ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» ΓΙΑ ΜΗΝΕΣ ΝΕΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΜΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Αν και ο ΔΕΔΔΗΕ θα έπρεπε να ολοκληρώσει τη διαδικασία παροχής ρεύματος σε 40 μέρες, καθυστερεί για μήνες. Σε απόγνωση εκατοντάδες επιχειρηματίες στον νομό

Στον «αέρα» για μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκεται η έναρξη λειτουργίας νέων επιχειρήσεων στη Χαλκιδική, αφού καθυστερουν πολλούς μήνες η έγκριση και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Αν και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ο ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία μέσα σε 40 μέρες από την κατάθεση της αίτησης από την πλευρά του πολίτη, στη Χαλκιδική η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος καθυστερεί ακόμα και δέκα μήνες.

Το αποτέλεσμα είναι επιχειρηματίες να βρίσκονται σε απόγνωση και να τους πνίγουν τα χρέη και οι άλλες υποχρεώσεις, αφού σε πολλές περιπτώσεις έδωσαν πολύ υψηλά ποσά για την επένδυσή τους, αλλά χωρίς να είναι οι ίδιοι υπαίτιοι δεν μπορούν να ξεκινήσουν την απόσβεση. Το πρόβλημα είναι έντονο σε τουριστικές επιχειρήσεις του νομού οι ιδιοκτήτες των οποίων βλέπουν να χάνεται ολόκληρη σεζόν και να τινάζεται στον «αέρα» ο προγραμματισμός τους. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις σε απόγνωση βρίσκονται και αγρότες, οι οποίοι δεν μπορούν να πάρουν ρεύμα για τα αντλιοστάσιά τους, προκειμένου να ποτίσουν τα χωράφια τους, με αποτέλεσμα να χάνεται η παράγωγη μιας ολόκληρης χρονιάς.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επιχειρηματία, ο οποίος ξόδεψε 1,5 εκατομμύριο ευρώ για την κατασκευή ξενοδοχείου. Ο πολίτης κατέθεσε την αίτηση για παροχή ρεύματος τον περασμένο Σεπτέμβριο, προκειμένου να είναι απολύτως έτοιμος με την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν. Ωστόσο, έφτασε ο Μάρτιος του 2019 και στην επιχείρηση ακόμα δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία παροχής ρεύματος, αν και από μέρα σε μέρα θα έφταναν οι πρώτοι πελάτες, που έκαναν προκρατήσεις. Υπήρχε πολύ μεγάλος κίνδυνος να δυσφημιστεί με το καλημέρα η νέα επιχείρηση και ο επιχειρηματίας να αναγκαστεί να πληρώσει υψηλά ποσά στους πελάτες του ως αποζημίωση. Τελικά και μετά από πολλές πιέσεις το ρεύμα δόθηκε λίγα 24ωρα πριν καταφθάσουν οι πρώτοι πελάτες.

«Δεν έχουν υλικά»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννη Κουφίδη, το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι ο ΔΕΔΔΗΕ στη Χαλκιδική δε διαθέτει τα απαραίτητα υλικά (κολώνες, μετασχηματιστές κτλ.), για να προχωρήσει εντός του ορισμένου χρονικού πλαισίου η διαδικασία. «Ο εργολάβος του ΔΕΔΔΗΕ βγάζει τον προϋπολογισμό, πληρώνει τα χρήματα, που απαιτούνται, ο πολίτης, υπογράφει τη σύμβαση και περιμένει μέσα σε σαράντα μέρες να ολοκληρωθεί η παροχή ρεύματος. Ωστόσο, περνούν ακόμα και δέκα μήνες και η διαδικασία δεν ολοκληρώνεται. Με τις πληροφορίες που συλλέξαμε, είμαστε απολύτως σίγουροι ότι ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει τα απαραίτητα υλικά και καθυστερεί η διαδικασία. Γιατί, όμως, δεν το λένε αυτό στους πολίτες και τους παίρνουν τα χρήματα; Ας έβρισκαν τα υλικά και μετά ας ζητούσαν τα χρήματα από τους πολίτες. Όλοι οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται και πολλοί έχουν φτάσει σε απόγνωση. Κάποιοι έφτασαν στο σημείο, ακόμα και να επιχειρήσουν να… πηδήξουν από το παράθυρο του προϊσταμένου του ΔΕΔΔΗΕ στον Πολύγυρο. Είμαστε στην 1η Ιουλίου και πολλές νέες τουριστικές επιχειρήσεις ακόμα δεν έχουν πάρει ρεύμα, για να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους», σημειώνει στο ethnos,gr ο κ. Κουφίδης.

[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com, 3/7/2019]