ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Η οδηγία του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς του για να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό οι υποθέσεις που έχουν βαλτώσει τα τελευταία χρόνια.

Την περασμένη Τρίτη το μεσημέρι, αμέσως μετά την επιστροφή του από την επίσκεψη στον ΧΥΤΑ της Φυλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης δέχτηκε στο γραφείο του τον πρέσβη του Καναδά. Στη συνάντηση, που είχε ασυνήθιστα μεγάλη διάρκεια, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, και το θέμα της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική, που ανήκει στην καναδική Eldorado Gold. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειάζεται για να «ξεμπλοκάρει» αυτή η μεγάλη επένδυση.

Ο Κ. Χατζηδάκης δεν είναι ο μόνος που ασχολείται με την καναδική επένδυση. Για το θέμα αυτό είχε συνάντηση στις 9 Αυγούστου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold Τζορτζ Μπερνς. Η επένδυση στη Χαλκιδική δεν είναι το μόνο θέμα στο οποίο δίνει προτεραιότητα η κυβέρνηση, καθώς η οδηγία του πρωθυπουργού στους υπουργούς του είναι να «ξεμπλέξουν» το κουβάρι και να ξεκολλήσουν «βαλτωμένες» επενδύσεις το ταχύτερο δυνατόν. Στο Μαξίμου εκτιμούν πως η άρση των εμποδίων σε μεγάλες και εμβληματικές επενδύσεις αλλά και σε μικρότερα έργα, θα έχει διπλό όφελος. Η υλοποίηση των επενδύσεων αυτών θα δώσει σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία, αλλά και θα σηματοδοτήσει στις αγορές και στους -ακόμα διατακτικούς- πιθανούς επενδυτές πως το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα γίνεται φιλικότερο και πιο πρόσφορο για τους επιχειρηματίες.

Αυτό το πνεύμα αντικατοπτρίζεται στην ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για την ίδρυση, μέχρι το τέλος του χρόνου, υποκαταστήματος της Bank of China στην Ελλάδα. Παρεμπιπτόντως, σύμφωνα με πληροφορίες, και η Commercial & Industrial Bank of China θα ανοίξει υποκατάστημα έως το τέλος του χρόνου στη χώρα μας. Αντικατοπτρίζεται και στον τρόπο που υποδέχτηκαν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και άλλα κυβερνητικά στελέχη την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το Ελληνικό, η οποία αίρει ένα σημαντικό εμπόδιο για να προχωρήσει η επένδυση. «Η επένδυση του Ελληνικού έχει προ πολλού ξεπεράσει τα στενά όρια του τόπου, διότι λόγω του μεγέθους της αποτελεί δείγμα και μήνυμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί», δήλωσε χαρακτηριστικά την Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης και προσέθεσε πως «εάν ξεκινήσει το Ελληνικό, θα έρθουν και πολλές άλλες επενδύσεις».

Ζήτημα αξιοπιστίας

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά ότι η απεμπλοκή εμβληματικών επενδύσεων που έχουν απασχολήσει εκτεταμένα και με αρνητικό για την Ελλάδα τρόπο στο παρελθόν τα διεθνή ΜΜΕ, όπως το Ελληνικό ή η Eldorado Cold, είναι η καλύτερη διαφήμιση για την προσέλκυση επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Όπως, μάλιστα, αποκάλυψαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Realnews, το Ελληνικό έχει τεθεί επανειλημμένα σε συναντήσεις με υποψήφιους επενδυτές αλλά και με τους εκπροσώπους των δανειστών, ως ζήτημα που έχει να κάνει με την αξιοπιστία της χωράς σε σχέση με την προσέλκυση επενδύσεων. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν, επίσης ότι με τα μαύρα σύννεφα και την αβεβαιότητα να πυκνώνουν πάνω από την παγκόσμια οικονομία θα πρέπει να σπρώξουν όσο πιο γρήγορα μπορούν τα επενδυτικά σχέδια που έχουν στη διάθεσή τους ώστε να λειτουργήσουν αντικυκλικά και να ελαχιστοποιήσουν τις συνέπειες για την ελληνική οικονομία. Το να προχωρήσουν οι προγραμματισμένες επενδύσεις αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και γι’ αυτόν τον λόγο επισπεύδονται οι διαδικασίες ώστε το αναπτυξιακό νομοσχέδιο να είναι ένα από τα πρώτα που θα κατατεθούν στη Βουλή τον Σεπτέμβριο. Ο πρωθυπουργός μάλιστα, έχει πει στους υπουργούς του ότι θα ήθελε να δει πρώτα αποτελέσματα σε σχέση με το ξεμπλοκάρισμα επενδυτικών σχεδίων και προτίθεται μάλιστα να τα συμπεριλάβει και στην ομιλία του στη ΔΕΘ, στις 7 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, η κυβέρνηση με επικεφαλής τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα προσέλκυσης νέων επενδυτών. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως στη συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γαλλία, ο Κυρ. Μητσοτάκης κάλεσε τους Γάλλους να επενδύσουν στη χώρα μας λέγοντας ότι «απευθύνει πρόσκληση στις γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν και να γίνουν συμμέτοχες στις πολλές επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα».

Στον κατάλογο των εμβληματικών επενδύσεων που βρίσκονται σε καθυστέρηση περιλαμβάνονται εκείνες στην Αφάντου και στην Κασσιόπη, για τις οποίες ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι οι οικοδομικές άδειες θα έχουν εκδοθεί μέσα στο 2019, καθώς και μια σειρά από έργα και αποκρατικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας. Ωστόσο, υπάρχει και μια σειρά από προσκόμματα σε ιδιωτικοποιήσεις που θεωρητικά θα μπορούσαν να προχωρήσουν σχετικά εύκολα, όπως είναι π.χ. η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Από τη σύμβαση, όμως η κινεζική State Grid έχει δικαίωμα πρώτης προτίμησης σε οποιαδήποτε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και η επέκταση της επιρροής των Κινέζων στον ελληνικό Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι κάτι που δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι ούτε οι Ευρωπαίοι ούτε οι Αμερικανοί. Η συμμετοχή της κινεζικής εταιρείας στον ΑΔΜΗΕ, άλλωστε, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες ο λόγος που η Κομισιόν είχε εκδηλώσει σφοδρή αντίθεση στο σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης να κατασκευάσει ο ΑΔΜΗΕ ως εθνικό έργο τη διασύνδεση Αττικής – Κρήτης απειλώντας μάλιστα να το απεντάξει από την κοινοτική χρηματοδότηση.

[ΠΗΓΗ: Real News, του Παναγιώτη Γαλατσάτου, 25/8/2019]