ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΟΙ FAST TRACK ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Τάξη σε έναν δαιδαλώδη κρατικό μηχανισμό ο οποίος λόγω και της πολυνομίας έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη υπόσχεται να βάλει η Κυβέρνηση. Πώς; Με την απλοποίηση του περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία. “Με διαδικασίες που θα επιταχύνουν τις διαδικασίες για την αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης, από τη μικρότερη μέχρι τη μεγαλύτερη”, έχει αναφέρει κατ’ επανάληψη τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται να θεσπιστούν ρητές προθεσμίες στις διαδικασίες αδειοδότησης, οι οποίες όταν δεν τηρούνται, η αρμοδιότητα θα μεταβιβάζεται σε μια υπερκείμενη Αρχή, σε επίπεδο υφυπουργού. Επίσης προωθείται η πλήρης ανάπτυξη της ψηφιακής υποδομής για τις αδειοδοτήσεις. Η απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας με επανεξέταση της κατηγοριοποίησης ανά επίπεδο όχλησης και ολοκλήρωση της νομοθεσίας περί επιθεωρήσεων. Η επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), ώστε η εξυπηρέτηση να γίνεται με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο. Αλλά και η “αξιοποίηση των υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα σε συνεργασία με το δημόσιο τομέα ώστε να προχωράνε οι έλεγχοι των φακέλων και οι έλεγχοι των αιτήσεων ακόμα γρηγορότερα χωρίς να χρειάζεται να περιμένεις στην ουρά”, ανέφερε χθες από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η βελτίωση της λειτουργίας των επιχειρηματικών πάρκων ώστε να αποτελέσουν αδειοδοτικούς φορείς, δηλαδή να λειτουργούν ως ενδιάμεσοι φορείς έκδοσης άδειας εγκατάστασης και άδειας λειτουργίας, προκειμένου να μην απαιτείται ξεχωριστή αδειοδότηση κάθε επιχείρησης που θα λειτουργεί σε ένα πάρκο και να αρκεί η αδειοδότηση μόνο του ίδιου του πάρκου.

Η επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών και η μείωση της γραφειοκρατίας αποτελούν βασικές κυβερνητικές προτεραιότητες και σε αυτές εστιάζει το πρώτο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση μέσα στις επόμενες ημέρες το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προκειμένου το νομοσχέδιο αυτό να ψηφιστεί το αργότερο έως το τέλος Αυγούστου.

Απώτερος στόχος, να σταλεί το μήνυμα στους επενδυτές, εγχώριους και ξένους, ότι η Κυβέρνηση υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. “Όποιος θέλει να κάνει επένδυση, να ξέρει ότι δεν θα βρει το κράτος απέναντι του, τη γραφειοκρατία εμπόδιο, αλλά το σύνολο του κράτος στη διάθεσή του”, είπε το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Γεωργιάδης από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

Τι είναι όμως η γραφειοκρατία, πόσο πραγματικά κοστίζει στην ελληνική οικονομία και πως τη βιώνουν οι επιχειρήσεις; Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας IBR της Grant Thornton, η γραφειοκρατία συνεχίζει να αποτελεί τη μεγαλύτερη τροχοπέδη για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, η πλειοψηφία των Ελλήνων επιχειρηματιών τάσσεται υπέρ αυτής της άποψης καθώς το 55% των ερωτηθέντων ανέφερε ως εμπόδιο τους κανονισμούς και τη γραφειοκρατία.

Αν και το ποσοστό κατέγραψε μείωση κατά 37 μονάδες, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, παραμένει ιδιαίτερα υψηλό σε αντιπαραβολή με τα ποσοστά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του παγκόσμιου μέσου όρου.

Αρκεί να αναφέρουμε πως τα δικαιολογητικά, τα πιστοποιητικά και οι βεβαιώσεις που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί μια απλή μεταβίβαση ακινήτου ανέρχονται στα 10, όταν ο μέσος όρος εγγράφων σε χώρες μέλη του ΟΟΣΑ κυμαίνεται στα 4. Αρκεί να αναφέρουμε ότι Έλληνας επιχειρηματίας που θέλησε κάποια στιγμή στα χρόνια της κρίσης να επεκτείνει υπάρχον κατάστημα  χρειάσθηκε 7 χρόνια για να λάβει όχι μόνο την άδεια λειτουργίας αλλά μια απλή απάντηση θετική ή αρνητική από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Εξίσου σημαντικό είναι και το κόστος για την ελληνική οικονομία; Οι απώλειες στις ελληνικές εξαγωγές από τη γραφειοκρατία υπολογίζονται στα 4 δισ. ευρώ ετησίως. Τι θα γίνει αν μειωθεί η γραφειοκρατία και εφαρμοστούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον εξαγωγικό κλάδο προκειμένου η χώρα να συγκλίνει με το μέσο επίπεδο των χωρών μελών του ΟΟΣΑ; Οι εξαγωγές θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 33% που σημαίνει συνεισφορά στο ΑΕΠ από 3% έως 5%, αναφέρει μελέτη για τις ελληνικές εξαγωγές που εκπόνησε η EY Ελλάδος για λογαριασμό του ΕΒΕΑ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Κομισιόν, το ελληνικό φορολογικό σύστημα παρουσιάζει σημαντικό πρόβλημα, όχι μόνο στο ύψος των φορολογικών συντελεστών, αλλά και στον χρόνο που δαπανούν οι επιχειρήσεις προκειμένου να είναι τυπικά εντάξει στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ενδεικτικό της κατάστασης που βιώνουν οι επιχειρήσεις είναι πως δαπανούν κατά μέσο όρο 193 ώρες προκειμένου να εκπληρώσουν τυπικές φορολογικές υποχρεώσεις, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών είναι 161 ώρες. Την ίδια στιγμή δαπανά κατά μέσο όρο 78 ώρες προκειμένου να συμμορφώνεται με τις τυπικές υποχρεώσεις του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι μόλις 35 ώρες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Αλεξάνδρας Γκίτση, 18/7/2019]