ΣΑΝ ΤΑ… ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΞΕΦΥΤΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στο υπουργείο Ανάπτυξης οι φάκελοι με παλαιότερες και βαλτωμένες προτάσεις ξένων funds, σε συνδυασμό με νέες που κατατίθενται με μακροσκελή emails, πηγαινοέρχονται από το γραφείο του υπουργού Άδ. Γεωργιάδη στις αρμόδιες διευθύνσεις, προκειμένου να ελεγχθούν και να πάρουν τον δρόμο προς την τελική έγκριση.

Εκτός από το Ελληνικό, όπου, κατά τους κυβερνητικούς παράγοντες, οι μπουλντόζες θα μπουν εντός του έτους, και την Ελληνικός Χρυσός, της οποίας η επένδυση αναμένεται να «ξεπαγώσει», διεθνείς οίκοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, τη Ρουμανία, το Κατάρ, την Κίνα, τη Ρωσία, τη Γαλλία και τη Γερμανία έχουν δείξει ενδιαφέρον να διεκδικήσουν μερίδιο στην τουριστική βιομηχανία, στην αγορά και κατασκευή ακινήτων, στην ανέγερση νέων ξενοδοχειακών μονάδων, στην Ενέργεια, στα Ναυπηγεία, στη βιομηχανία τροφίμων και στην αγορά και αξιοποίηση μεγάλων εκτάσεων σε στοχευμένες περιοχές.

Την ίδια στιγμή, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»… μπαίνει στο παιχνίδι αναλαμβάνοντας τη μελέτη και αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι, ενώ ο εμίρης του Κατάρ και ο γιος του επανέρχονται ζητώντας να ξεκολλήσει η επένδυση με πολυτελή ξενοδοχεία στη Ζάκυνθο, πάνω από τη μαγευτική παραλία Ναυάγιο.

Τρεις επενδυτές από το Άμπου Ντάμπι, τη Νότια Αφρική και τις ΗΠΑ έχουν υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για την αγορά νησιών στο Ιόνιο και στο Αιγαίο. Επίσης, Ρουμάνοι επενδυτές ζητούν έγκριση σε επενδυτικό σχέδιο ύψους 20 εκατ. ευρώ (σε πρώτη φάση) για την παραγωγή λευκών μανιταριών.

400 εκατομμύρια για τα Ναυπηγεία

Στρατηγική συμφωνία υπάρχει ανάμεσα στην Chatsworth Securities και στην Onex Shipyards για μετοχική συμμετοχή στην Onex Elefsis Shipyards. Η σχετική συμφωνία υπογράφτηκε δύο μέρες μετά τις εκλογές στην Ελλάδα.

Η εδρεύουσα στη Νέα Υόρκη Chatsworth Securities LLC συμφώνησε με την Onex Elefsis Shipyards LLC, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την υλοποίηση επένδυσης έως και 400 εκατομμυρίων δολαρίων στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας. Η Chatsworth Securities LLC, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, εκτός από τη μετοχική συμμετοχή που αποκτά, καθίσταται και θεσμικός χρηματοπιστωτικός εταίρος της Onex Elefsis Shipyards LLC, στα πλαίσια των χρηματοδοτικών της πλάνων.

300 εκατομμύρια στον Πειραιά

Μια νέα επένδυση, ύψους 300 εκατ. ευρώ, με την οποία θα κατασκευαστεί τέταρτος προβλήτας διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στον ΟΛΠ, ανεβάζοντας τη δυναμικότητά του σε επίπεδα άνω των 10 εκατομμυρίων TEUs, δρομολογούν οι Κινέζοι της Cosco στον Πειραιά. Το νέο επενδυτικό σχέδιο, που θα ανακοινωθεί ενώ είναι σε εξέλιξη τα παζάρια για το Master Plan, με τις αρχικές επενδύσεις των 612 εκατ. ευρώ, θα επιτρέψει στον Πειραιά να διεκδικήσει μία από τις τρεις πρώτες θέσεις μεταξύ των λιμένων της Ευρώπης και όχι μόνο της Μεσογείου.

Τα λευκά μανιτάρια

Επενδυτικό σχέδιο ύψους 20 εκατ. ευρώ για την παραγωγή λευκών μανιταριών, με την υλοποίηση του οποίου θα υποκατασταθεί μεγάλο μέρος των εισαγωγών τους στη χώρα μας και θα ωφελείται η ελληνική οικονομία με 18 εκατ. ευρώ ετησίως, έχει στα σκαριά η «Μανιτάρια Κεχαγιά». Το σχέδιο προβλέπει την παραγωγή 8.000 τόνων λευκών μανιταριών ετησίως και τη δημιουργία 250 νέων θέσεων εργασίας. Στόχος είναι να καλύπτεται ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής αγοράς αλλά ταυτόχρονα να αρχίσουν και σε μεγαλύτερη κλίμακα οι εξαγωγές, με στόχο κυρίως τη Μέση Ανατολή, οι οποίες σήμερα βρίσκονται σε πολύ περιορισμένα επίπεδα (προς Κύπρο και Ισραήλ).

Στη Ζάκυνθο ξανά ο εμίρης

Μετά την Κρήτη, όπου βρέθηκε πριν από λίγες μέρες ο Άραβας βαθύπλουτος ηγέτης, πλησίασε με το πλωτό παλάτι του τη Ζάκυνθο. Όχι τυχαία, αφού πάνω από τη διάσημη παραλία του Ναυαγίου βρίσκεται η έκταση των 15.000 στρεμμάτων που αγόρασε ο πατέρας του το 2014, με στόχο να επενδύσει στην περιοχή, χτίζοντας τουριστικά καταλύματα για κροίσους απ’ όλον τον κόσμο.

Η επένδυση όμως του Εμίρη του Κατάρ –που αρχικά είχε σχεδιαστεί να φτάσει τα 2 δισ. ευρώ– δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων και δικαστικών περιπετειών. Ο νεαρός εμίρης επισκέφθηκε σήμερα, Σάββατο, για πρώτη το πολυσυζητημένο οικόπεδο, αφού κατέβηκε από το «Al Lousail» με βοηθητικό σκάφος κι έφτασε στην περιοχή συνοδευόμενος από στενούς του συνεργάτες.

Μετά την αλλαγή κυβέρνησης οι Καταριανοί επανέρχονται με σκοπό να «ξεπαγώσουν» τα επενδυτικά τους πρότζεκτ στην Ελλάδα και ήδη την περασμένη Τρίτη ο πρέσβης του Κατάρ συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ζητώντας του να βοηθήσει ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Τρία νησιά… παράδεισοι

Τρία νησιά έχουν βάλει στο μάτι οι ξένοι εκατομμυριούχοι και πολιορκούν ήδη τα υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, προκειμένου να τα αποκτήσουν.

Πρόκειται για τη Γαία (άξιας 4 εκατ. δολαρίων) που ονομάζεται η «παιδική χαρά των εκατομμυριούχων», επειδή ανήκει σε μια ιδιωτική εταιρεία που έχει την έγκριση για την κατασκευή έξι βιλών και την υποδιαίρεση κι άλλων οικοπέδων, ενώ αξίζει λιγότερο απ’ ό,τι ένα σπίτι στο Λονδίνο!

Δεύτερο νησί η Καρδιώτισσα (αξίας 5,5 εκατ. δολαρίων). Αυτή η μεγάλη ιδιοκτησία, στην καρδιά του Αιγαίου, έχει απίστευτες συγκοινωνιακές συνδέσεις και είναι σε προνομιακή θέση ώστε να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις για ιστιοπλοΐα, καταδύσεις και άλλα.

Τέλος, ο Άγιος Θωμάς (αξίας 15 εκατ. δολαρίων). Το συγκεκριμένο νησί βρίσκεται στο σύμπλεγμα των Διαπόριων Νήσων, ένα σύμπλεγμα του Σαρωνικού Κόλπου μεταξύ Αίγινας και Αγκιστρίου, Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας και της πελοποννησιακής ακτής, και απέχει μόλις 20 λεπτά από την Κόρινθο με θαλάσσιο ταξί και 45 απ’ την Αθήνα.

Φουλ εγκρίσεις για ξενοδοχεία

Με ταχείς ρυθμούς ολοκληρώνονται και οι φάκελοι για τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων. Πέρα από τις μονάδες που έχουν ανοίξει το προηγούμενο διάστημα, η Ομόνοια, η πολύπαθη πλατεία του κέντρου των Αθηνών, έχει την τιμητική της.

Ήδη προωθείται η μετατροπή κτιρίου γραφείων επί των οδών Πειραιώς 10 και Zήνωνος σε τετράστερο ξενοδοχείο 49 δωματίων. Η επένδυση των 4,15 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί από την εταιρεία CTY Group Επενδυτική ΑE στην οποία ανήκει το κτίριο. Η CTY ιδρύθηκε με σκοπό την εκμετάλλευση ξενοδοχείων και τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου έχουν καταγωγή από την Κίνα. Η επένδυση θα ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο.

Επίσης πολύ κοντά στην πλατεία Ομονοίας, στην οδό Φειδίου 12, πίσω ακριβώς από το ξενοδοχείο «Titania», το κτίριο συνολικής επιφανείας 2.780 τ.μ., που φιλοξενούσε τα γραφεία της εφημερίδας «Απογευματινή» (η οποία έκλεισε το 2010) θα μετατραπεί σε νέο τετράστερο signature ξενοδοχείο 35 δωματίων.

408 εκατομμύρια περιμένουν έγκριση!

Στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης είναι και η υπόθεση μεγάλης επένδυσης ύψους 408 εκατ. ευρώ στον Άγιο Νικόλαο και στην Ελούντα από τους Ρώσους επενδυτές της Mirum Hellas.

Στόχος είναι το 2020 να μπουν οι μπουλντόζες στην έκταση για την έναρξη των πρώτων εργασιών οδοποιίας, καθώς θα γίνει ιδιωτική πολεοδόμηση, αλλά και για την έναρξη κατασκευής του πρώτου κτίσματος που είναι το ξενοδοχείο δυναμικότητας 200 κλινών.

Το πρότζεκτ «Elounda Hills» έχει ενταχθεί εδώ και έναν χρόνο(!) στη διαδικασία στρατηγικών επενδύσεων. Από τα 408 εκατ. της επένδυσης, τα 50 εκατ. περίπου αφορούν την αγορά γης (ο Ρώσος επιχειρηματίας ξεκίνησε να αγοράζει την έκταση στην περιοχή της Ελούντας το 2007), ενώ τα υπόλοιπα αφορούν το κόστος κατασκευής και δημιουργίας υποδομών. Το έργο χρηματοδοτείται και με ίδια κεφάλαια των μετόχων της κοινοπραξίας Mirum Hellas και με τραπεζικό δανεισμό.

Η επένδυση προβλέπει εκτός από τη δημιουργία ξενοδοχείων και υποστηρικτικών υποδομών και την ανέγερση αυτόνομων πολυτελών βιλών προς πώληση, τόσο σε Ρώσους όσο και σε άλλες αγορές με όχημα και το πρόγραμμα golden visa.

Πιο συγκεκριμένα, στο επενδυτικό πρότζεκτ εντάσσεται η κατασκευή περισσότερων από 340 παραθεριστικών κατοικιών, η δημιουργία τριών πεντάστερων ξενοδοχειακών μονάδων και η κατασκευή μαρίνας 200 σκαφών αλλά και η λειτουργία εμπορικών καταστημάτων.

[ΠΗΓΗ: https://www.toxrima.gr, του Δημήτρη Σταυρόπουλου, από το «Παρασκήνιο», 29/7/2019]