ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Σε διακύβευμα για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναδειχθεί οι θέσεις του κόμματος για τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ο Αλ. Τσίπρας έχει θέσει το τελευταίο διάστημα από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ζήτημα της αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής αλλαγής και των ακραίων φαινομένων που προκαλεί, ενώ την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση αναμετράται με τις επιλογές της σε αυτά τα ζητήματα ως κυβέρνηση.

Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει «παρών» στο νομοσχέδιο για τους υδρογονάνθρακες ανέδειξε το διχασμό που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος. Μπορεί η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) να ήταν το πρόσχημα για την επιλογή αυτή, ωστόσο το συνέδριο της άνοιξης φαίνεται πως θα κληθεί να αποφασίσει αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τις κυβερνητικές του επιλογές στο ζήτημα των εξορύξεων ή αν θα κάνει αυτοκριτική και θα επιστρέψει στη θέση που είχε πριν να γίνει κυβέρνηση, ενάντια στις εξορύξεις.

Ενδεικτικές του κλίματος ήταν οι τοποθετήσεις του Νίκου Φίλη και του Θοδωρή Δρίτσα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους υδρογονάνθρακες. Ο Ν. Φίλης στην παρέμβασή του ανέφερε πως είναι μεν θετική η μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ, το «παρών όμως δεν φθάνει» και πως θα πρέπει η Κουμουνδούρου να κάνει την αυτοκριτική της και να καταψηφίσει τις σχετικές συμβάσεις, ενώ από την πλευρά του ο Θ. Δρίτσας ζήτησε την απόσυρση των συμβάσεων.

Πάντως, η συνέχιση της δραστηριότητας της Ελληνικός Χρυσός στη Βορειοανατολική Χαλκιδική αλλά και η υπογραφή των συμβάσεων για την εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι δύο θέματα, τα οποία έλαβαν χώρα κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και βαραίνουν τα στελέχη του κόμματος απέναντι στις τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν

[ΠΗΓΗ: https://www.makthes.gr/, του Ιάσωνα Μπάντιου, 6/10/2019]