BLOOMBERG: ΤO «ΟΠΛΟ» ΤΟΥ NON- DOM ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ

Τι ακριβώς προβλέπει το σχέδιο

Η Ελλάδα επιδιώκει να προσελκύσει πλούσιους επενδυτές με έναν σταθερό φόρο ύψους 100.000 ευρώ για όσους θέλουν να μεταφέρουν φορολογικά την έδρα τους στη χώρα, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο μεταδίδει μάλιστα ότι οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα. 

Πρόκειται για τον θεσμό του «non-dom» (εκ του non-domiciled), δηλαδή το καθεστώς «μη κατοίκου», που προβλέπει θέσπιση ενός ελκυστικού φορολογικού πλαισίου για το σύνολο των παγκοσμίων εισοδημάτων ενός φυσικού ή νομικού προσώπου προκειμένου αυτός να μεταφέρει τη φορολογική του έδρα σε άλλη χώρα.

Βάσει του σχεδίου της κυβέρνησης οι επενδυτές που θέλουν να μεταφέρουν την έδρα τους στην Ελλάδα θα πληρώνουν σταθερό φόρο 100.000 ευρώ συν 20.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογενείας τους. Θα απαιτείται να μένουν στη χώρα τουλάχιστον 183 ημέρες ετησίως,όπως αποκάλυψε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Bloomberg. Μία επιπλέον προϋπόθεση θα είναι να επενδύουν 500.000 ευρώ στην εθνική οικονομία μέσα στην πρώτη τριετία. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 15 ετών.  

Όπως επισημαινει το Bloomberg το σχέδιο του non- dom είναι μέρος μίας ευρύτερης φορολογικής μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει χαμηλότερους συντελεστές για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και εφάπαξ φόρο 15% στις οψιόν μετοχών και έχει ως στόχο την τόνωση της ανάπτυξης. Με την κυβέρνηση να στοχεύει σε ρυθμούς 2,8% το 2020- επίπεδα που οι πιστωτές και άλλοι οργανισμοί θεωρούν υπερβολικά αισιόδοξα- πρέπει να βγουν από τη φαρέτρα όλα τα όπλα.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο σημειώνει ότι μεταξύ άλλων η κυβέρνηση έχει ξεμπλοκάρει την επένδυση του Ελληνικού, έχει εκδώσει άδειες στην Eldorado Gold και σχεδιάζει να προχωρήσει με ταχύτητα σε ιδιωτικοποιήσεις. Ωστόσο θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει την εικόνα της φιλικής στο επιχειρείν χώρας. Η βασική πρόκληση, σημειώνει το Bloomberg, θα είναι να προσελκύσει επενδύσεις που θα δημιουργούν θέσεις εργασίας. 

[ΠΗΓΗ: https://www.naftemporiki.gr/, 7/11/2019]