ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Την άποψη ότι οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% στους οποίους έχει δεσμευτεί η Ελλάδα πρέπει «να επανεξεταστούν με μεγάλη προσοχή» εξέφρασε η μέλλουσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια ακρόασής της ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. 

Ερωτηθείσα σχετικά με την πάγια θέση του ΔΝΤ για τα ελληνικά πλεονάσματα και το κατά πόσο θα την υπερασπιστεί από τη θέση της προέδρου της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε: «Η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, μιλώντας ακόμα ως ΔΝΤ, είναι ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός και ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην οποία στοχεύαμε. Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη και καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ανάκαμψης είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξετάσουμε με μεγάλη προσοχή». 

Η εξέλιξη εκτιμάται ως εξαιρετικά σημαντική ενόψει τόσο της θέσης που θα καταλάβει την 1η Νοεμβρίου ως πρόεδρος της ΕΚΤ αλλά και της προσπάθειας της Ελλάδας να ζητήσει, στο άμεσο μέλλον, την επανεξέταση του ύψους των πλεονασμάτων. 

Εξάλλου, η κυρία Λαγκάρντ χαιρέτισε την πρόσφατη αναθεώρηση του ρόλου της ΕΚΤ στα προγράμματα σταθερότητας σημειώνοντας ότι πλέον η ΕΚΤ περιορίζει τον έλεγχό της στους τομείς που έχει αρμοδιότητα. 

{Φωτό:EPA, LUKAS COCH AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT}

[ΠΗΓΗ: https://hellasjournal.com, από ΑΠΕ-ΜΠΕ, της Χρ. Βασιλάκη, 4/9/2019]