ΚΑΙ ΒΟΥΛΩΜΕΝΟ ΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ….

Στις 9/9 η Eldorado Gold εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο υπήρχε και αναφορά για τα έργα της εταιρείας στην Ελλάδα:

Η εταιρεία έλαβε πρόσφατα κάποιες άδειες εγκατάστασης για τα περιουσιακά της στοιχεία στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα στην Ελλάδα. Η Eldorado συνεργάζεται με την Ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη των απαιτούμενων προϋποθέσεων για την επανέναρξη της κατασκευής στις Σκουριές και για την ολοκλήρωση της ανάπτυξης, κατασκευής και χρηματοδότησης των περιουσιακών στοιχείων των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Στο μεταξύ, πιθανές επενδύσεις που επί του παρόντος αξιολογεί η Εταιρεία περιλαμβάνουν:

– Δαπάνες τεχνικού σχεδιασμού και αδειοδότησης και μικρές κατασκευές για την υποστήριξη της επανεκκίνησης του έργου στις Σκουριές, με την προϋπόθεση της λήψης της οικοδομικής άδειας για το κτίριο του εργοστασίου επίπλευσης.

– Δαπάνες τεχνικού σχεδιασμού και περιβαλλοντικής αδειοδότησης για το έργο του Περάματος.

– Δαπάνες τεχνικού σχεδιασμού και αδειοδότησης για την αύξηση της δυναμικότητας του Μεταλλείου Ολυμπιάδας από 1.200 τόνους/ημέρα σε 1.900 τόνους/ημέρα.

Αμέσως, ο δικός μας αναλυτής, κος Παπαγεωργίου (aka Τόλης) ανάρτησε άρθρο στο προσωπικό του μπλογκ με τίτλο «Νέα ανακοίνωση της Eldorado. Οι προθέσεις πια δεν κρύβονται»!!!

Εκεί, ο σαμάνος Τόλης μας πληροφορεί πως από την ανακοίνωση συμπέρανε τα εξής:

 

  • Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για σεβασμό της θέλησης των τοπικών κοινωνιών, το μέτωπο της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού με κυάνιο στη Θράκη έχει ανοίξει διάπλατα.
  • Η Φάση ΙΙΙ του έργου Ολυμπιάδας καταργείται συνολικά. Μεταλλουργία χρυσού δεν θα γίνει, νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού στο Μαντέμ Λάκκο δεν θα γίνει, απελευθέρωση της Ολυμπιάδας από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και αποκατάσταση της περιοχής δεν θα γίνουν. Το υφιστάμενο εργοστάσιο εμπλουτισμού, σε απόσταση αναπνοής από το χωριό, θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι την εξάντληση των κοιτασμάτων, με πολλαπλάσια δυναμικότητα και πολλαπλάσια επιβάρυνση στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.

 

Να αντιπαραθέσουμε πως μέχρι τώρα η κυβέρνηση ότι λέει το τηρεί, και φαντάζει απίθανο να δώσει άδειες στη Θράκη αν πράγματι οι τοπικές κοινωνίες δεν θέλουν εξορύξεις. (Ή μήπως «δεν θέλουν εξορύξεις» σαν την Χαλκιδική;;; Όπου η δημοτική παράταξη που βγήκε με σημαία το κλείσιμο των μεταλλείων πήρε 500 ψήφους στις 14.600;) 

Για την Φάση ΙΙΙ της Ολυμπιάδας και τα υπόλοιπα, μόνο αν ήμουν στο… Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικός Χρυσός θα ήξερα να σας πω… Απορώ από που έχει τέτοια πληροφόρηση ο κος Παπαγεωργίου – αν δεν τα βγάζει από το μυαλό του ή τα διάβασε στα φύλλα τσαγιού…