ΤΟ ΦΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ!

Αφρικανικό φυτό που διαθέτει συχνά ακανθώδη φύλλα και μοιάζει με φοίνικα, βγαίνει από την αφάνεια, καθώς ένας γεωλόγος ανακάλυψε ότι αναπτύσσεται σε εδάφη κιμπερλίτη, ένα πυριγές πέτρωμα που θεωρείται πλούσιο σε διαμάντια. Είναι το Pandanus candelabrum, στο οποίο οι βοτανολόγοι δεν έδιναν μεγάλη προσοχή.

Αλλά οι κυνηγοί διαμαντιών πηδούν από τη χαρά τους, όταν το εντοπίζουν, λέει ο γεωλόγος Στίβεν Σίρεϊ (Steven Shirey), ο οποίος ειδικεύεται στην έρευνα διαμαντιών στο Ίδρυμα Κάρνεγκι (Carnegie) για την Επιστήμη, στην Ουάσιγκτον.

Το φυτό, που φαίνεται να προτιμά τα εδάφη κιμπερίλη, καθώς είναι πλούσια σε μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο, έχουν εντοπιστεί στη Λιβερία. Ο Στέφεν Χάγκερτι (Stephen Haggerty), μεταλλειολόγος στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα στο Μαϊάμι και επικεφαλής ερευνών της εταιρείας Youssef Diamond Mining Company. Περιγράφει την ανακάλυψή του στο Economic Geology.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, το φυτό διαθέτει εναέριο ριζικό σύστημα, παρόμοιο με τα δέντρα που είναι μαγκρόβια, και φτάνει τουλάχιστον τα 10 μέτρα ύψος.

Οι ντόπιοι χρησιμοποιούν τα φύλλα του για τις στέγες των σπιτιών τους. Ο ίδιος λέει ότι θα μπορούσε να είναι υποείδος ή ένα νέο είδος.

Επισημαίνει πως το φυτό θα μπορούσε να αλλάξει τους τρόπους εξερεύνησης για τα διαμάντια στη Δυτική Αφρική.

[φωτό: Wikimedia Commons]

[ΠΗΓΗ: https://koolnews.gr, με πληροφορίες από Sciencemag.org, 6/1/2019]