ΠΛΗΡΗΣ ΑΡΣΗ ΤΩΝ CAPITAL CONTROLS ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Το δρόμο προς την πλήρη άρση των capital controls στρώνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Στον απόηχο της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα (ο κ. Στουρνάρας, μετά το τέλος του τετ α τετ είχε δηλώσει ότι η ΤτΕ θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση την πλήρη απάλειψη των capital controls, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα) όλες οι κινήσεις τείνουν προς την κατεύθυνση των άμεσων εξελίξεων πέριξ του συγκεκριμένου μείζονος ζητήματος. Όπως σημειώνουν, μάλιστα, πηγές στο Capital.gr, η συγκεκριμένη ανακοίνωση που θα πραγματοποιηθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μπορεί να έρθει άμεσα στο προσκήνιο και, πάντως, το αργότερο στο πλαίσιο της παρουσίας του κ. Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου.

Χαρακτηριστικό του όλου κλίματος που επικρατεί γύρω από την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, η οποία θα αποτελέσει ακόμα μία ισχυρή κίνηση προς την κατεύθυνση της επιστροφής στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και την ανάπτυξη είναι η δήλωση στο Reuters υψηλόβαθμου αξιωματούχου. “Η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας εισηγήθηκε στην κυβέρνηση την πλήρη άρση των capital controls…Αναμένω ότι αυτό θα γίνει τους δυο πρώτους μήνες του φθινοπώρου”, σχολίασε στο Reuters ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, τη στιγμή που επισημαίνεται ότι η κεντρική τράπεζα διενεργεί μελέτη για την αξιολόγηση των επιπτώσεων από την κίνηση αυτή, την οποία θα αποστείλει στην κυβέρνηση και τους δανειστές.

Το momentum στηρίζεται σε βάσεις ιδανικές. Από τη μία, η συνεχής κίνηση στο περιβάλλον της ψήφισης κομβικών νομοσχεδίων, με ιδιαίτερα υψηλές ταχύτητες. Από την άλλη, το ισχυρό μεταρρυθμιστικό πρόσημο που δίνει στην κυβερνητική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η χώρα αλλάζει ταχύτητα. Και αυτό μετατρέπεται σε νούμερο ένα παράγοντα, για να χτιστεί το πλαίσιο της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας. Αυτές είναι οι έννοιες-κλειδί, που κρατάει συνεχώς στην προμετωπίδα του το Μέγαρο Μαξίμου. Ο διπλωματικός μαραθώνιος που ανοίγεται στον ορίζοντα του κ. Μητσοτάκη, αρχής γενομένης από το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, θα έχει ταυτότητα συγκεκριμένη. Αποτύπωση της ατζέντας σε κορυφαίους συνομιλητές, όπως ο πρόεδρος Μακρόν και η καγκελάριος Μέρκελ. Και, παράλληλα, καθαρά και δυνατά επιχειρήματα για την επίτευξη ενός στόχου, με μείζονα χαρακτηριστικά όσον αφορά στην επιστροφή της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και την ανάπτυξη. Και αυτός ο στόχος δεν είναι άλλος από τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Το ερώτημα είναι εύλογο. Το έχει αποτυπώσει, δε, εις διπλούν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Τελευταία φορά, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης στην Κύπρο.

“Είναι η πρώτη φορά που οι διεθνείς αγορές δείχνουν τόσο γρήγορα, τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη σε μία νέα κυβέρνηση. Επομένως, αφού μας εμπιστεύονται οι αγορές, γιατί να μην μας εμπιστευθούν οι εταίροι μας;”, αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης. Και αυτό θα είναι ένα από τα βασικά του επιχειρήματα στις συναντήσεις του σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη. “Τα συγκεκριμένα πλεονάσματα αποφασίστηκαν σε άλλη οικονομική συγκυρία και με επιτόκια δανεισμού υπερδιπλάσια των σημερινών”, επισημαίνει. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με πλάνο εξαμήνου, με νομοσχέδια, με εμβληματικές κινήσεις, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και οι 120 δόσεις, με προώθηση της ατζέντας των ιδιωτικοποιήσεων, στρώνει το δρόμο για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Και βρίσκει συνέχεια…άνεμο που έρχεται, προκειμένου να κάνει ακόμα πιο διαυγές το περιβάλλον της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος.

“Το κράτος κερδίζει την εμπιστοσύνη των αγορών, δανειζόμενο με το χαμηλότερο επιτόκιο της εποχής του ευρώ. Και η επισκόπηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστώνει κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος από τις 101 μονάδες τον Ιούνιο εκτινάχθηκε στις 105.3 μονάδες τον Ιούλιο. Και αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα από το 2008. Κάτι που σημαίνει ότι η ανάπτυξή μας μπορεί να πετύχει τον στόχο του 3%-4%, που έχουμε θέσει. Η πολιτική μας, όμως, κερδίζει και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας που βλέπει μία κυβέρνηση που, σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες, υποσχέθηκε λιγότερα, και πράττει περισσότερα και γρηγορότερα. Κι είμαστε μόνο στην αρχή”, διαμηνύει ο πρωθυπουργός.

Με τις στρατηγικές επιλογές που προωθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλάζει άρδην το σκηνικό των τελευταίων εβδομάδων. Στελέχη, μάλιστα, υπενθυμίζουν πως μόλις πρόσφατα, με επταετές ομόλογο, η Ελλάδα δανείστηκε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9%. Παράλληλα, στη δευτερογενή αγορά οι ελληνικοί τίτλοι διαπραγματεύονται με πολύ χαμηλά επιτόκια, ενώ το ελληνικό Δημόσιο άντλησε ποσό 812,5 εκατομμυρίων ευρώ, κατά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας με απόδοση 0,15%, έναντι 0,23% στην προηγούμενη δημοπρασία εντόκων αντίστοιχης διάρκειας. “Τι δείχνουν όλα αυτά; Ότι οι αγορές, που δε βλέπουν στατικά, αλλά με βάση το τι μπορεί να γίνει στο μέλλον, δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας μας. Την ίδια στιγμή, εκθέσεις διεθνών οίκων, όπως αυτή της Moody’s, δείχνουν ότι η χώρα μας έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης μέσα στην επόμενη δεκαετία. Αυτά τα στοιχεία θα τα χρησιμοποιήσουμε στις συζητήσεις με τους εταίρους και δανειστές μας. Είναι, άλλωστε, σημαντικό το γεγονός ότι ο επικεφαλής του μεγαλύτερου δανειστή της χώρας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ,  σε πρόσφατη συνέντευξή του αναγνώρισε πως το προφίλ του ελληνικού χρέους και κατ’ επέκταση η ανάγκη διατήρησης πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ, σχεδιάστηκε με την υπόθεση εργασίας ότι τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδος στις αγορές θα ήταν της τάξης του 5%. Τώρα τα επιτόκια είναι κάτω από 2%. Αυτό αλλάζει όλη την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, καθώς μπορεί να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα με πολύ χαμηλότερα πλεονάσματα”, σχολιάζουν “γαλάζια” στελέχη.  

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 4/8/2019]