ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΜΙΛΗΣΑΝ! ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΘΙΖΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΦΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ

Κλιμάκιο του Ε.Α.Γ.Μ.Ε έκανε αυτοψία στην περιοχή και έβγαλε το πόρισμά του για τις αιτίες

Την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019 κλιμάκιο του Ε.Α.Γ.Μ.Ε (πρώην  Ι.Γ.Μ.Ε) επισκέφθηκε την ΤΚ ΙΜΠΡΟΥ μετά από πρόσκληση του Δήμου σχετικά με το συνεχιζόμενο πρόβλημα των υπόγειων δονήσεων στην περιοχή. 

Το κλιμάκιο διενέργησε αυτοψία σε μέρος όπου παρατηρήθηκε τοπική καθίζηση του εδάφους (στο μέσο του οροπεδίου), αλλά και σε  παρακείμενες οικίες στις οποίες αναφέρθηκαν ρωγμές.

Οι  επιστήμονες του Ε.Α.Γ.Μ.Ε αναφέρθηκαν στην  εξήγηση του φαινόμενου όπως αυτή αποτυπώθηκε στην   έκθεση τους που εστάλη στον Δήμο Σφακίων τον περασμένο Μάρτιο μετά από πρόσκληση και αυτοψία  στην ίδια περιοχή.

Συνοπτικά σύμφωνα με  την έκθεση το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα υπερπλήρωσης των υπόγειων θαλάμων με νερό. Στους θαλάμους το νερό μετακινείται σε   ακανόνιστές υδραυλικές συνθήκες αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή θορύβου και δονήσεων.  

Οι  αρμόδιοιτου Ε.Α.Γ.Μ.Ε απαντώντας στο  αίτημα του Δήμου δήλωσαν ότι χρειάζεται περεταίρω διερεύνηση του φαινομένου με τη διενέργεια γεωσκοπίσεων και άλλων παρεμβάσεων για  τις οποίες θα απαντήσουν εγγράφως προκειμένου να παρθούν αν χρειασθεί μέτρα για την ασφάλεια των κάτοικων αλλά και των περιουσιών τους.

Στην αυτοψία παραβρέθηκαν από τον  Δήμο Σφακίων ο Δήμαρχος Γιάννης Ζερβός και ο Ειδ. Συνεργάτης  Τσιτσιρίδης Στρατής και από το Ε.Α.Γ.Μ.Ε ο κ. Ζουρμπάκης Ευάγγελος  (Μηχανικός Μεταλλείων) και η κ. Αθανασούλη Ελπίδα ( Γεωλόγος ).

Σχόλιο του μπλογκ: Ευτυχώς που έγινε στην Κρήτη διότι αν γινόταν στην Χαλκιδική, σίγουρα θα κατηγορούνταν γι’ αυτό τα μεταλλεία, όπως για ότι κακό συμβαίνει εδώ…

 

[ΠΗΓΗ: https://www.crete-news.gr/, 4/7/2019]