Υπάρχει ένα μπλογκ και ένα αντίστοιχο facebook, τα οποία τιτλοφορούνται «Ιερισσιώτες», γεγονός καταχρηστικό εφόσον δεν είναι δυνατόν να αντιπροσωπεύει ΟΛΟΥΣ τους κατοίκους της Ιερισσού. Τέλος πάντων, το θέμα δεν είναι αυτό. Οι διαχειριστές σίγουρα είναι antigold-ταλιμπάν, αφού έχουν καταντήσει να βρίζουν ακόμα και τους συντοπίτες, όπως τους κατοίκους της Στρατονίκης!
Εκτός αυτού όμως, είναι και αδιόρθωτοι, διότι δεν μαθαίνουν από το πάθημα… Κυκλοφόρησαν πάλι στο διαδίκτυο το απερίγραπτο βίντεο του «θα-γεμίσουμε-φέρετρα-Μπένου», από την υπερπαραγωγή σε συνέχειες «Σκουριές :Οι καθηγητές του ΑΠΘ σας ενημερώνουν για την καταστροφή της Χαλκιδικής και της Β. Ελλάδας από την μεταλλευτική δραστηριότητα χρυσού-χαλκού». Καθηγητές του ΑΠΘ εννοείται ο Μπένος, Ο Ομότιμος Σαράντης, ο πρύτανης Μυλόπουλος που βολεύτηκε στο Μετρό αλλά τώρα … άντε γεια…κ.λπ. Οι περισσότεροι προσπάθησαν να εξαγοράσουν την «αγωνιστικότητά» τους και την σύμπλευση με τις κόκκινες γραμμές ΣΥΡΙΖΑ με κάποια θέση σε ψηφοδέλτιο, αλλά τελικά μόνο ο Μυλόπουλος βολεύτηκε (για λίγο…). Ο αμετανόητος Μπένος στο βίντεο μιλάει πάλι για καρκίνους, και χρησιμοποιεί το άκυρο παράδειγμα της αφρικανικής σκόνης για να δείξει πως η σκόνη του μεταλλείου θα φτάνει μέχρι τη Θεσσαλονίκη (!) και ακόμη παραπέρα (!!!). Ξέρουμε πως η αφρικανική σκόνη ταξιδεύει στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, με έναν τελείως διαφορετικό μηχανισμό. Τολμάνε επίσης μέσα στο βίντεο να ξαναβγάζουν εκείνες τις fake φωτογραφίες με την λάσπη από τις βροχές στην θάλασσα στο Στρατώνι, που ισχυρίζονται πως είναι από τα μεταλλεία!!! Πάντως έχουν εικόνα από ρύπανση μεταλλείου, αλλά στο… Περού!!!
Ο Μπένος με ειδικότητα. Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, από το βήμα του περιφερειακού συμβουλίου καταφέρθηκε το 2013 κατά των μεταλλείων και υποστήριξε, ότι τα μεταλλεία χρυσού θα βλάψουν και το περιβάλλον κα τους ανθρώπους τη περιοχής. «Θα έχουμε καρκίνους και φέρετρα», είπε χαρακτηριστικά τότε και η μακάβρια φράση τον ακολουθεί μέχρι σήμερα! Η απορία για την περίεργη και συνάμα δραματική τοποθέτηση για κάποιον με μια ειδικότητα που απλά άπτεται του θέματος, –διότι η υγιεινή και η κοινωνική ιατρική απέχουν πολύ από την μεταλλειολογία, περιβαλλοντολογία, γεωλογία, τοξικολογία, κοιτασματολογία–, λύνεται με μια ματιά στο βιογραφικό του κου Μπένου: «Ο Αλέξης Μπένος είναι καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, όπου διδάσκει Δημόσια Υγεία, Κοινωνική Ιατρική & Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Στο κίνημα εντάχθηκε στην ΕΚΟΝ ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ, μέχρι τη διαγραφή της Β’ Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, στην οποία ήταν εκλεγμένο μέλος του ΚΣ. Ήταν και υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2014 και 2015». Μπορεί να μην βγήκε βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το 2016 διορίστηκε αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ και αμέσως ήρθε σε προστριβή με τον πρόεδρο των εργαζομένων κο Στ. Πουλή.
Αλήθεια πως μπορεί κάποιος να θέτει την επαγγελματική του φήμη και αξιοπρέπεια υπό αμφισβήτηση χάριν της κομματικής προπαγάνδας; Μόνον εάν ανήκει σε εκείνη την συνομοταξία που νομίζουν ότι κάποια επαγγελματική ιδιότητα όπως π.χ. «δικηγόρος», ή «καθηγητής Πανεπιστημίου», ή «μηχανικός», τους θέτει στο απυρόβλητο, ή ότι όλοι οι άλλοι ακούνε «καθηγητής» και θεωρούν ότι πει πανάκεια…
Τα γεγονότα μιλάνε μόνα τους: Στα 150 χρόνια της σύγχρονης μεταλλευτικής δραστηριότητας δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει την μεταλλευτική δραστηριότητα στην Χαλκιδική με τον καρκίνο. Χρυσός δεν θα εξορυχτεί για πρώτη φορά εδώ. Εξορύσσεται σε 980 μεταλλεία στον πλανήτη. Στην Ευρώπη χώρες όπως η Φινλανδία, η Σουηδία, αλλά και η Τουρκία βγάζουν χρυσό χωρίς να επιβαρύνουν στο ελάχιστο τη δημόσια υγεία. Γιατί στην Ελλάδα να ισχύσει κάτι διαφορετικό;
Όσοι μιλούν για καρκίνο στη Χαλκιδική τον αποδίδουν στο κυάνιο, στην επαφή με «τοξικές αποθέσεις», στη σκόνη και την επιβάρυνση των νερών με βαρέα μέταλλα. Η εξόρυξη χρυσού από τα κοιτάσματα της Χαλκιδικής αποκλείει όλα τα παραπάνω. Πώς λοιπόν προκύπτει ο καρκίνος και πώς τεκμηριώνεται; Τα στοιχεία του ΕΣΥ και της ΕΛΣΤΑΤ, είναι ενδεικτικά. Η Χαλκιδική έχει χαμηλότερους δείκτες νοσηρότητας και θνησιμότητας από τον ελληνικό μέσο όρο και τους χαμηλότερους σε σχέση με τους όμορους Νομούς στην Κεντρική Μακεδονία. Άρα, ο μόνος πραγματικός κίνδυνος για την υγεία είναι ο κίνδυνος από την υπερβολική έκθεση σε δηλώσεις τύπου Μπένου.
Πάντως τι νόημα έχουν τα ατυχή προπαγανδιστικά βίντεο «των καθηγητών» του 2017; Φοβάται κάτι το αγέρωχο «κίνημα» στην Χαλκιδική και επιστρατεύει περυσινά ξινά σταφύλια σαν αντίμετρα για την καμπάνια ενημέρωσης και πληροφόρησης της εταιρείας;
Σύντροφοι, δεν γίνεται δουλειά έτσι… Τίποτα καινούργιο παίζει; Γιατί αν βγάλετε κι άλλο «καθηγητή», θα φάτε κι άλλο κράξιμο… Επίσης μπορείτε να μας πείτε από που είναι η μουσική υπόκρουση στο βίντεο; Έχουμε να ανεβάσουμε έναν «Οιδίποδα τύραννο» και δεν έχουμε μουσική υπόκρουση…