ΠΩΣ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ ΤΑ FAKE NEWS ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Η antigold εκδοχή της περίπτωσης των Σκουριών προτείνεται ως «υλικό περιβαλλοντικής εκπαίδευσης» σε επίσημη ιστοσελίδα που συνεργάζεται με το ΥΠΠΕΘ!

Γνωρίζετε πως εκτός από το «Παρατηρητήριο του Τόλη», έχουμε και το «Παρατηρητήριο κατά της Περιβαλλοντικής Αδικίας»;;;

Διαβάζω στην σελίδα «KAINOTOMEΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. Β΄ ΑΘΗΝΑΣ» πως Το Παρατηρητήριο κατά της Περιβαλλοντικής Αδικίας, συλλέγει, παρακολουθεί και διαδίδει περιπτώσεις περιβαλλοντικών αδικιών και ζητήματα περιβαλλοντικής μετανάστευσης μέσω των κοινωνικών δικτύων. Το Παρατηρητήριο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος S.A.M.E. WORLD. Στόχος του είναι η γνώση, η ευαισθητοποίηση, η κινητοποίηση και δράση σχετικά με τα ζητήματα της περιβαλλοντικής αδικίας και της περιβαλλοντικής μετανάστευσης.

Υποθέτω πως ο ιστότοπος είναι «σοβαρός», αφού εμφανίζονται τα εξής στοιχεία:

Σχεδίαση-διαχείριση: Δημήτριος Γκότζος 

Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας

Δρ. Έδρας UNESCO ΤΠΕ στην Eκπαίδευση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Κρήτης

Μ.Α in Education, Lancaster University, U.K.

M.Δ.Ε Πληροφορική στην Εκπαίδευση, ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ

Eπικοινωνία: Kηφισίας 20, 151 25 Μαρούσι email: perivallontikhdipevath@gmail.com

Σε σημερινό του άρθρο διαβάζω περί «Παρατηρητηρίου κατά της Περιβαλλοντικής Αδικίας» και στο τέλος υπάρχει η εξής προτροπή προς τα παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού:

Σημείωση Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:  Το Παρατηρητήριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τους/τις μαθητές/-τριες των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού για τη μελέτη των παραπάνω ζητημάτων σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο στο πλαίσιο της υλοποίησης προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Παρακάτω παραθέτουμε το υλικό που υπάρχει αναρτημένο στο Παρατηρητήριο στα ελληνικά ταξινομημένο ανά είδος ανάρτησης και γεωγραφικά.

Και συνεχίζει με φακέλους περιπτώσεων στην Ελλάδα και τον κόσμο για να ενημερωθούν οι μικροί μαθητές…. Στην ενότητα «Φάκελοι περιπτώσεων Ελλάδα», υπάρχει σύνδεσμος στο θέμα: Εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, Χαλκιδική

Ο σύνδεσμος οδηγεί στην ιστοσελίδα youth4ej.sameworld.eu, όπου διαβάζω μεταξύ άλλων, τα εξής… αντικειμενικά, και κατάλληλα για υλικό «περιβαλλοντικής εκπαίδευσης» για παιδιά δημοτικού!!!

[…] Αν και αρχικά (2011) έλαβε έγκριση από την ελληνική κυβέρνηση ως ένα σημαντικό επενδυτικό εγχείρημα, σταδιακά εξελίχθηκε σε ζήτημα που κινητοποίησε έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από την πλευρά των κατοίκων, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι οι εργασίες θα προκαλούσαν μεγάλες ζημιές στο περιβάλλον, τον τουρισμό και τη γεωργία. Αρκετές διαδηλώσεις έλαβαν χώρα από το 2011 και ύστερα, μερικές από τις οποίες οδήγησαν σε σοβαρές συγκρούσεις με την αστυνομία.

Οι κάτοικοι (ο Δήμος «Αριστοτέλη» έχει πληθυσμό 18.294 σύμφωνα με την απογραφή του 2011) κατήγγειλαν την αποψίλωση μιας γειτονικής δασικής περιοχής με έκταση σχεδόν 180 εκτάρια, που συντελέστηκε για την ανέγερση του ορυχείου και αντιτάχθηκαν σε σχέδια που αφορούσαν την κατασκευή δρόμων και ενός εργοστασίου για την επεξεργασία των πρώτων υλών. Κατηγόρησαν επίσης την εταιρεία για την ρίψη τοξικών αποβλήτων σε μια κοντινή λίμνη. Σοβαρές ανησυχίες εκφράστηκαν και σε σχέση με τη βιωσιμότητα μιας έκτασης καλυπτόμενης από οξιές και βελανιδιές, που διασφαλίζει την προμήθεια καθαρού νερού. Εμπειρογνώμονες σε θέματα περιβάλλοντος προειδοποίησαν ότι η έλλειψη ασφαλούς πόσιμου νερού και οι εναποθέσεις σκόνης από τις εξορυκτικές δραστηριότητες, σε συνδυασμό με τις απώλειες θέσεων εργασίας στην τοπική οικονομία (γεωργία, αλιεία, μελισσοκομία, επεξεργασία τροφίμων και τουρισμός), θα υπονομεύσουν τελικά την ποιότητα ζωής και την ευημερία της τοπικής κοινωνίας και θα αναγκάσουν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή.

[…] Τον Μάρτιο του 2012 η εταιρεία απέκτησε νόμιμη άδεια για να αρχίσει εκ νέου την εξορυκτική δραστηριότητα. Όμως, στα τέλη του 2015 Έλληνες επιθεωρητές περιβάλλοντος κατήγγειλαν  παραβιάσεις σε σχέση με τη διαχείριση των αποβλήτων που προέρχονταν από δραστηριότητες επεξεργασίας ορυκτών, στοιχείο που οδήγησε στην επιβολή προστίμου1,7 εκατομμυρίων ευρώ στην Hellas Gold. Ανάμεσα στις 21 περιβαλλοντικές παραβάσεις που καταγράφηκαν από το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος ήταν και η παράνομη ρίψη υγρών αποβλήτων με υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης βαρέων μετάλλων. Τον Ιανουάριο του 2016, η εταιρεία ανέστειλε όλες τις εργασίες της σε συνέχεια πιο πρόσφατων αντιπαραθέσεων με την ελληνική κυβέρνηση. Η περίπτωση «Σκουριές»  αποτελεί ένα «καυτό» ζήτημα περιβαλλοντικής αδικίας, που είναι σε εξέλιξη …

Αυτό είναι το συμπέρασμα: Υπάρχει «περιβαλλοντική αδικία» και οι «κάτοικοι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την περιοχή»!!! Λέει κι άλλα… Διαβάστε εδώ: Αλλά βέβαια μόνο τα «άσχημα», με την πανομοιότυπη χρήση του antigold λεξιλογίου… Κουβέντα για ΣΤΕ, για αποκατάσταση, για σύστημα περιβαλλοντικής παρακολούθησης, για τη χρησιμότητα των μετάλλων, για το υψηλό κατά κεφαλή εισόδημα και την έλλειψη ανεργίας στην περιοχή, για την έλλειψη conflict μεταλλευτικής και τουρισμού… Και φυσικά όλα τελειώνουν το 2016!

Διαβάζοντας κάθε άσχετος (ή κάθε παιδί 10-12 ετών) θα νομίζει πως οι 18.294 κάτοικοι σύσσωμοι αποκηρύσσουν την επένδυση και κατέβαιναν κάθε μέρα σε διαδηλώσεις!!! Και ότι σοβαροί επιστήμονες και εμπειρογνώμονες (και όχι στρατευμένοι wannabe βουλευτές) «προειδοποιούν τους κατοίκους» για τη συντέλεια της Χαλκιδικής που έρχεται… Και πως σε λίγο ο τόπος θα ερημώσει αφού όλοι θα γίνουν «περιβαλλοντικοί μετανάστες»! – ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο…

Να υποθέσω πως η σελίδα της Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ο υπεύθυνος διαχειριστής, έχουν «παρασυρθεί»; Σε αντίθετη περίπτωση, κρίμα τις περγαμηνές… Αναρωτιέμαι πως η μονόπλευρη, προσωπική (και γνωστή κομματική) άποψη του διαχειριστή –που προφανώς συμπίπτει με αυτή της ιστοσελίδας youth4ej.sameworld.eu αφού την προβάλλει, την προωθεί και την προτείνει– μπορεί να αποτελέσει υλικό περιβαλλοντικής εκπαίδευσης!!! Και ειδικά σε παιδιά δημοτικού….