ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ EUROGROUP ΚΑΙ ΝΕΥΡΑ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Η έκθεση της Κομισιόν που έβγαλε κάμποσες “κίτρινες” κάρτες στην Κυβέρνηση και φάουλ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δεν χαροποίησε καθόλου την Κυβέρνηση η οποία εξαρχής έσπευσε να διασκεδάσει τις υπόνοιες για τις επισημάνεις της.

Το γεγονός δε, ότι απειλείται για μια ακόμη φορά η Ελλάδα με “μπλοκάρισμα” της “δόσης” στο Eurogroup με την ασφυκτική προθεσμία των μόλις δέκα ημερών που έχει μπροστά της για να “διορθώσει” βασικά ζέοντα θέματα , από τον νέο νόμο Κατσέλη , έως το ζήτημα με τους λιγνίτες, έχει διαταράξει στο κυβερνητικό στρατόπεδο το αφήγημα “βγήκαμε από τα μνημόνια” με το οποίο πορεύεται στην προεκλογική μάχη.

Είναι ενδεικτική του εκνευρισμού που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο η αστραπιαία αντίδραση μέσω διαρροής από  το υπουργείο Εργασίας, όταν δια της εκθέσεως της Κομισιόν, προέκυψε ότι η κυβέρνηση κάνει πίσω από την προαναγγελθείσα πρόθεσή της για νέα ρύθμιση 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

“Η ρύθμιση θα προχωρήσει κανονικά χρειάζεται μόνον λίγος χρόνος” είπαν πηγές του Εργασίας, καρφώνοντας μάλιστα την Κομισιόν ότι αρνητική πάντα ήταν η πρώτη της αντίδραση σε σχετικά αιτήματα.

Τα νεύρα Τσίπρα

Προς επίρρωση του εκνευρισμού που κυριαρχεί στην Κυβέρνηση για την έκθεση της Κομισιόν που καθόλου επικουρικά δεν λειτουργεί στο αφήγημα περί νέας σελίδας για την ελληνική Οικονομία που έχει στηθεί, είναι και η μάλλον επιθετική στάση που τήρησε ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, χθες στο Μαξίμου.

Ο σύντομος διάλογός τους στο γνωστό σαλονάκι του Μαξίμου, δεν ήταν καθόλου πανηγυρικός και ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω Μοσκοβισί, έδειξε ξεκάθαρη ενόχληση για την ευρωπαική Επιτροπή που του …χαλάει το προεκλογικό αφήγημα περί οριστικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και εξόδου από τα μνημονιακά προγράμματα.

“Θα ήθελα να υπογραμμίσω κάτι που είναι κρίσιμο. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πια σε πρόγραμμα διάσωσης. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι οδηγίες αυτές που πρέπει να ακολουθήσουμε αλλά συμβουλές. Είμαστε σε στενή συνεργασία και επικοινωνία. Δουλεύουμε μαζί, αλλά δεν είμαστε στο ίδιο επίπεδο με πριν, όταν εσείς ήσαστε στην πλευρά των δανειστών και εμείς στην πλευρά των δανειζόμενων” είπε στον Πιερ Μοσκοβισί ο Αλέξης Τσίπρας, με εμφανή όχληση για το στραπατσάρισμα του κυβερνητικού αφηγήματος που του επιφύλαξε η έκθεση της Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται εξάλλου, ότι πέραν των ελληνικών ΜΜΕ και τα διεθνή ( FAZ, Wall Street Journal, Die Welt) με ρεπορτάζ τους ανέδειξαν τον κίνδυνο για την Ελλάδα στο επόμενο Eurogroup: Εάν η χώρα δεν κάνει στον λίγο χρόνο που της απομένουν όσα υποδεικνύει η Ευρωπαική Επιτροπή, δεν πρόκειται να λάβει την προσδοκώμενη δόση των SMPs.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, τηςΝίκης Ζορμπά, 1/3/2019]