ΣΥΡΙΖΑ: ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ…

Κάποτε πρέπει να αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τι ακριβώς προτείνει για τις Σκουριές…

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με τη χορήγηση των τριών αδειών που εκκρεμούσαν αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της βουλευτίνας Χαλκιδικής Κυριακής Μάλαμα. Μεταξύ άλλων η κα Μάλαμα, δήλωσε τα εξής: 

«Οι θριαμβολογίες σε σχέση με τη “δικαίωση” της εταιρίας για “άδειες ρουτίνας” δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα της κατάστασης. Αντίθετα, τέτοιες μεθοδεύσεις δείχνουν το αδιέξοδο της συγκεκριμένης επένδυσης, καθώς είναι προφανές ότι “καθαρός χρυσός” δεν μπορεί να υπάρξει και αυτός είναι κι ο λόγος που η Eldorado δεν μπορεί να υλοποιήσει της συμβατικές της υποχρεώσεις. Οι “άδειες ρουτίνας” είναι άδειες συνδεδεμένες με παραμέτρους της σύμβασης που η εταιρία δεν έχει ικανοποιήσει, με βασικότερη τη δέσμευση για καθετοποιημένη παραγωγή κι όχι για “εξαγωγή συμπυκνωμάτων”. Η εταιρία, με απλά λόγια, θέλει να αδειοδοτηθεί το εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές, αλλά δεν ξεκινά την κατασκευή του μεταλλευτικού κέντρου για την μεταλλουργία χρυσού, που υποτίθεται ότι θα παράγει τον “καθαρό χρυσό” κι ο οποίος θα την υποχρεώνει σε φορολόγηση της παραγωγής από το κράτος. Η κυβέρνηση θα ανεχτεί τον μύχιο πόθο της Eldorado για εξαγωγή βρώμικων κι αφορολόγητων συμπυκνωμάτων χρυσού;»

Δηλαδή αν κατάλαβα καλά, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει πάση θυσία ολοκληρωμένο το έργο, με πλήρη λειτουργία της μεταλλουργίας. Όπως δηλαδή προβλέπει το αρχικό σχέδιο. Μα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι που φωνάζει πως δεν θέλει το έργο μεταλλουργίας στις Σκουριές διότι θα παράγει περισσότερα τέλματα, που όπως ισχυρίζεται αυτός και οι αλληλέγγυοι φίλοι του, θα καταλήγουν στον χώρο απόθεσης Κοκκινόλακα και θα υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του φράγματος με σεισμούς και καταποντισμούς, κλπ., κλπ; Άρα δεν πρέπει να πανηγυρίζει που –όπως «υποψιάζεται» η κα Μάλαμα– , υπάρχει περίπτωση να μην προχωρήσει στην κατασκευή του μεταλλευτικού κέντρου; Δεν χαίρεται που τα «βρώμικα» συμπυκνώματα –όπως τα ονομάζει–, θα οδεύουν προς το εξωτερικό; 

Και οι φωνές να καταργηθεί η εξορυκτική δραστηριότητα στη ΒΑ Χαλκιδική τι έγιναν; Τώρα θέλουν απλά «“καθαρό χρυσό” ο οποίος θα υποχρεώνει την εταιρεία σε φορολόγηση της παραγωγής από το κράτος»;.

Σύντροφοι είπαμε να επιχειρηματολογούμε με μια φανταστική μπουρδολογία, αλλά να είμαστε συνεπής στην μπουρδολογία που υποστηρίζουμε, έτσι;…