ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Στον δήμο Αριστοτέλη τα βήματα όλων συναντιούνται σε μια κοινή διαδρομή που όμως δεν ανήκει μόνο σε ένα επίπεδο αφήγησης αλλά βρίσκεται “ζωντανή” και περιμένει τους επισκέπτες να τη γνωρίσουν. 

Αυτή η διαδρομή, που ονομάζεται Αριστοτελικός Περίπατος και έχει αφετηρία το Άλσος του Αριστοτέλη στα Στάγειρα, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση από τον… Προαθωνικό Οργανισμό Τουρισμού, τους ανθρώπους που εργάστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα για την χάραξη των μονοπατιών και τον νέο δήμαρχο Αριστοτέλη, Στέλιο Βαλιάνο. 

Ο δήμαρχος μίλησε για τη σημασία του brand Αριστοτέλη και την πρόθεσή του να εργαστεί ώστε να γίνει ακόμη πιο ισχυρό και ανακοίνωσε τον σχεδιασμό για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή. «Η δουλειά που έχουν κάνει άνθρωποι του τόπου αυτού τα προηγούμενα χρόνια και το πάθος με το οποίο έχουν αφοσιωθεί στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων αυτών, είναι ένα από τα αναμφισβήτητα “κεφάλαια” του Δήμου Αριστοτέλη», είπε και πρόσθεσε: “Στους μήνες και στα χρόνια που έρχονται, εμείς, ως Δημοτική Αρχή, είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με όλους όσους έχουν να συνεισφέρουν κόπο, όραμα και αποτελεσματικότητα στον κοινό στόχο της τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου Αριστοτέλη”.

“Για την περιοχή μας, ο ρόλος του περιπατητικού τουρισμού στη μέχρι τώρα τουριστική υπόσταση, είναι αδιαμφισβήτητος. Και είναι δεδομένο πως θα διαδραματίσει ανάλογο ρόλο και στο μέλλον, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί και με τις σύγχρονες δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, αλλά και με ένα σωστό management, που θα συνδέσει αυτό το πεδίο δράσης με άλλα πεδία”, πρόσθεσε.

Αυτό περιλαμβάνει, όπως είπε ο δήμαρχος, τη δημιουργία μια αναλυτικής μπροσούρας, αξιοποιήσιμης σε έντυπη και διαδικτυακή μορφή, τη δημιουργία σχετικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα και γενικότερα το στήσιμο διαδικτυακής καμπάνιας, τόσο για το επιμέρους πεδίο του περιπατητικού τουρισμού, όσο και γενικά για την προβολή του δήμου Αριστοτέλη ως πολυδιάστατου προορισμού.

Ερωτηθείς για το σχεδιασμό αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος στην περιοχή, ο κ.Βαλιάνος επεσήμανε ότι θα γίνουν ενέργειες για τη σύνδεση του ορεινού τμήματος με τη θάλασσα, την ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού και τη δημιουργία οινικών διαδρομών στην περιοχή. Στο ίδιο πλαίσιο, θα γίνουν δράσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού με την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και των γυναικείων συλλόγων, ο οποίος υπηρετείται και προβάλλεται μέσα από το φεστιβάλ Kouzina, με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. “Σκοπός μας επίσης είναι η ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού με προμετωπίδα τη δημιουργία του Αριστοτελικού Ινστιτούτου Επιστημών και Επιχειρηματικότητας φιλοδοξώντας να αποτελέσει παγκόσμιο σημείο αναφοράς”, σημείωσε ο δήμαρχος.

Ο Αριστοτελικός Περίπατος

Στο Άλσος του Αριστοτέλη στα Στάγειρα, με θέα τον κόλπο της Ιερισσού, δεσπόζει το άγαλμα του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου. Στον χώρο φιλοξενούνται από το 2003, πειραματικά όργανα που λειτουργούν βάσει των φυσικών νόμων, οι οποίοι αναφέρονται στα συγγράμματα του Αριστοτέλη και ιδιαίτερα στο έργο του «Τα Φυσικά». 

Πρόκειται για ένα θεματικό πάρκο που δέχεται χιλιάδες επισκέπτες και κυρίως μαθητές σχολείων,όπως αναφέρει η διευθύντρια μάρκετινγκ και προβολής του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού Μαρία Πάππα και αποτελεί την αφετηρία για τον Αριστοτελικό Περίπατο που ενώνει το άλσος με τα Αρχαία Στάγειρα. Στην αρχή της διαδρομής, λίγα μέτρα πιο ψηλά, συναντά κάποιος τα Σιδηροκαύσια, μέρος μιας πόλης που αναπτύχθηκε μεταξύ του 15ου και 17ου αιώνα, από την οποία σώζεται το Οθωμανικό Λουτρό, που αποκατέστησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους το 2013.

Ο περίπατος καταλήγει στα Αρχαία Σταγειρα και ενώνεται με ένα πλέγμα μονοπατιών που δημιουργούν μια κυκλική διαδρομή 100 χλμ. Τα συγκεκριμένα μονοπάτια θα λάβουν πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πεζοπόρων τον Απρίλιο του 2020. Παράλληλα το δίκτυο των μονοπατιών συνεχίζει να αναπτύσσεται και προστίθενται σε αυτό επιπλέον διαδρομές. 

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, θα γίνουν δράσεις για την προσέλκυση trekking specialists και πρόσθεσε: “Για το 2020 σχεδιάζουμε να οργανώσουμε την προσέγγιση της σχετικής αγοράς της Βρετανίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου, όπου υπάρχει το Walking Federation, στο οποίο είναι ήδη ενταγμένος ο Αριστοτελικός Περίπατος”.

Ο ορεινός όγκος στον διεθνή περιπατητικό χάρτη

Όλα ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 2012, όταν τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ διέσχισαν το Αριστοτελικό Ορος, συλλέγοντας βότανα, φυτά και καρπούς. Παράλληλα, ομάδα περιπατητών και ποδηλατών, ακολούθησαν τα «βήματα του Αριστοτέλη». 

Έκτοτε, μονοπάτια χαρτογραφήθηκαν, σηματοδοτήθηκαν και προωθούνται σε στοχευμένες τουριστικές αγορές όπως η Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Σουηδία, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο. 

«Με σεβασμό στο περιβάλλον, με ευθύνη απέναντι στο βάρος της ιστορίας μας, αφήσαμε το έργο να μιλήσει και τα αποτελέσματα του να δείξουν το δρόμο της ουσιαστικής τουριστικής ανάπτυξης» ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος Σταγείρων Νίκος Κεφαλάς προσθέτοντας ότι έκτοτε εμπνεύσανε και άλλους να ασχοληθούν και να ανακαλύψουν την περιοχή. «Να κατανοήσουν ότι η Χαλκιδική αποτελεί πολυμορφικό προορισμό διακοπών και ότι εμείς είμαστε αυτοί που εκπροσωπούμε την πολυμορφία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κεφαλάς στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε από το Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αριστοτέλη και του δικτύου “Οι Πόλεις του Μεγαλέξανδρου”.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αρναίας Αγγελος Γκαγκάνης, από την πλευρά του αναφέρθηκε στις περιπατητικές διαδρομές που αφορούν την Αρναία, όπως την περιπατητική διαδρομή του «Αλέξη Ζορμπά» (συνδέει το Παλαιοχώρι με την Αρναία) η οποία συντηρήθηκε και σηματοδοτήθηκε το 2017, και προβλήθηκε  στην Ολλανδική τουριστική αγορά ή την «διαδρομή του ελάτου» που συνδέει την «Απολυμένη Πέτρα» στον Ταξιάρχη Χολομώντα με την Αρναία, διαδρομή που προβλήθηκε στη σουηδική τουριστική αγορά, ενώ και ελληνικά γραφεία που ασχολούνται με τις δραστηριότητες φύσης, την έχουν εντάξει στο περιπατητικό τους πρόγραμμα.

Τέλος, ο πρόεδρος της κοινότητας των Σταγείρων Δημήτρης Φαναράς αναφέρθηκε στο αποκαταστημένο οθωμανικό λουτρό «Σιδηροκαύσια» που βρίσκεται απέναντι από το Αλσος Αριστοτέλη, το οποίο είναι επισκέψιμο, στους Πύργους (ένας πιθανός να ήταν το Νομισματοκοπείο) και το σπίτι του Μαντέμ Αγά που αναστηλώνονται.

{Περισσότερες φωτογραφίες εδώ}

[ΠΗΓΗ: http://aetoshal.blogspot.com, από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΘΝΟΣ, halkidikinews.gr, 12/10/2019]