Η ΝΕΑ ΑΤΖΕΝΤΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ

Διαβάζω σε πολλά πολιτικά άρθρα να εκφράζεται η άποψη, πως έχει ηττηθεί κατά κράτος η ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ και πως τώρα μεσουρανεί η ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι, πως έχει ηττηθεί το αποτέλεσμα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και πως τώρα επικρατεί η ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας.

Όχι, η ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ηττηθεί. Η ιδεολογία του, ακόμα τριβελίζει μέσα στο μυαλό των δικών του ψηφοφόρων και των υπόλοιπων ψηφοφόρων που ψήφισαν το Μέρα25 και τα υπόλοιπα κόμματα που αποτελούν παραφυάδες του ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι αυτοί που αθροιστικά αποτελούν ένα σημαντικότατο ποσοστό πολιτών, ακόμα και αν πιστεύουν πως το αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολούθησε η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου ήταν καταστροφικό, δεν έχουν στραφεί κατά της ιδεολογικής τους ταυτότητας.

Όχι, δεν ηττήθηκε η ιδεολογία της λατρείας προς το παρελθόν, προς τον εμφύλιο, προς τα επαναστατικά οράματα, προς το μοντέλο της Σοβιετικής Ένωσης, της Κούβας, της Ανατολικής Γερμανίας και της Αγκόλας. Δεν ηττήθηκε η ιδεολογία της δικαίωσης των δήθεν αγωνιστών, της επιβολής του κρατισμού, του αχταρμά των συλλογικοτήτων, των αντικαπιταλιστικών κινημάτων και των αντιευρωπαϊκών και αντιαμερικανικών κορωνών.

Όχι, δεν ηττήθηκε η ιδεολογία του “Όχι” του Δημοψηφίσματος του 2015, του “Δεν Πληρώνω”, της “ανθρωπιάς”, του κοινωνικού πρόσημου, των διορισμών, των επιχορηγήσεων, των επιδοτήσεων, της κατοχύρωσης δικαιωμάτων, των πλασματικών όρων ωρίμανσης των συντάξεων και η ιδεολογία των μαχών κατά της αριστείας, κατά της διάκρισης και κατά της δημιουργίας.

Ηττήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της αναποτελεσματικότητα της πολιτικής των Τσίπρα – Καμμένου. Ηττήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι χειροτέρεψε τη ζωή όλων μας. Ηττήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι δεν έπραξε όσα υποσχέθηκε. Ηττήθηκε, διότι το 2019 ήταν χειρότερο από το 2014. Ηττήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι μας πήγε μέχρι την άβυσσο και μετά άφησε την χώρα να σέρνεται. Ηττήθηκε ο Σύριζα, διότι τα νταούλια και οι ζουρνάδες, τελικά ήχησαν στα δικά μας αυτιά, στον χορό της δικής μας περιδίνησης.

Από την άλλη, είναι προφανές πως δεν νίκησε ιδεολογικά η Νέα Δημοκρατία. Νίκησε και εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί, η ατζέντα που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έδρασε και δρα ως “gamer changer”. Ο επαρκέστατος πολιτικός και τεχνοκρατικός του λόγος, μαζί με πρώτες συμβολικές αλλά και ουσιαστικές κινήσεις που έκανε, άλλαξαν τους όρους του παιχνιδιού. Οι περισσότερες επιλογές του στο επίπεδο των υπουργών και των υφυπουργών, αλλά και στο στελεχιακό δυναμικό των μηχανισμών και των οργανισμών που αποτελούν τα κλειδιά της ανάπτυξης, άλλαξαν άρδην όλα τα δεδομένα. Οι επιλογές των στελεχών της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, μοιάζουν πλέον τόσο μακρινές και θυμίζουν καρικατούρες του παρελθόντος. Η ατζέντα Μητσοτάκη, ανέβασε τον πήχη ψηλά.

Η ατζέντα της ΝΔ αναφέρεται στην ισχυρή ανάπτυξη, στην ανάγκη κοινής και παράλληλης πορείας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, στην αύξηση των εισοδημάτων, στην εκτόξευση προς τα μπροστά. Καθόλου διχαστική καθόλου ρεβανσιστική, καθόλου εκδικητική.

Η ατζέντα για την φορολογία νίκησε. Οι ρεαλιστικές φορολογικές ελαφρύνσεις των νοικοκυριών, οι μειωμένες φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και η πορεία προς την πλήρη απλοποίηση του φορολογικού περιβάλλοντος νίκησαν.

Η ατζέντα της επανεκκίνησης της οικονομίας, νίκησε. Οι κινήσεις με το master plan της Cosco, με τις αδειοδοτήσεις της Eldorado Gold, με τις εξελίξεις στο Ελληνικό με τις νέες επενδύσεις στον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, του τουρισμού και των ναυπηγείων, θα εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας και αμοιβές, που δεν υπήρχε περίπτωση να δημιουργηθούν επί κυβερνήσεως Τσίπρα – Καμμένου.

Η ατζέντα για τα εργασιακά και για τα ασφαλιστικά νίκησε. Τα κατρουγκάλια μοντέλα κατέρρευσαν, οι δήθεν υπερπροστατευτισμοί των εργαζομένων ξεπεράστηκαν, έτσι ώστε να υπάρξει αύξηση της απασχόλησης.

Στον χώρο δε της ψηφιακής κοινωνίας, οι διαστημικές περιπέτειες των αστροναυτών της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, έδωσαν τις θέσεις τους σε σοβαρούς ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο και τους εθνικούς στόχους.

Μόνον, εφ’ όσον, η ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη εφαρμοστεί και εκπληρωθεί, τότε θα αρχίσουν η αποκαθήλωση της εμμονικής ιδεολογίας που εμπορεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συν αυτώ. Διότι, όχι μόνο θα έχει διαψευσθεί τότε πανηγυρικά η πολιτική του Σύριζα, αλλά θα έχει επιτύχει απόλυτα η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr, του Κωνσταντίνου Χαροκόπου, 9/9/2019]