GUARDIAN: Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕ ΡΙΖΙΚΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΣΤΙΛ

Τι γράφει ο διεθνής Τύπος για τον νέο πρωθυπουργό

 «Αντίθετα με τον αριστερό προκάτοχό του που δηλώνει άθεος και φοράει ανοικτά πουκάμισα, ο Μητσοτάκης εμφανίστηκε με κοστούμι και γραβάτα για να ορκιστεί στο Ευαγγέλιο».

Ο Αλέξης Τσίπρας παρέδωσε την εξουσία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που οδήγησε την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία στη σαρωτική νίκη της Κυριακής, γράφει στον Guardian η ανταποκρίτριά του στην Αθήνα, Ελένα Σμιθ. Κατά την αλλαγή φρουράς, που ήταν διακριτική και σύντομη, ο Μητσοτάκης ανέλαβε τα καθήκοντά του μετά την ορκωμοσία του από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Λίγες ώρες μετά ανακοινώθηκε η σύνθεση της κυβέρνησης.

Δεν πέρασε απαρατήρητη η στιλιστική αλλαγή. Αντίθετα με τον αριστερό προκάτοχό του που δηλώνει άθεος και φοράει ανοικτά πουκάμισα, ο Μητσοτάκης εμφανίστηκε με κοστούμι και γραβάτα για να ορκιστεί στο Ευαγγέλιο. Η αλλαγή δεν σηματοδοτεί μόνον την επάνοδο των συντηρητικών στην κυβέρνηση, αλλά και την έναρξης μιας νέας εποχής. Μετά την δραματική δεκαετία της βαθιάς ύφεσης, των διαδοχικών προγραμμάτων διάσωσης και της πρωτοφανούς φτώχειας και αναταραχής, η καταχρεωμένη Ελλάδα ολοκληρώνει τον κύκλο αναδεικνύοντας την πρώτη μεταμνημονιακή κυβέρνηση.

Σε ένα έθνος που έχει καταβληθεί από την λιτότητα που υπαγόρευσε η ΕΕ, η υπόσχεση του Μητσοτάκη να αναζωογονήσει την οικονομία είχε απήχηση. Πηγές εκ των έσω αναφέρουν ότι απώτατος στόχος του Μητσοτάκη είναι να ενώσει ένα εριστικό έθνος πίσω από ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη, όντας απόλυτα προετοιμασμένος για το έργο που θα αναλάβει. Η νέα κυβέρνηση ορκίζεται σήμερα και η αρχή ίσως να είναι εκρηκτική.

Οι εντάσεις με την Τουρκία έχουν κλιμακωθεί επικίνδυνα. Παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες του Τσίπρα, ο Μητσοτάκης αρνήθηκε να δώσει υποσχέσεις που δεν θα μπορούσε να τηρήσει, αλλά και αυτές που έδωσε είναι πιθανό να μην εγκριθούν από τους ξένους πιστωτές. Αν και η Νέα Δημοκρατία παραδοσιακά εκφράζει κοινωνικά συντηρητικές απόψεις, όντας ένα από τα πιο εθνικιστικά δεξιά κόμματα στην Ευρώπη, ο Μητσοτάκης έχει προσπαθήσει πολύ να την φέρει προς το Κέντρο. Κατ’ ιδίαν περιγράφει τον εαυτό του ως προοδευτικό με φιλελεύθερες οικονομικές απόψεις. Η νίκη του κόμματος θεωρείται προσωπική του δικαίωση. Ως εκσυγχρονιστής κεντρώος πολιτικός, ο Μητσοτάκης προκαλούσε την καχυποψία των επιφανών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας όταν ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος το 2016, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Forbes: Η Ελλάδα επιστρέφει στην κεντροδεξιά, καθώς ο Μητσοτάκης νίκησε τον Τσίπρα

Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι η νίκη ενός κεντροδεξιού κόμματος όταν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη ο λαϊκισμός έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του, και ταυτόχρονα η μη εκπροσώπηση της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής στο ελληνικό Κοινοβούλιο, γράφει το αμερικανικό περιοδικό Forbes σε άρθρο γνώμης του Στίβεν Πόουπ.

«Ο νέος πρωθυπουργός πολύ ορθά αναγνώρισε ότι η χώρα ακόμη αγωνίζεται υπό το βάρος επώδυνων οικονομικών κριτηρίων, ενώ ταυτόχρονα το χρέος και η ανεργία παραμένουν στα ύψη και η οικονομία αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς. Ο Μητσοτάκης θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικός να μην υποπέσει στην παγίδα που έπεσε ο προκάτοχός του αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις που δεν μπορεί να υλοποιήσει. Έχει δεσμευτεί κατά την προεκλογική του εκστρατεία να μειώσει τους φόρους, να προσελκύσει επενδύσεις και να βελτιώσει την αγορά εργασίας. Δεν θα πρέπει να χάσει χρόνο στο να καταστήσει την Ελλάδα πιο φιλική στις επιχειρήσεις, κάνοντας τις διαδικασίες πιο ανοιχτές και διαφανείς, προσελκύοντας ξένες επενδύσεις, μειώνοντας τη γραφειοκρατία, επιταχύνοντας τις ιδιωτικοποιήσεις και μειώνοντας όπου είναι εφικτό τη φορολογία. Δεδομένης της εύθραυστης κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, ο νέος πρωθυπουργός πρέπει σπάσει το κατεστημένο και να άρει τον χρηματισμό σε όποια του μορφή. Πρέπει να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να μειώσει τους φόρους μόνο όπου είναι εφικτό».

Ο Στίβεν Πόουπ διερωτάται στη συνέχεια «γιατί επιτράπηκε στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές αν και βρισκόταν σε πρόγραμμα διάσωσης. Εάν τα οικονομικά της είχαν ανθίσει, γιατί κρίθηκε αναγκαίο να βοηθηθεί η χώρα επιμηκύνοντας τις ωριμάνσεις των ομολόγων με χαμηλά επιτόκια μέχρι το 2033 και επιτρέποντας να μην αποπληρώνει το χρέος της μέχρι το 2022. Ενδεχομένως, η επενδυτική κοινότητα έχει πλέον πεισθεί ότι η ΕΚΤ θα ενεργεί πάντοτε προστατευτικά για το ελληνικό χρέος. Θα είναι δε, ενδιαφέρον το πώς θα ενεργήσει επί του θέματος η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με τον Πόουπ «ένα άλλο πρόβλημα που θα καταδιώκει τη νέα κυβέρνηση είναι η επιστροφή στο πολιτικό προσκήνιο του Γ. Βαρουφάκη. Για άλλη μια φορά πρόκειται να καταλάβει ένα δυσανάλογο μερίδιο προβολής και η διαστρεβλωμένη, σκληρά σοσιαλιστική άποψή του για την οικονομία θα σταθεί εμπόδιο στα βήματα που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει πραγματικά στην ευρωζώνη. Ο Κ. Μητσοτάκης θα χρειαστεί στο πλευρό του όλους τους διεθνείς φίλους και ας ελπίσει ότι ο θορυβώδης Βαρουφάκης δεν θα προκαλέσει μεταξύ Ελλάδας και ΕΚΤ».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

[ΠΗΓΗ: https://www.athensvoice.gr/, 9/7/2019]