ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΑΘΑΚΗ ΜΕ ΒΕΣΤΑΓΚΕΡ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΝΙΤΕΣ

Θετικοί στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση των δύο θυγατρικών της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα φαίνεται ότι είναι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι της Κομισιόν. Αυτό επισημαίνουν στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Μανόλη Παναγιωτάκη, χθες στο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι, πιθανότατα θα γίνει επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού ώστε η διαδικασία να έχει κλείσει έως τις 8 Μαΐου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των Μετόχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες Τρίτη ο υπουργός κ.  Γιώργος Σταθάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Επίτροπο Ανταγωνισμού κυρία Μαργκρέτε Βεστάγκερ, με βασικό θέμα συζήτησης το νέο πλαίσιο που πρέπει να προωθηθεί για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα. Η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, όπως διαφαίνεται έχει κλειδώσει. Όμως, σύμφωνα με παράγοντες του ΥΠΕΝ, πιθανώς θα απαιτηθούν αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου, βάσει του οποίου καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις του προηγούμενου διαγωνισμού ο οποίος κηρύχθηκε άγονος.  Οι συγκεκριμένες αλλαγές θα περιληφθούν στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ για τη γεωθερμία, τον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ και το ΙΓΜΕ, το οποίο αναμένεται αύριο Πέμπτη να εισαχθεί στη Βουλή για συζήτηση, με στόχο να ψηφιστεί στις 5 Μαρτίου.

Παράλληλα, οι όροι που οδήγησαν τον προηγούμενο διαγωνισμό σε ναυάγιο αναμένεται να βελτιωθούν, ενώ αναζητούνται λύσεις για την τροφοδοσία της μονάδας «Μελίτη Ι» από το ορυχείο της Αχλάδας, ενώ σχεδιάζεται η υιοθέτηση ενός μηχανισμού επιμερισμού ζημιών κερδών για τη ΔΕΗ και τον επενδυτή, για τουλάχιστον μία διετία. Επίσης, σχεδιάζεται να επενεξεταστεί  το ζήτημα της αποτίμησης των μονάδων, η οποία αποτέλεσε τροχοπέδη για τον προηγούμενο διαγωνισμό.

Στόχος η συμμετοχή, εκτός των επενδυτών που συμμετείχαν στην προηγούμενη διαδικασία, και νέων παικτών, οι οποίοι ενδεχομένως θα ενδιαφερθούν, με τους αναθεωρημένους όρους που θα τεθούν.

[ΠΗΓΗ: https://www.tovima.gr, της Μάχης Τράτσα, 27/2/2019]