ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΘΕΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ, ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ… DELIVERY

Όπως αποκαλύπτει και η μεγάλη έρευνα της Kapa Research για την οικονομία και την ανάπτυξη, η ψυχολογία και οι προσδοκίες για πρώτη φορά είναι θετικές. Αρκεί όμως αυτό;

Αρκεί ότι αφού πιάσαμε πάτο, πλέον η χώρα έχει σηκώσει… το “ρύγχος” προς τα πάνω και υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να τα καταφέρουμε; Υπό προϋποθέσεις, η θετική ψυχολογία, έστω και αν περνά μέσα από συμπληγάδες, είναι εξαιρετικά χρήσιμη ως βάση. Στην οικονομία και τις αγορές, ο παράγων ψυχολογία αποτελεί έναν πολύ ενδιαφέροντα δείκτη. Όμως για να αποδώσει καρπούς θα πρέπει στη συνέχεια να στηριχθεί από χειροπιαστές και αποτελεσματικές δράσεις που θα επιτρέψουν στη θετική αυτή ψυχολογία να μετουσιωθεί σε απόδοση, ανάπτυξη και παραγωγή πλούτου.

Η νέα κυβέρνηση έχει δείξει ότι έχει τη βούληση να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση της οικονομίας, του κράτους, εν τέλει της κοινωνίας, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη που θα υλοποιήσει τις προσδοκίες για ένα καλύτερο αύριο. Και έχουν γίνει και τα πρώτα νομοθετικά βήματα. Ωστόσο ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή. Στην αξιοποίηση του οφέλους από τη σκληρή δημοσιονομική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης με ένα άλλο κοκτέιλ πολιτικής, με διαφορετική ατζέντα. Τώρα πλέον πρέπει να αρχίσει να αποδίδει καρπούς η διαφορετική φιλοσοφία. Να γίνει το delivery.

Έτσι ώστε, η επόμενη μεγάλη έρευνα για την οικονομία σε μερικούς μήνες να καταγράψει όχι μόνο το κλίμα, που δικαιολογείται εν μέρει να είναι θετικό μια και οι πρώτοι μήνες της νέας κυβέρνησης χαρακτηρίζονται από μία εκτίναξη προσδοκιών αλλά και το απτό αποτέλεσμα. Γιατί βεβαίως, αποτέλεσμα τώρα περιμένουμε να δούμε. Από εδώ και πέρα θα διαπιστωθεί αν η νέα πολιτική θα δώσει τις λύσεις.

Γιατί κάποια στιγμή θα αρχίσει η κοινωνία, που σήμερα είναι ένθερμη για τα πρώτα δείγματα γραφής και έχει υψηλές προσδοκίες από μία κυβέρνηση που μόνη έθεσε τον πήχη πολύ ψηλά, να ζητά ουσιαστική βελτίωση της ζωής και των εισοδημάτων. Θα αρχίσει να αμφιβάλει για το αν η ανάπτυξη που προσδοκά θα βελτιώσει την καθημερινότητα όσο οι μισθοί θα παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα, όσο η φορολογία θα παραμένει υψηλή για τα φυσικά πρόσωπα, όσο θα ανησυχεί για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό μέλλον. Για το αν θα μπορεί επί της ουσίας να προσφέρουν στα παιδιά τους ένα πραγματικά καλύτερο αύριο.

Έτσι ώστε η προσδοκία του σήμερα να γίνει πράξη αύριο και χειροπιαστό αποτέλεσμα. Ώστε η εκτίμηση που ήδη καταγράφεται ότι “μπορούμε να τα καταφέρουμε” να αρχίσει να μπαίνει στη σφαίρα του “τα καταφέρνουμε”. Έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή η πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα για την οικονομία και την ανάπτυξη να διατηρήσει αντίστοιχα θετικά τα ευρήματά της μετά από -ας πούμε- έξι μήνες ή ένα χρόνο. Αυτό είναι το πολύ μεγάλο στοίχημα.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr, του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, 30/10/2019]