ΘΕΤΙΚΗ Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Θετικά ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αναφορικά με την αλλαγή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που είχε εκδοθεί επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την επένδυση στο Ελληνικό.

Έπειτα από μια πολύωρη συνεδρίαση, οι πληροφορίες αναφέρουν πως το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ της απάλειψης από την ΚΥΑ της πρόβλεψης να γνωμοδοτεί το Υπουργείο Πολιτισμού για όλες τις μελέτες που αφορούν ψηλά κτίρια, ειδικά κτίρια, ειδικές κατασκευές, έργα υποδομής κ.α. και να εγκρίνει όλες τις μελέτες για κάθε είδους έργο, σε ακαθόριστη ακτίνα γύρω από τα μνημεία του Πάρκου.

Στην ιδιότυπη αυτή “ομηρία” του έργου για την ανάπλαση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό που μέσω ΚΥΑ “πέρασε” επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να βάλει τέλος το ΚΑΣ στη σημερινή του συνεδρίαση, συντασσόμενο τόσο με τον ειδικό νόμο που αφορά στην επένδυση (Ν.4062/12), όσο και με τις ειδικές προβλέψεις των Συμβάσεων που κυρώθηκαν από τη Βουλή (Ν.4422/17), καθώς και τους όρους του Προεδρικού Διατάγματος, βάσει των οποίων έχει εγκριθεί ο σχεδιασμός του έργου.

Επί της ουσίας, αναφέρουν γνώστες του ζητήματος, το ΚΑΣ εναρμονίζεται με το πλαίσιο που αναφέρει πως όλες οι αρχαιότητες στην έκταση προστατεύονται από τις κείμενες διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας και το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στην επένδυση στο Ελληνικό. Βάσει αυτών, ο επενδυτής θα πρέπει να υποβάλει αρχιτεκτονικές και περιβαλλοντικές μελέτες για παρεμβάσεις εντός κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και σε ζώνη 20 μέτρων γύρω από αυτούς και όχι για όλη την έκταση του Ελληνικού.  

Ταυτόχρονα, το ΚΑΣ συντάχθηκε με όσα προβλέπονται σχετικά με το ρόλο των υπηρεσιών του ΥΠΟΟ σε σχέση με την επένδυση, ήτοι την παρουσία της αρμόδιας εφορείας αρχαιοτήτων κατά τις εκσκαφές, τον έλεγχο των σχεδίων κ.α.

Η εξέλιξη αυτή άρει ένα ακόμη εμπόδιο για την υλοποίηση της επένδυσης, ύψους 8 δισ. ευρώ στο Ελληνικό. Ακολούθως, αύριο συνεδριάζει το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων  (ΚΣΝΜ), το οποίο έχει αρμοδιότητα για τέσσερα κτήρια στο μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού.

Στη συνέχεια των συνεδριάσεων θα κατατεθούν σχετικές εισηγήσεις προς την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία θα αποφασίσει για την αποδοχή τους. Εφόσον γίνουν αποδεκτές, οι εισηγήσεις θα τεθούν υπ’ όψιν του Κεντρικού Συμβουλίου Δημόσιας Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας (ΚΣΔ) που αναμένεται να συνεδριάσει στις 27 Αυγούστου προκειμένου να εγκριθούν οι ΚΥΑ και να εκδοθούν, στις 30 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται πως οι απολύτως απαραίτητες ΚΥΑ για την υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό αφορούν στις Ζώνες Ανάπτυξης και Πολεοδόμησης, που περιλαμβάνουν το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με καζίνο (IRC), τις οικιστικές και εμπορικές χρήσεις της έκτασης στο Ελληνικό.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr, 21/8/2019]