ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Σε αγώνα δρόμου, κάτω από την πίεση του χρόνου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, έχει καταφύγει η ΔΕΗ έτσι ώστε να μην πέσει εκ νέου στο κενό ο διαγωνισμός.

Υπενθυμίζεται ότι η πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση ιδιώτες στην παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη αποτελεί μία από τις βασικές εκκρεμότητες της μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει καταδικάσει την Ελλάδα για παράνομο μονοπώλιο της ΔΕΗ στη λιγνιτοπαραγωγή.

Ο πρώτος διαγωνισμός κατέληξε άγονος καθώς το τίμημα που πρσέφεραν οι μόλις δύο, τελικά, συμμετέχοντες κρίθηκε είτε εξαιρετικά χαμηλό είτε εκτός διαδικασίας λόγω αιρέσεων.

Το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να διευκολύνει τη διαδικασία, σε συνεννόηση με την Κομισιόν, κατέθεσε την προηγούμενη Πέμπτη τροπολογία στη Βουλή, η οποία ψηφίσθηκε αυθημερόν, για να επιταχύνει τις εξελίξεις και να θωρακίσει τις νομικά τις ενέργειες της ΔΕΗ για τη συγκέκριμένη αποεπένδυση από τον λιγνίτη με μια εξαιρετικά γρήγορη, fast-track, πορεία διαπραγμάτευσης – αν βρεθούν επενδυτές.

Σημειώνεται ότι μόλις χθες το Eurogroup διαπίστωσε για μια ακόμη φορά ότι το ζήτημα παραμένει ως εκκρεμότητα στο πλαίσιο του προγράμματος μεταμνημονιακής εποπτείας και για αυτό (μαζί με άλλους πέντε λόγους) δεν μπορεί να προχωρήσει η εκταμίεση της δόσης του ESM προς την Ελλάδα από τα κέρδη των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες.

Οι κινήσεις της ΔΕΗ και τα σχόλια Παναγιωτάκη

Από την περασμένη βδομάδα, ο πρόεδρος της Επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης, βρίσκεται σε συνεχή ραντεβού με ξένους επενδυτές – παίζοντας όλα τα διαθέσιμα χαρτιά του, ενώ με το πράσινο φως της Κομισιόν η διαδικασία συνεχίζεται ομαλά.

Όπως έκανε γνωστό, μπορούν να συμμετέχουν και οι παίκτες που είχαν καταθέσει προσφορά στον προηγούμενο διαγωνισμό ενώ το ταξίδι του κ. Παναγιωτάκη στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα, αναμένεται να φέρει καινούρια… δεδομένα.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος της Επιχείρησης, έχει εξασφαλίσει την προσοχή δύο Κινεζικών εταιρειών (China Energy και CMEC), μίας Ρωσικής εταιρείας αλλά και μιας Αμερικανικής. «Περιμένουμε όλους τους συμμετέχοντες της προηγούμενης διαδικασίας αλλά και νέους. Θα τους καλέσουμε όλους και τη Βιοχάλκο», σημείωσε.

Στο μεταξύ, μέσα στην βδομάδα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για επαφές με τη DGCOMP.

Η διαδικασία του διαγωνισμού καθορίστηκε με την πλήρη συνεργασία της Κομισιόν και όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος τη ΔΕΗ υπήρξε αλλαγή στην τροπολογία, αφού η Ελληνική πλευρά είχε ετοιμάσει άλλη που περιλάμβανε μηχανισμό αντιστάθμισης.

Όσον αφορά την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ψήφισε η Βουλή για τον νέο διαγωνισμό, η ΔΕΗ θα έχει την ευθύνη της διενέργειας του, υπό την επίβλεψη φυσικά του Δημοσίου, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να παραγγείλει νέα αποτίμηση για τα πωλούμενα πάγια – κάτι που άλλωστε επιβεβαίωσε και ο κ. Παναγιωτάκης πως πράγματι θα κάνει.

Μιλώντας για το τι πήγε στραβά, ο πρόεδρος της ΔΕΗ έμεινε σταθερός στις απόψεις του, αναφέροντας μάλιστα ότι δεν ευθυνόταν η αποτίμηση για την αποτυχία του προηγούμενου διαγωνισμού. «Η προηγούμενη αποτίμηση δεν ήταν “πέτσινη”, μελετάται αναλυτικά από την Κομισιόν, ωστόσο οι προβλέψεις της ήταν λογικές (IRR 10,7%, κόστος λιγνίτη 28,5 ευρώ ο τόνος, κόστος διοξειδίων και συμμετοχή των μονάδων με βάση τα μοντέλα για τους ρύπους και τις προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ)».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι δεν ελήφθησαν υπόψη άλλες συναλλαγές καθώς μέχρι πρόσφατα είχε γίνει μόνο μία τέτοια πώληση στην ΕΕ (Vattenfal, EPH) για την οποία ζητήθηκαν πληροφορίες, οι οποίες όμως δεν ήταν διαθέσιμες.

«Ο προηγούμενος διαγωνισμός απέτυχε διότι όπως αναφερόταν και στην πρόσφατη επιστολή προς την Κομισιόν, διενεργήθηκε σε εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον, υπήρχε ανασφάλεια λόγω του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και σοβαρές εκκρεμότητες όπως πχ με το λιγνίτη και το ορυχείο της Μελίτης. Μία σοβαρή προσφορά θα μας έβαζε σε δυσκολία, δεν θα πουλήσουμε σε τιμή που θα γίνει απόσβεση σε ένα χρόνο, είμαστε επιχείρηση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, τα προβλήματα αυτά φαίνεται πως έχουν λυθεί λόγω όσων έχουν αλλάξει και έτσι για τη νέα διαδικασία δημιουργείται προοπτική επιτυχίας. «Ποιες είναι αυτές οι αλλαγές; Πρώτον η ολοκλήρωση της εθελούσιας και της μείωσης του προσωπικού, δεύτερον το ξεκαθάρισμα του τοπίου για τη συμμετοχή του λιγνίτη στο ΕΣΕΚ (σσ: Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα), τρίτον το prenotification για τα ΑΔΙ και τέταρτον οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το ορυχείο της Αχλάδας» εξήγησε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ το σφιχτό χρονοδιάγραμμα του νέου διαγωνισμού, ξεκινά με την πρόσκληση ενδιαφέροντος η οποία έχει ήδη δημοσιοποιήθει και λήγει στο τέλος της βδομάδας.

Στην συνέχεια, όσοι συμμετείχαν στον προηγούμενο διαγωνισμό θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον μόνο με μια υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα αναφέρει ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή σε σχέση με πριν. Πιθανοί νέοι επενδυτές θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον με μια υπεύθυνη δήλωση ότι θα προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατά την πορεία του διαγωνισμού ενώ θα υπογράψουν και NDA (non disclosure agreement) για να αποκτήσουν πρόσβαση στο VDR του διαγωνισμού.

Η διάρκεια των διαβουλεύσεων για την κατάρτιση του συμφώνου αγοροπωλησίας (SPA) θα είναι από 20 ημέρες έως ένα μήνα, ενώ μια εβδομάδα μετά θα γνωστοποιηθεί στους συμμετέχοντες το οριστικό SPA.

Παράλληλα, θα δοθεί μια εβδομάδα περιθώριο για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, ενώ 5 έως 8 Μαΐου πρόκειται να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και θα ανακηρυχτεί ο προτιμητέος επενδυτής. Τέλος, θα ακολουθήσει η έκτακτη Γενική Συνέλευση και η έγκριση από τη Βουλή προκειμένου να περάσουν οι μονάδες στον έλεγχο των νέων ιδιοκτητών.

 

[ΠΗΓΗ: https://energypress.gr/, από Euractiv.gr, 12/3/2019]