ΚΑΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ. ΈΡΧΟΝΤΑΙ DEALS

Το προσκλητήριο για επενδύσεις στην Ελλάδα αρχίζει να αποδίδει. Και με το νέο αναπτυξιακό νόμο θα αποδώσει πολύ περισσότερο.

Το ξεπάγωμα μεγάλων projects δίνει αναμφισβήτητα το σήμα. Η Lamda Development ετοιμάζεται πλέον ολοταχώς για την εκκίνηση του πλέον εμβληματικού έργου στο ελληνικό real estate, την ώρα που δύο κορυφαίοι παίκτες με συμμετοχή και ελληνικού ομίλου θα κονταροχτυπηθούν για το καζίνο. Στα Ελληνικά Πετρέλαια δρομολογείται η πώληση ποσοστού περίπου 20% του Δημοσίου, ενώ την στιγμή ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη διάθεση του 30% του Ελ. Βενιζέλος. Παράλληλα ξεμπλοκάρει και η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές.

Και μόνο με αυτές τις περιπτώσεις για σκεφτείτε πόσα λεφτά τζιράρονται… Και δεν είναι οι μόνες, καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την ώρα διαπραγματεύσεις υποψήφιων επενδυτών – αγοραστών με τράπεζες και funds που έχουν αγοράσει δάνεια,  για μία σειρά από επιχειρηματικούς ομίλους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υψηλών οφειλών. Πρόσφατα έγινε γνωστό το ενδιαφέρον Μαρινάκη για τη Nova. Σας διαβεβαιώνω ότι αυτή δεν είναι η μόνη περίπτωση.

Με τη μεσολάβηση έμπειρων dealmakers διψήφιος αριθμός ισχυρών επιχειρήσεων βρίσκεται σε λιγότερο ή περισσότερο προχωρημένες διαπραγματεύσεις. Και προφανώς αναφερόμαστε σε deals και όχι σε… λογιστικά τερτίπια αναδιαρθρώσεων. Σε επικείμενη αλλαγή του επιχειρηματικού χάρτη. Οι εξελίξεις τους επόμενους μήνες μπορεί να είναι καταιγιστικές. Το “παράθυρο” έχει ήδη ανοίξει και μένει να φανεί αν και πώς θα γίνει… μπαλκονόπορτα…

Είναι προφανές ότι η χώρα έχει ξαναμπεί στη διεθνή επενδυτική ατζέντα, ενώ αφυπνίζονται και εγχώριες δυνάμεις. Για να είμαστε δίκαιοι πρέπει να παραδεχτούμε ότι αυτό δεν επιτεύχθηκε δια μαγείας μέσα σε δύο μόνο μήνες. Η προηγούμενη κυβέρνηση, παρά την αντιεπενδυτική φιλοσοφία της και την αντιεπιχειρηματική πολιτική της, δημιούργησε – έστω και καθυστερημένα ή αφού πρώτα προκάλεσε ζημιά – τις δημοσιονομικές προϋποθέσεις για να προχωρήσει η χώρα μπροστά. Βεβαίως η πολιτική που είχε επιλεγεί δεν ευνοούσε το επιχειρηματικό κλίμα.

Με την αλλαγή λοιπόν της κυβέρνησης το κλίμα άλλαξε δια μαγείας. Σε αυτό έγινε το… μαγικό. Και δεν είναι τυχαίο που το οικονομικό κλίμα ενισχύθηκε σημαντικά στους δυο πρώτους μήνες. Η ψυχολογία άλλαξε, οι επενδυτές νιώθουν ευπρόσδεκτοι, ψηφίζονται ευνοϊκοί για την επιχειρηματικότητα και την αγορά νόμοι, γίνεται δουλειά με το “καλημέρα”. Η ανάπτυξη μπήκε στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας. Το κοκτέιλ της πολιτικής άλλαξε. Και ο επενδυτικός κόσμος αρχίζει να ανταποκρίνεται…

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr, του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου , 12/9/2019]