ΕΣΥΡΕ ΤΟΝ ΤΣΊΠΡΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΈΣ ΣΤΙΣ 30 ΙΟΥΝΊΟΥ Ο ΜΗΤΣΟΤΆΚΗΣ -ΝΊΚΗ ΜΕ 9,4%, ΓΑΛΆΖΙΟΣ Ο ΧΆΡΤΗΣ

Ηταν λίγο πριν τις 10 το βράδυ όταν η Singular Logic ανακοίνωνε ότι η διαφορά ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές, θα φθάσει τελικά τις 9 ποσοστιαίες μονάδες. Εκείνη την στιγμή, ήταν πλέον δεδομένο ότι με τέτοια διαφορά, ο Αλέξης Τσίπρας θα οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές. Η απόφασή του ήταν περίπου μονόδρομος.

Η διαφορά των 9,4 μονάδων που προκύπτει από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, είναι ένα ιστορικό ρεκόρ στην διαφορά πρώτου και δεύτερου κόμματος- ανάλογη διαφορά έχει σημειωθεί μόνο στις εκλογές του 1981 και του 2004- και συνιστά μια πολύ «βαριά» ήττα του κυβερνώντος κόμματος. Πόσο μάλλον αν στην εξίσωση προστεθεί η αποτυχία των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές εκλογές, αλλά και η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στους περισσότερους από τους μεγάλους δήμους. Οπου σε πολλές περιπτώσεις, οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνουν να μπουν καν στον δεύτερο γύρο, όπως συμβαίνει στην Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά. Πόσο μάλλον αν προστεθεί και το όργιο παροχολογίας που προηγήθηκε των εκλογών και έχει προκαλέσει την ενόχληση των Ευρωπαίων εταίρων και δανειστών. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δεν μπορούσε να αποφύγει να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, μετά την αποδοκιμασία της πολιτικής του από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Οπως επισημαίνουν στελέχη της αντιπολίτευσης, σε διαφορετική περίπτωση, ο Τσίπρας θα έδινε την εντύπωση ότι αδιαφορεί και περιφρονεί την λαϊκή ετυμηγορία, θα ηγείτο μιας απονομιμοποιημένης κυβέρνησης, χωρίς να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Και θα δεχόταν καθημερινές επιθέσεις για δυσαρμονία λαϊκού αισθήματος και κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αλλωστε ήδη από νωρίς το βράδυ, όταν το αποτέλεσμα δεν επιδέχετο πλέον αμφισβήτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε τον δρόμο, ζητώντας από τον Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει εκλογές το συντομότερο δυνατόν…

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη», επεσήμανε στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, «από μια κυβέρνηση με νωπή την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Ο πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Για το καλό του τόπου πρέπει να παραιτηθεί και η χώρα να οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές το συντομότερο δυνατόν, αυτή είναι η μόνη καθαρή λύση»,

Αλλωστε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τον κόσμο του, είχε δηλώσει την Παρασκευή προ των εκλογών, ότι οι εκλογές είναι και ψήφος εμπιστοσύνης στην πολιτική του. Και σε περίπτωση ήττας, η χώρα μπαίνει σε περιπέτειες.

Ο κίνδυνος εξαέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ

Υπήρχε όμως και ένας ακόμα λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορούσε παρά μόνο να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Ο κίνδυνος της εξαέρωσης του κόμματός του, σε περίπτωση παράτασης της κυβερνητικής θητείας.

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές ήταν σχεδόν μονόδρομος…

Εχει άλλωστε παρατηρηθεί σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, ότι η διαφορά ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα στις Ευρωεκλογές, υπερδιπλασιάζεται στις εθνικές εκλογές. Υπήρχε ο κίνδυνος, σε περίπτωση αναβολής των εθνικών εκλογών, της απόλυτης συντριβής του κυβερνώντος κόμματος και της επιστροφής του πλέον σε ποσοστά προ κρίσης. Γι αυτό και η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές ήταν σχεδόν μονόδρομος.

Η απόφαση φαίνεται να συνάντησε την σύμφωνη γνώμη άλλωστε και των περισσότερων ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και εκείνων που μέχρι τέλους εκτιμούσαν ότι υπήρχε περιθώριο καθυστέρησης της ημερομηνίας των εθνικών εκλογών. Ακόμα και εκείνων, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που εκτιμούσαν ότι όσο περνούσε ο καιρός, θα γίνονταν ακόμα πιο αισθητά τα θετικά στοιχεία της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και το κυβερνών κόμμα θα μπορούσε να ελπίσει σε βελτίωση των ποσοστών του.

Πού ελπίζει ο Τσίπρας στις πρόωρες εθνικές εκλογές

Ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, μετά το σοκ της ήττας με 9,4 μονάδες, θα του επιτρέψει να «μαζέψει» κάπως τις απώλειες και κυρίως να εμποδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποκτήσει αυτοδυναμία στην επόμενη Βουλή. Ποντάρει στην περαιτέρω πόλωση που θα υπάρξει στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές. Το ενωτικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην χθεσινοβραδινή του δήλωση, η δήλωσή του ότι σέβεται και όσους ψήφισαν διαφορετικά, ότι θα προσπαθήσει να τους πείσει να ψηφίσουν ΝΔ και ότι θα εκφράσει όλους του Ελληνες, αυτήν την πόλωση και αυτήν την όξυνση ήθελε να αποφύγει.

Το ενωτικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην χθεσινοβραδινή του δήλωση ήταν ενδεικτικό της επόμενης μέρας

Ποντάρει ακόμα στον επαναπατρισμό αριστερών ψηφοφόρων, που σε αυτές τις εκλογές ψήφισαν κόμματα της ανυπότακτης αριστεράς. Οπως το κόμμα Μέρα25 του Γιάνη Βαρουφάκη, την Λαϊκή Ενότητα η την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Η προεκλογική περίοδος όμως ξεκινάει για τον Αλέξη Τσίπρα με τους χειρότερους οιωνούς. Η απογοήτευση των οπαδών και των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος δεν κρύβεται, ενώ ο β’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα ενισχύσει το κλίμα ηττοπάθειας της κυβερνητικής παράταξης. Η παράσταση νίκης θα είναι συντριπτική για το κυβερνών κόμμα. Και στις πρόωρες εθνικές εκλογές που φαίνεται να προγραμματίζονται για τις 30 Ιουνίου, το ερώτημα δεν θα είναι φυσικά ποιός θα είναι ο νικητής και ποιός ο ηττημένος. Το μοναδικό ερώτημα θα είναι πόση θα είναι η διαφορά ανάμεσα στην Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Και πόσο κοντά είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αυτοδυναμία. Και αυτή είναι μια πολύ κακή αρχή για την προεκλογική καμπάνια, όπως σημειώνουν στελέχη της αντιπολίτευσης.

Πηγή: iefimerida.gr, 27/5/2019, https://www.iefimerida.gr/ekloges/esyre-tsipra-se-ekloges-30-ioynioy-o-mitsotakis

Photo: Eurikinissi από iefimerida