Η ΕΛΛΑΔΑ ΞΑΝΑΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ – ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΟΔΔΗΧ

Μετά την κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού του 2020 στη Βουλή που προβλέπει ότι για πέμπτη συνεχή χρονιά η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το στόχο 3,5% του ΑΕΠ (3,56% ή 7.026 δισ. ευρώ) η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τη συγκυρία και έδωσε το πράσινο φως στον ΟΔΔΗΧ να ξαναβγεί «εδώ και τώρα» στις αγορές.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους πρόκειται αν όχι αύριο, μεθαύριο, να προχωρήσει στην επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου (re-opening) και να ζητήσει από τις αγορές ένα μικρό ποσό της τάξης του 1-1,5 δισ. ευρώ.

Κι αυτό προκειμένου να αποτυπώσει τη θεματική μείωση του κόστους δανεισμού για την Ελλάδα που έχει σημειωθεί από την τελευταία έκδοση που είχε γίνει τον περασμένο Μάρτιο (το δεκαετές είχε εκδοθεί με κουπόνι 3,9%).

Τόσο η νέα έκδοση όσο και η αναμενόμενη κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου στήριξης των τραπεζών με εγγυήσεις του δημοσίου (ΗΡΑΚΛΗΣ) έναντι τίτλων που αναφέρονται στα κόκκινα δάνεια, αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στη ζητούμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους.

Όπως είναι γνωστό η Ελλάδα έχει υπερκαλύψει το πρόγραμμα δανεισμού για το 2019 ενώ και το 2020 οι δανειακές ανάγκες είναι περιορισμένες.

[ΠΗΓΗ: https://www.tovima.gr, του Ζώη Τσώλη, 7/10/2019]