AΚΟΜΗ ΜΙΑ ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΣ ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΩΣ

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ΚΑΣ απεφάνθη: Ολόκληρος ο Πειραιάς θεωρείται αρχαιολογικός χώρος και οι επενδύσεις εκεί απαγορεύονται.

Το ΚΑΣ θεωρεί αρχαιολογικό χώρο την εντός των τειχών αρχαία πόλη του Πειραιά που οριοθετείται, κυρίως, από την αρχαία οχύρωση και την ακτογραμμή.

Εξαιρούνται:

  • Η θαλάσσια περιοχή του κεντρικού λιμένα και οι σύγχρονες επιχώσεις,
  • Οι δυο πλαζ (Βοτσαλάκια και Φρεαττύδα)
  • Η Ηετιώνεια Πύλη.

Επίσης, σε επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ θα συζητηθεί ειδική κήρυξη αρχαιολογικού χώρου για τα Μακρά Τείχη.

  • Tο ΚΑΣ διαφωνεί με το Master Plan του ΟΛΠ και κυρίως την κατασκευή του εξάστερου τετραώροφου ξενοδοχείου στη περιοχή του Πόρτο Λεόνε, τη δημιουργία εμπορικού κέντρου εντός του λιμένα, τη συνέχιση της λειτουργίας αδειοδοτημένων επιχειρήσεων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στη Σαλαμίνα.
  • Η Cosco, βασική μέτοχος του ΟΛΠ, θεωρεί παράτυπη την παραπομπή του θέματος στο ΚΑΣ, αντιμετωπίζει το επενδυτικό σχέδιο ως ενιαίο και απαραίτητο για την αξιοποίηση του λιμανιού. Γι’ αυτό τον λόγο προτίθεται να το υποβάλει εκ νέου στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων

Η απόφαση αυτή του ΚΑΣ σημαίνει ότι η Cosco δεν μπορεί να υλοποιήσει το 50% τουλάχιστον του επενδυτικού σχεδίου που έχει καταρτίσει για το λιμάνι του Πειραιά. Αυτό όμως είναι -αν είναι δυνατό- το λιγότερο.

  1. Σε δύο ημέρες θα εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η προσφυγή κατασκευαστικών εταιρειών κατά των όρων του διαγωνισμού ανάπτυξης της νέας βάσης της κρουαζιέρας συνολικού προϋπολογισμού 169 εκατ. ευρώ.
  2. Ακόμη δύο εμπόδια είναι η δυσκολία έγκρισης των περιβαλλοντικών μελετών για όλα σχεδόν τα project, αλλά και οι παρατηρήσεις της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων για το σύνολο των έργων που θέλει να πραγματοποιήσει ο κινεζικός κολοσσός στο λιμάνι.

Η πρόταση της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την κήρυξη – οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου στον Πειραιά εγκρίθηκε από το το ΚΑΣ.

Ως αρχαιολογικός χώρος κηρύσσονται το 1ο, 2ο και μικρό τμήμα του 3ου δημοτικού διαμερίσματος του Πειραιά, ενώ όσον αφορά στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα (υπόλοιπο 3ου, 4ο και 5ο) θα συνεχιστεί ο έλεγχος των εκσκαφών και όπου χρειαστεί θα υπάρξουν μικρότερες ή σημειακές κηρύξεις.

Το ΚΑΣ συζήτησε το Αρχικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και Μελέτη Διαχείρισης (Master Plan), στάδιο α’ και στάδιο β’, του ΟΛΠ και εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τον μεγάλο κατασκευαστικό όγκο των έργων που προβλέπονται στο επενδυτικό σχέδιο.

Για τους «επιστήμονες» του ΚΑΣ προβληματική θεωρείται η ανάπλαση της παλιάς αποθήκης σιτηρών κοντά στην πύλη Ε2, με το ΚΑΣ να προτείνει -σύμφωνα με πληροφορίες- να χρηματοδοτήσει ο ΟΛΠ την μετατροπή της σε μουσείο.

Μέσα στον …νέο … αρχαιολογικό χώρο του Πειραιά περιλαμβάνονται σημαντικότατες αρχαιότητες, όπως οι οχυρώσεις της θεμιστόκλειας και κονώνειας περιόδου, τμήματα των Μακρών Τειχών, ο τάφος του Θεμιστοκλή, το ελληνιστικό Θέατρο της Ζέας, ιερά όπως της Κυβέλης και της Αρτέμιδος, κατάλοιπα των αρχαίων νεωσοίκων στα δυο λιμάνια της Ζέας και της Μουνιχίας (σημερινό Μικρολίμανο), οικιστικά κατάλοιπα από την κλασική ως την πρώιμη βυζαντινή περίοδο, δεξαμενές και λατομεία.

Μεθαύριο 5 Απριλίου, το Συμβούλιο της Επικρατείας θα εκδικάσει την προσφυγή κατασκευαστικών για τον διαγωνισμό ανάπτυξης της νέας βάσης της κρουαζιέρας συνολικού προϋπολογισμού 169 εκατ. ευρώ.

Το έργο χρηματοδοτείται κατά 95% από Ευρωπαϊκούς πόρους. Σημείο- κλειδί των όρων του διαγωνισμού η πρόβλεψη ότι η συμμετέχουσα εταιρεία θα πρέπει να «μην έχει τιμωρηθεί η ίδια ή συνδεδεμένη με αυτήν εταιρεία για παραβίαση των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού ή να μην έχει στο πλαίσιο κίνησης εις βάρος της διαδικασίας παραβίασης των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού, αποδεχθεί δεσμεύσεις ή οριστική διευθέτηση της υπόθεσης η ίδια ή συνδεδεμένη με αυτήν εταιρεία».

[ΠΗΓΗ: https://banks.com.gr, του Χρήστου Κώνστα, 3/4/2019]