ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 2nd ATHENS INVESTMENT FORUM 2019

Τί είπαν οι Leaders της αγοράς

Σημαντικές παρεμβάσεις από την πλευρά εταιρειών και φορέων αγοράς έκαναν εκπρόσωποί τους στην πρώτη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και την αναπτυξιακή προοπτική στο Στρατηγικό Συνέδριο Athens Investment Forum 2019:

Η Ελληνική Οικονομία στη Νέα Εποχή των Επενδύσεων και της Ανάπτυξης, που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και η Vertical Solutions S.A. σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης και το World Energy Council Greece, στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Μετά την έναρξη του συνεδρίου με τους επίσημους ομιλητές, στο πρώτο πάνελ μίλησαν για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και την αναπτυξιακή προοπτική ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ. Γιώργος Περιστέρης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της FRAPORT GREECE, κ. Alexander Zinell, ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Ελλάδας της ELDORADO GOLD, κ. Χρήστος Μπαλάσκας, ο Ιδρυτής και Managing Director της BROOK LANE CAPITAL, κ. Francis Aziz, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχάνων, κ. Θεόδωρος Τρύφων και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Ριχάρδος Λαμπίρης. Την ενότητα συντόνισε ο Δικηγόρος και Managing Partner της PAPAPOLITIS & PAPAPOLITIS LAW FIRM, κ. Νικόλας Παπαπολίτης.

Γ. Περιστέρης: Οι επενδύσεις θα μας βγάλουν από την κρίση

Κατά την ομιλία του στο Athens Investment Forum 2019, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γ. Περιστέρης τόνισε:

 «Οι επενδύσεις είναι εκείνες που θα μας βγάλουν από την κρίση. Εδώ και χρόνια επιμένουμε ότι για να συμβεί αυτό χρειάζονται τρεις προϋποθέσεις: θα χρειαστεί ένα επενδυτικό σοκ, ένας επενδυτικός πατριωτισμός και ίση μεταχείριση των ελληνικών εταιρειών με τις ξένες.

Το επενδυτικό σοκ είναι δουλειά των εταιρειών, εφόσον η Πολιτεία τους επιτρέψει να προχωρήσουν. Επίσης ο επενδυτικός πατριωτισμός είναι αποκλειστικά θέμα των εταιρειών δεν μπορούμε να ακούμε τις εταιρείες να διαμαρτύρονται ότι δεν υπάρχουν χρηματοδοτήσεις και να κρατούν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Τώρα που το κλίμα είναι πιο ασφαλές πρέπει να επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους.» Σε ό,τι αφορά την ίση μεταχείριση, ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε στην ίση φορολογική μεταχείριση, καθώς ο μέσος φορολογικός συντελεστής μαζί με τις πρόσθετες επιβαρύνσεις υπερβαίνει κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε και στην ψηφιακή μετάβαση, σημειώνοντας ότι είναι από τις βασικές υποδομές που θα βοηθήσει την ανάπτυξη και σε άλλους τομείς. «Πρέπει να γίνουν επενδύσεις 18 έως 20 δισ. τα επόμενα χρόνια που μπορούν να γίνουν μόνο με συμπράξεις του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα.

Αυτός είναι ο πιο φθηνός και αποτελεσματικός τρόπος» ανέφερε. Στον τομέα της ενέργειας ο κ. Περιστέρης ανέφερε ότι για λόγους οικονομικούς και κοινωνικούς πρέπει να γίνει η μέγιστη αξιοποίηση των εθνικών πόρων, «διαθέτουμε ήλιο, αέρα, νερό και λιγνίτες» είπε προσθέτοντας ότι «έχει παρθεί η δικαιολογημένη απόφαση να γίνει απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αξιοποίηση των άλλων πηγών δηλαδή του νερού και των ΑΠΕ». «Το φυσικό αέριο είναι χρήσιμο αλλά πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως παράγοντας ισορροπίας και μετάβασης.

Οι ΑΠΕ θα πρέπει να είναι ο τελικός στόχος και όσο γρηγορότερα φτάσουμε σε αυτές τόσο καλύτερα για όλους» είπε ο κ. Περιστέρης τονίζοντας ότι «οι επενδύσεις στην παραγωγή ΑΠΕ, τη μεγάλης κλίμακας αποθήκευση ενέργειας και τις διασυνδέσεις μπορούν να προσθέσουν 10 δισ. ίσο με το 1,5% του ΑΕΠ». Τέλος ο κ. Περιστέρης τόνισε ότι οι επενδύσεις που σχεδιάζει ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα δημιουργήσουν 2000 θέσεις εργασίας με περιβαλλοντικό όφελος, με οφέλη για τους πολίτες αλλά και ανταγωνιστικό όφελος για τις επιχειρήσεις λόγω του χαμηλότερου ενεργειακού κόστους.

Alexander Zinnel: Ο δρόμος δεν είναι εύκολος

Στο τρέχον επενδυτικό πρόγραμμα της Fraport, στα περιφερειακά αεροδρόμια με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2021 αναφέρθηκε ο κ. Alexander Zinnel, Διευθύνων Σύμβουλος της FRAPORT GREECE, κατά την ομιλία του στο Athens Investment Forum. Ωστόσο, όπως τόνισε αυτές οι επενδύσεις -για τις οποίες παρεπιπτόντως ο δρόμος δεν είναι εύκολος αφού απαιτούνται εκατοντάδες αδειοδοτήσεις- θα πρέπει να συνοδεύονται και από αντίστοιχες επενδύσεις στις λοιπές υποδομές, όπως το οδικό δίκτυο, τη διαχείριση απορριμμάτων στους προορισμούς κ.τ.λ. «Ο ιδιωτικός τομέας, είτε πρόκειται για τα αεροδρόμια είτε για άλλους επενδυτές από τον τουριστικό κλάδο τοποθετούν κεφάλαια στους προορισμούς, λείπουν όμως βασικές υποδομές από το δημόσιο τομέα, είτε πρόκειται για δρόμους, είτε για διαχείριση απορριμμάτων κ.α.», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece, επεσήμανε ότι αυτή την στιγμή, η εταιρεία βρίσκεται στα 2/3 του επενδυτικού της προγράμματος, που περιλαμβάνει 415 εκατ. ευρώ έως το 2021, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι θέσεις εργασίας στην εταιρεία αυξήθηκαν κατά 32% φθάνοντας τις 700 συνολικά, ενώ έμμεσα ο όμιλος στηρίζει 14.000 θέσεις εργασίας.

 «Σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια θα έχουμε ολοκληρωτικά νέες υποδομές σε όλη την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Zinnel, αφού ήδη μεγάλο κομμάτι των εργασιών σε βασικές υποδομές και ανακαινίσεις αερολιμένων έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ σε αεροδρόμια πολύ βασικών τουριστικών προορισμών όπως για παράδειγμα η Μύκονος και η Σαντορίνη η πρόοδος των εργασιών είναι στο 55% και 35% αντίστοιχα με ορίζοντα παράδοσης το 2021.

Στο ερώτημα πόσο δύσκολο ήταν να προχωρήσει ο όμιλος στην απόφασή του να επενδύσει στην Ελλάδα ο κ. Zinnel ανέφερε ότι παρά τις γενικότερες δύσκολες συνθήκες κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Fraport πίστεψε από νωρίς -ήδη από το 2015- κι εξακολουθεί να πιστεύει «στο success story που θα είχε κι εξακολουθεί να έχει ο τουρισμός στην Ελλάδα. Επιπλέον, ανέκαθεν είχαμε μακροπρόθεσμο ορίζοντα στις επενδύσεις μας και οι επενδύσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια εξυπηρετούν ακριβώς αυτόν τον σκοπό».

Aziz Francis: Τα κεφάλαια υπάρχουν, πολλοί επενδυτές θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα

Κατά την ομιλία του στο Athens Investment Forum, ο κ. Aziz Francis, ιδρυτής και managing director της Brook Lane Capital, η οποία έχει επενδύσει την τελευταία διετία σημαντικά κεφάλαια στην εγχώρια αγορά επαγγελματικών ακινήτων, επικεντρώθηκε σε τρείς βασικές προϋποθέσεις ώστε να έλθουν περισσότεροι ξένοι επενδυτές στη χώρα μας.

 «Τα κεφάλαια υπάρχουν, πολλοί επενδυτές θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή «πολλοί επενδυτές σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη έχουν βάλει στο μικροσκόπιο την Ελλάδα, η οποία εξελίσσεται από μία χώρα κρίσης σε μία χώρα με δυναμική.

Το ζητούμενο είναι να υπάρξουν περισσότεροι στρατηγικοί επενδυτές και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί συνολικά η χώρα». Η αναζήτηση των κατάλληλων τοπικών συνεργατών, η εξεύρεση του κατάλληλου επενδυτικού «προϊόντος» με ένα κρίσιμο (μεγάλο) μέγεθος κι ένα γενικότερο, φιλοεπενδυτικό πλαίσιο που θα στηρίζει τον επενδυτή είναι οι τρείς βασικές προϋποθέσεις ώστε να έρθουν περισσότερα ξένα κεφάλαια, όπως ανέφερε ο κ. Aziz.

 «Το κρίσιμο μέγεθος είναι αυτό που προσελκύει τα διεθνή κεφάλαια, τα οποία επενδύουν σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Είναι σημαντικό να υπάρχει καλό επενδυτικό προϊόν στο επιθυμητό μέγεθος και στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υποστηρίζονται διαχρονικά μεγάλης κλίμακας έργα, λαμβάνοντας ως παράδειγμα και τον τομέα των ακινήτων. Γι’ αυτό και από πλευράς της ελληνικής Πολιτείας θα πρέπει να δοθούν κίνητρα -π.χ. φορολογικά και άλλα- ώστε να προωθήσει μεγαλύτερες επενδύσεις στο real estate.

Επιπλέον, πολύ σημαντικό από πλευράς του Δημοσίου είναι να υπάρξει ένα ‘’οικοσύστημα’’ που θα υποστηρίζει τον επενδυτή. Το νομικό και το θεσμικό πλαίσιο, καθώς και το γενικότερο κλίμα που δημιουργεί η εκάστοτε κυβέρνηση, είναι πολύ κρίσιμο για την προσέλκυση μεγάλων διεθνών ονομάτων».

Θεόδωρος Τρύφων: Ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας θα συνεχίσει να επενδύει

Στην ομιλία του στο Athens Investment Forum, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας ένωσης Φαρμακοβιομηχανιών Θεόδωρος Τρύφων τόνισε ότι «ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας θα συνεχίσει να επενδύει και πρόσφατα παρουσιάστηκαν στο υπουργείο ανάπτυξης αναλυτικά επενδυτικά σχέδια 17 ελληνικών και μίας ξένης εταιρείας για την επόμενη 4ετία ύψους 400 εκατ. ευρώ. Ο κλάδος διεκδικεί κάποιο συμψηφισμό αυτών των επενδύσεων με τη φορολογία που υφίσταται» πρόσθεσε.

Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε στις ευκαιρίες αλλά και τις προκλήσεις που υπάρχουν για τη βιομηχανία φαρμάκου με παγκόσμιο μέγεθος 3 τρις δολάρια. Όπως είπε οι ευκαιρίες αφορούν: i) στο σημαντικό εξαγωγικό πεδίο στην Ευρώπη καθώς η μεσαία τάξη θέλει να αποκτήσει πρόσβαση σε ποιοτικό φάρμακο, ii) στη γενοσημοποίηση πολλών φαρμάκων των οποίων οι πατέντες λήγουν και iii) στη δυνατότητα αμοιβαίων διαδικασιών αναγνώρισης μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ που ανοίγει την αγορά της Αμερικής. Στον αντίποδα οι προκλήσεις αφορούν στην υψηλή φορολόγηση, το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς που περιορίζει την κρίσιμη μάζα των εσόδων για επενδύσεις, τα προβλήματα στη διασύνδεση με την ερευνητική κοινότητα και τα πανεπιστήμια αλλά και στον υψηλό ανταγωνισμό.

Ριχάρδος Λαμπίρης: Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από διεθνή επενδυτικά ονόματα

Στο μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από διεθνή επενδυτικά ονόματα για την Ελλάδα αναφέρθηκε ο κ. Ριχάρδος Λαμπίρης, διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), στη διάρκεια της ομιλίας του στο Athens Investment Forum. «Το κλίμα πραγματικά έχει αλλάξει κι έχει αυξηθεί ο αριθμός των στρατηγικών επενδυτών σε σχέση με τους επενδυτές πιο βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, οι οποίοι υπήρχαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της κρίσης και ούτως ή άλλως είναι αυτοί που πάντα αναζητούν ευκαιρίες».Ο κ. Λαμπίρης επεσήμανε ότι η πρόκληση τώρα «είναι να διατηρήσουμε το θετικό κλίμα που υπάρχει στις αγορές για την Ελλάδα και να μη χάσουμε το θετικό momentum».

Συνολικά, για όλη την Ευρώπη αλλά και τη χώρα μας, η οποία αναζητεί αυτή την στιγμή επενδύσεις, ακόμη μία μεγάλη πρόκληση είναι η αειφορία: «Πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα για την Ευρώπη και αποτελεί και μία πολύ μεγάλη επενδυτική ευκαιρία. Όσοι δεν προσαρμοστούν στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και του περιβάλλοντος θα χάσουν το τρένο της ανάπτυξης και η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή μία μεγάλη ευκαιρία σε όλους τους τομείς, είτε πρόκειται  για την ενέργεια, τη διαχείριση υδάτων κτλ.». Όσον αφορά το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ, ο ίδιος χαρακτήρισε ως ιδιαίτερης σημασίας τη διετία 2019 – 2020, όσον αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με projects σε υποδομές, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, τα περιφερειακά λιμάνια κ.α.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.dealnews.gr, 9/10/2019]