ΠΩΣ ΕΙΔΕ Η ΑΓΟΡΑ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΣΕΒ

Θετικό πρόσημο έβαλε η αγορά στην παρουσία του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη και στις δεσμεύσεις που ανέλαβε για τη δημιουργία ενός θετικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, χθες.

“Είναι πράγματα για τα οποία μίλησε και στην περυσινή ΓΣ και είναι ευπρόσδεκτα” σημειώνει εκπρόσωπος ενεργοβόρου βιομηχανίας, ο οποίος βαθμολογεί με πολύ θετικό βαθμό την ομιλία Μητσοτάκη. “Θα κριθεί στην πράξη, θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα και να προχωρήσει τις αναγκαίες τομές στις πρώτες 200 μέρες, μέχρι το τέλος του 2019” σημειώνει άλλος εκπρόσωπος βιομηχανικού ομίλου μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, ο οποίος προεξοφλεί την  αυτοδύναμη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές.

“Το ένα τρίτο των όσων είπε εάν εφαρμόσει θα είναι ευχής έργο” τονίζει πρόεδρος περιφερειακού βιομηχανικού συνδέσμου που παρέστη στην εκδήλωση του ΣΕΒ και ο οποίος εμφανίζεται επιφυλακτικός όχι ως προς τις προθέσεις αλλά ως προς το εάν μπορεί να προχωρήσουν οι αναγκαίες τομές για τη δημιουργία φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος.

“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πολύ καλός, είπε αυτά που έπρεπε” ανέφερε άλλος εκπρόσωπος μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου της χώρας και ηγετικό στέλεχος του ΣΕΒ, μεταφέροντας το κλίμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ.

Η φετινή απογευματινή εκδήλωση της ετήσιας ΓΣ πάντως ήταν διαφορετική. Διότι μπορεί να ξεκίνησε με δύο ομιλίες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και του προέδρου της BUSINESSEUROPE Pierr Gattaz, στη συνέχεια ωστόσο ακολούθησαν δύο πρωτότυπες συνεντεύξεις: με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θ. Φέσσα να αναλαμβάνει δημοσιογραφικό ρόλο, “ανακρίθηκαν” ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Θ. Τάσιος και η αριστούχος μαθήτρια και υπότροφος του σωματείου επιχειρηματικότητας νέων Μ. Κοκάλα.

Και οι δύο προσκεκλημένοι ενθουσίασαν το κοινό, το οποίο συχνά διέκοψε τις ομιλίες τους για να τους χειροκροτήσει. Ο Θ. Τάσιος επιχειρηματολόγησε υπέρ της ηθικής στο επιχειρείν, τονίζοντας ότι το ήθος παράγει πλούτο, ενώ μίλησε για ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών φαινομένων από τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια, μέχρι την αριστεία, το ρόλο της παιδείας, την κλοπή που συντελέστηκε σε βάρος των επόμενων γενεών με την διόγκωση του δημοσίου χρέους και την ανάγκη για ένα 15ετές πλάνο για αλλαγές στην παιδεία με στόχο την αλλαγή των προτύπων και των αξιών. Από την άλλη η Μ. Κοκάλα, παρουσίασε την οπτική ενός νέου ανθρώπου, μίλησε για τα κενά και τα λάθος πρότυπα του εκπαιδευτικού συστήματος και ζήτησε να δοθούν ευκαιρίες στη νέα γενιά.

Παράλληλα με τις συνεντεύξεις προβλήθηκαν βίντεο από επιχειρήσεις ή ανθρώπους που ξεχωρίζουν για την καινοτομία, το ήθος και την κοινωνική τους συνεισφορά. Η πρωτοβουλία αυτή του ΣΕΒ να αλλάξει τον τρόπο που διεξάγεται η απογευματινή συνεδρίαση, έγινε αποδεκτή με θετικά σχόλια από τους συμμετέχοντες και είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τη μεγάλη χρονική διάρκεια, εντούτοις σχεδόν το σύνολο της αίθουσας παρέμεινε μέχρι τέλους και παρακολούθησε τον πραγματικά ενδιαφέροντα αλλά και ελπιδοφόρο για το μέλλον διάλογο.

Τέλος να σημειωθεί ότι δεν έλειψαν τα σχόλια στους διαδρόμους του Μεγάρου Μουσικής για την απουσία του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, ενώ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης “δοκίμασε” τις αντοχές της αίθουσας, όταν μίλησε για εμμονές σε μοντέλα 7ήμερης εργασίας.

Η συγκεκριμένη αναφορά, η οποία συζητήθηκε έντονα προ ημερών με το ΣΥΡΙΖΑ να επικρίνει τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία να κάνει λόγο για fake news, δημιούργησε δυσαρέσκεια και θόρυβο στο ακροατήριο του Μεγάρου Μουσικής.

Το ενδιαφέρον με την αναφορά του κ. Δραγασάκη είναι ότι στο ακροατήριο της ΓΣ του ΣΕΒ βρισκόταν  ο επικεφαλής της Παπαστράτος Χρ. Χαρπαντίδης, της εταιρείας που εφαρμόζει το μοντέλο 7ήμερης λειτουργίας το οποίο ως γνωστόν επικαλέστηκε ο κ. Μητσοτάκης.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr, του Χάρη Φλουδόπουλου, 19/6/2019]