ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Σύμφωνα με τους οίκους αξιολόγησης, η θέση της Ελλάδες και της οικονομίας θα βελτιωθεί εάν υπάρξει σταθερό και αξιόλογο πολιτικό αποτέλεσμα στις εκλογές, με πιθανότατη αναβάθμιση και πραγματική έξοδο στις αγορές

Μπορεί οι αναβαθμίσεις και οι πρώτες προσπάθειες εξόδου στις αγορές για την ελληνική οικονομία να έρχονται, ωστόσο αυτή που θα σηματοδοτήσει και την… κανονική επιστροφή στις αγορές αργεί ακόμη. Όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές, μόνο μετά την επερχόμενη πολιτική αλλαγή και υπό την προϋπόθεση άμεσης υλοποίησης συγκεκριμένων φιλοεπενδυτικών πολιτικών μπορεί να ελπίζει η ελληνική οικονομία για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Οι ίδιοι αποδίδουν το πρόσφατο ράλι σε ομόλογα και μετοχές στην προσδοκία αλλαγής κυβέρνησης στην Ελλάδα, εκτίμηση που είναι αρκετή, όπως λένε, για να ξυπνήσει τα αντανακλαστικά των ξένων χαρτοφυλακίων. Η τάση αυτή δεν διαταράσσεται ούτε από «καμπανάκια» της Κομισιόν και του ΔΝΤ, ούτε καν από τη μετάθεση εκταμίευσης της δόσης του 1 δισ. ευρώ, καθώς στο τέλος αυτού του δρόμου εκτιμάται ότι θα έρθει στην εξουσία μια κυβέρνηση φιλική προς  την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. Μια κυβέρνηση με αυτά τα χαρακτηριστικά θεωρείται ότι μπορεί να πετύχει την επιστροφή της αξιολόγησης των οίκων στην επενδυτική βαθμίδα, εξέλιξη που μπορεί να αναζωπυρώσει το ενδεχόμενο ένταξης των ελληνικών ομολόγων στα «υπόλοιπα» του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Μπορεί δηλαδή η μερική άμβλυνση της αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία εξαιτίας της ολοκλήρωσή του τρίτου προγράμματος να επιβεβαιώθηκε από τις αναβαθμίσεις του αξιόχρεου του Ελληνικού Δημοσίου στα μέσα του 2018 από οίκους αξιολόγησης, όπως η S&P κατά μία βαθμίδα, η Fitch κατά δύο βαθμίδες και πρόσφατα η Moody’s κατά δύο βαθμίδες, όμως η αξιολόγηση του αξιόχρεου της Ελλάδας παραμένει ακόμα μεταξύ τριών (κατά Fitch) και τεσσάρων (κατά Moody’s) βαθμίδων μακριά από την κατηγορία της «επενδυτικής βαθμίδας». Με λίγα λόγια, μπορεί οι αναβαθμίσει να έρχονται, αυτή ωστόσο που θα σηματοδοτήσει και την επιστροφή στις αγορές αργεί ακόμη και τοποθετείται προς τα μέσα του 2020. Στην κατεύθυνση αυτή η θετική επιρροή που μπορεί να έχει η πολιτική αλλαγή αντανακλάται και σε πρόσφατες εκθέσει διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών. Στον θετικό αντίκτυπο που θα έχει το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών αναφέρθηκε στην πρόσφατη έκθεσή της η Bank Of America Merill Lynch: «Οι εκλογές πλησιάζουν, η πολιτική σταθερότητα δεν κινδυνεύει και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να βελτιωθεί μετά τιs εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία να ηγείται στις δημοσκοπήσεις, η οποία δεν αναμένεται να δυσκολευτεί να σχηματίσει κυβέρνηση».

Στο θέμα είχε αναφερθεί και η Moody’s στο κείμενο που συνόδευε την πρόσφατη αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες του ελληνικού αξιόχρεου, τονίζοντας ότι «το ρίσκο σημαντικής ανατροπής ήδη εφαρμοσμένων μεταρρυθμίσεων είναι περιορισμένο, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών που αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο ή και νωρίτερα». Πρόσθετε δε ότι «η αξιολόγηση μπορεί εντέλει να αναβαθμιστεί αν μια κυβέρνηση που θα έχε ισχυρή μεταρρυθμιστική στρατηγική προκύψει από τις επικείμενες εκλογές και βάλει στο τραπέζι μια καθαρή και αξιόπιστη ατζέντα για περαιτέρω φιλικές προς την οικονομία πολιτικές». Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τα οφέλη από την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα θα είναι μεγάλα για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, καθώς θα διευκολυνθούν οι μεγάλες εκδόσεις για τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων, αυξάνοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον και βελτιώνοντας την τιμολόγηση. Παράλληλα, οι μεγάλες επιχειρήσει της  χώρας θα μπορέσουν να υλοποιήσουν τα δικά τους σχέδια για άντληση δανείων από την αγορά με καλύτερους όρους.

Πού θα κριθεί

Τέσσερις είναι -κατά την άποψη στελεχών της αγοράς- οι σημαντικότερες παράμετροι που θα κρίνουν την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα εντός του 2020:

  1. Ο παράγοντας των κόκκινων δανείων. Το υψηλό επίπεδο των NPLs των ελληνικών τραπεζών παραμένει ο πιο αδύναμος κρίκος της ελληνικής οικονομίας. Οι πρόσφατες εξελίξεις στον κλάδο είναι ενθαρρυντικές, ωστόσο οι προσπάθειες και το έργο που πρέπει να γίνουν τα επόμενα χρόνια είναι τεράστια. Τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές του 2019 αναμένεται να δώσουν ασφαλές στίγμα για τις προθέσεις της και σε αυτό το πεδίο.
  2. Το ιστορικό των ιδιωτικοποιήσεων και προσέλκυσή ξένων άμεσων επενδύσεων είναι αδύναμο, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί πρόσφατα και αυτό επιβαρύνει την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας. Η προώθηση από τις πρώτες εβδομάδες της νέας διακυβέρνησης κάποιων συμβολικών επενδύσεων, όπως και η προετοιμασία κάποιων τολμηρών αποκρατικοποιήσεων θα θεωρηθούν από τον επενδυτικό κόσμο καταλύτες για την αλλαγή του κλίματος και την είσοδο της χώρας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
  3. Η έξοδος στις αγορές (πρέπει να συνεχιστούν με σταθερά βήματα οι προσεκτικές και μετρημένες εκδόσεις ομολόγων) είναι κρίσιμο να έχει χτιστεί έως τα μέσα του 2020.
  4. Τα capital controls θα πρέπει να εκλείψουν (πλήρης άρση των πιστωτικών περιορισμών αναμένεται λίγο μετά το καλοκαίρι).

Οι κινήσεις της Ν.Δ

Το έδαφος για την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές, όπου θα διαμορφώνεται ένα κλίμα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσει σε μικρό χρονικό διάστημα, προετοιμάζουν ήδη στη Νέα Δημοκρατία.

Στην κατεύθυνση αυτή ήδη επεξεργάζονται μια φορολογική μεταρρύθμιση που δεν θα μειώνει απλά τους φορολογικούς συντελεστές αλλά θα οδηγεί στην απλοποίηση του φορολογικού κώδικα, ενώ θα εστιάζει στη φοροδιαφυγή μικρής και μεσαίας κλίμακας, ενισχύοντας ουσιαστικά τη χρήση ηλεκτρονικών  μέσων συναλλαγών. Όπως αναφέρουν, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα. Στο πλαίσιο της αναπτυξιακής φορολογικής πολιτικής προετοιμάζονται φοροελαφρύνσεις για την ανακαίνιση διαμερισμάτων, καθώς και μια ευρεία παρέμβαση που θα αντιμετωπίσει τα επίμονα ζητήματα σχετικά με την πολυπλοκότητα της ίδρυση μιας επιχείρησης στην Ελλάδα.

Το τρίτο πράγμα που προετοιμάζεται είναι η υλοποίηση ενός πολύ συστηματικού πλάνου για να ξεμπλοκάρουν ευρείας κλίμακας επενδυτικά σχέδια, ξεκινώντας από το Ελληνικό, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό και με μεγάλο συμβολισμό, ενώ το πλάνο θα επεκτείνεται και σε άλλες επενδύσει όπως οι Σκουριές. Τις επόμενες εβδομάδες, μάλιστα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει ένα ευρύ πρόγραμμα αξιοποίησης και επενδύσεων σε κρατικές υποδομές.

[ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, του Νίκου Φιλιππίδη, 09/03/2019