ΔΕΗ: ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΣΤΗΝ ΑΧΛΑΔΑ, ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ

Από μια κλωστή κρέμεται ο διαγωνισμός για την πώληση της Μελίτης, αφού η ΔΕΗ τραβάει τα άκρα στη διαπραγμάτευση με το Ορυχείο που τροφοδοτεί κατά 70% τη μονάδα.

Στη χθεσινή συνάντηση μεταξύ της διοίκησης της ΔΕΗ και του ιδιοκτήτη της Αχλάδας, το τελεσίγραφο της ΔΕΗ έκανε λόγο για τριετή σύμβαση με τιμή στα 18 ευρώ/τόνο από τα 23 ευρώ/τόνο σήμερα με την απειλή ότι, στην περίπτωση που το Ορυχείο δεν δεχτεί τη μείωση στην τιμή, θα καταγγείλει τη σύμβαση.

Τη σύμβαση όμως των 18 ευρώ για τρία χρόνια, όπως σημειώνουν κύκλοι  του Ορυχείου, δεν μπορεί να τη δεχτεί το Ορυχείο της Αχλάδας, γιατί αν τη δεχτεί τότε δεν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του Ορυχείου και επομένως ούτε η βιωσιμότητα της Μελίτης.

Οι επαφές θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα και η  διοίκηση της ΔΕΗ βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις για τη Μελίτη και την τροφοδοσία της που θα καθορίσουν όχι μόνο τη μοίρα του διαγωνισμού αλλά και τη βιωσιμότητα της μονάδας.

Γιατί την ίδια στιγμή που η ΔΕΗ απειλεί με καταγγελία της σύμβασης, δε διαθέτει Plan B που να εξασφαλίζει με βιώσιμους όρους την τροφοδοσία της μονάδας και επομένως την ιδιωτικοποίησή της. Και τα  ερωτήματα που δημιουργούνται είναι:

Αν η ΔΕΗ επιλέξει την οριστική ρήξη με το Ορυχείο που προμηθεύει 2 εκατ. τόνους λιγνίτη στη Μελίτη σε ετήσια βάση, πώς θα λειτουργεί η μονάδα, ακόμη και αν δεν πουληθεί;

Η Αχλάδα τροφοδοτεί με 2.000.000 τόνους το χρόνο ή το 70% του λιγνίτη που χρειάζεται η Μελίτη στα 23 ευρώ τον τόνο, ενώ η ΔΕΗ το υπόλοιπο 30% που χρειάζεται η μονάδα το προμηθεύεται από τοπικό ορυχείο με 34 ευρώ/τόνο και από το Αμύνταιο με 28 ευρώ/τόνο. Έχει επομένως εναλλακτική για να βρει το λιγνίτη στα 18 ευρώ/τόνο αν καταγγείλει τη σύμβαση με την Αχλάδα;

Πού διαφωνούν ΔΕΗ-Αχλάδα

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του Ορυχείου Αχλάδας στη ΔΕΗ ήταν η μείωση του κόστους μεσοσταθμικά στα 18 ευρώ για δύο χρόνια, με δικαίωμα επέκτασης για ακόμη 4 χρόνια. Με όρο όμως να καταβληθούν τα 8 εκατ. που , όπως λένε, οφείλει η ΔΕΗ, γιατί για τα πρώτα δύο χρόνια το κόστος είναι πάνω από 18 ευρώ /τόνος. Το κοστολόγιο του λιγνίτη  για το 2019 είναι 23 ευρώ και για το 2020 στα 21 ευρώ και μετά μειώνεται. Ωστόσο η ΔΕΗ προτείνει 3ετή σύμβαση στα 18 ευρώ και δεν αναγνωρίζει την οφειλή των 8 εκατ. ευρώ.

Κι αυτό γιατί οι δύο πλευρές δεν συμφωνούν στη  σχέση εκμετάλλευσης. Ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του Ορυχείου είναι 12/1 η σχέση χώμα/κάρβουνο η ΔΕΗ αναγνωρίζει 9,65/1.

[ΠΗΓΗ: https://www.mononews.gr, της Μαρίνας Πρωτονοταρίου, 22/3/2019]