ΟΡΥΚΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

Υπεύθυνος διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς του υπεδάφους της Λαυρεωτικής αναγνωρίστηκε ο δήμος, με δικαστική απόφαση σε υπόθεση διεκδίκησης ορυκτών. Ο δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς με εργαζόμενους και τους Μιχάλη Βλάδο και Μιχάλη Φύτρο από την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής, ήδη παρέλαβαν από το Β’ Τελωνείο Πειραιά τα κατασχεμένα από το 2015 ορυκτά.

«Τα ορυκτά θα εμπλουτίσουν τη συλλογή του Ορυκτολογικού Μουσείου του Δήμου», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «ιδιαιτέρως σημαντική» καθώς «αυτά τα πολιτιστικά αγαθά συνδέονται ευθέως με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ταυτότητας του Δήμου μας».

Όπως μας ενημέρωσε, πρόκειται για ορυκτά μοναδικής αξίας και ομορφιάς, σε μεγάλη ποικιλία ποιότητας και μεγεθών (μολυβδούχα, θειούχα, αζουρίτης, φθορίτης, αχάτης, μαλαχίτης κ.ά.) τα οποία είχαν εξορύξει ιδιώτες από ανενεργό λατομείο της περιοχής, προκειμένου να τοποθετηθούν σε μουσεία. Ωστόσο η έλλειψη συνοδευτικών εγγράφων προέλευσής τους και ο πιθανός κίνδυνος εξαγωγής τους στην πορεία, προς ευρωπαϊκές χώρες, το 2015, προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας με την απόφαση κατάσχεσής τους.

Ακολούθησε δικαστικός αγώνας για τη διεκδίκησή τους καθώς «δεν προέρχονταν ούτε προορίζονταν για βιομηχανική εκμετάλλευση αλλά αφορούσαν αντικείμενο πολιτιστικής κληρονομιάς….».

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την έκβαση της υπόθεσης «στο δίκαιο αίτημα που αφορά την πόλη μας» είναι ο κ. Λουκάς επισημαίνοντας ότι αποτελεί νομολογία. «Νομολογία η οποία ανοίγει το δρόμο και στους άλλους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς της Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής, όπως είναι η τουριστική αξιοποίηση των στοών των ορυχείων και λατομείων όπου θα μπορούν να περιηγηθούν με τρενάκι οι επισκέπτες. Προϋπόθεση αποτελεί η υλοποίηση εργασιών υποστύλωσης και η τοποθέτηση διάφορων εγκαταστάσεων που θα αυξήσουν την επισκεψιμότητα και κατά συνέπεια την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής» αναφέρει ο κ. Λουκάς.

[Φωτό.: Δήμος Λαυρεωτικής]

[ΠΗΓΗ: https://www.archaiologia.gr, από ΑΠΕ-ΜΠΕ (Κ.Π.), 6/2/2019]