστραφεί η υποεκτέλεση  του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων η οποία παρατηρήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και με τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις που προκαλούν οι αποφάσεις του ΣτΕ.

Στην έκθεση αναμένεται να καταγράφεται σημαντική πρόοδος σε διάφορα πεδία μεταρρυθμίσεων όπως στις ιδιωτικοποιήσεις, στις παρεμβάσεις εξυγίανσης της ΔΕΗ, στις προσλήψεις στο Δημόσιο αλλά και στο τραπεζικό πεδίο.

Δεδομένα τα πλεονάσματα

Σήμερα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα ακόμα δύο εκθέσεις. Η πρώτη αφορά στα δημόσια οικονομικά και στον προϋπολογισμό του 2020 με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι ήδη γνωστό ότι θεωρεί δεδομένο πως η Ελλάδα θα πετύχει το δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ όχι μόνο φέτος, αλλά και το 2020 και το 2021.

Η τρίτη έκθεση συνδέεται με τις υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και λόγω αυτών έχει εισαχθεί σε ένα ανεξάρτητο σκέλος εποπτείας το οποίο παρακολουθείται σε ετήσια βάση.

Οι εκθέσεις θα οδεύσουν προς επικύρωση στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου ανοίγοντας και το δρόμο για τις ελληνικές επιδιώξεις αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Δήμητρας Καδδά, 20/11/2019]