ΤΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Άρχισε και επίσημα από τις 26 Μαρτίου η προεκλογική περίοδος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. Οι περιορισμοί ως προς το αδιάβλητο των εκλογών πολλοί, αλλά κυρίως αυτοί αναφέρονται στη χρηματοδότηση αλλά και κάθε είδους υλικές παροχές προς τους περιφερειακούς και δημοτικούς συνδυασμούς, καθώς και προς τους υποψήφιους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους.

Η απαγόρευση αφορά:

  • Φυσικά πρόσωπα, τα οποία είναι οφειλέτες των τοπικών ΟΤΑ, για ποσό ανώτερο των 1.000 ευρώ. Για το σκοπό αυτό, οι ΟΤΑ υποχρεούνται να παραδώσουν στους επικεφαλής των αντίστοιχων συνδυασμών καταστάσεις οφειλετών για ποσά ανώτερα των 1.000 ευρώ. Η παράδοση των καταστάσεων γίνεται εντός 10 ημερών αφότου υποβληθεί το σχετικό αίτημα.
  • Φυσικά πρόσωπα, τα οποία είναι ιδιοκτήτες ή εκδότες ημερήσιων ή περιοδικών εντύπων πανελλήνιας ή τοπικής κυκλοφορίας ή είναι ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών, εν γένει, σταθμών ή ιδιοκτήτες διαδικτυακών και τηλεπικοινωνιακών φορέων, καθώς και από συζύγους και τα παιδιά αυτών.
  • Φυσικά πρόσωπα που είναι υπάλληλοι των τοπικών ΟΤΑ ή των αντίστοιχων Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου αυτών.

Σε περίπτωση αγνόησης των απαγορεύσεων αυτών προβλέπεται τιμωρία με φυλάκιση μέχρι ενός έτους και χρηματική ποινή από 30.000 ευρώ μέχρι 100.000 ευρώ. Με τις ίδιες ποινές τιμωρούνται και οι υπεύθυνοι διαχειριστές των περιφερειακών και δημοτικών συνδυασμών ή οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι, καθώς και οι υποψήφιοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εφόσον, μέχρι την παραμονή των εκλογών, δεν πρόβαλαν γραπτή αντίρρηση και αποδέχτηκαν την κατάθεση.

[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com, 30/3/2019]