ΙΣΠΑΝΙΑ: ΤΑ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΕΙΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟΝΤΟΥΛΑΠΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Τέλος στη δραστηριότητα 26 τουλάχιστον ανθρακωρυχείων φέρνει το 2019 στην Ισπανία, μετά από σχετική οδηγία της ΕΕ, η οποία προβλέπει τον τερματισμό όλων των κρατικών κονδυλίων

Τέλος στη δραστηριότητα 26 τουλάχιστον ανθρακωρυχείων φέρνει το 2019 στην Ισπανία, μετά από σχετική οδηγία της ΕΕ, η οποία προβλέπει τον τερματισμό όλων των κρατικών κονδυλίων.

Το 2010, η ΕΕ δέχθηκε – λόγω πιέσεων από τη Γερμανία και την Ισπανία – ότι τα ανθρακωρυχεία θα μπορούσαν να συνεχίσουν να λαμβάνουν κρατικές ενισχύσεις, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα σταματούσε το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Σύμφωνα με το Telesur, εάν κατά την προαναφερθείσα ημερομηνία τα ανθρακωρυχεία δήλωναν ότι θέλουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους, θα έπρεπε να το κάνουν χωρίς κρατική βοήθεια και επιστρέφοντας τις σχετικές ενισχύσεις. Στην Ισπανία, δύο εταιρείες έχουν δηλώσει πως επιθυμούν να συνεχίσουν.

Πάντως το λουκέτο στα ορυχεία δεν συνεπάγεται με την εγκατάλειψη της χρήσης άνθρακα, η οποία σήμερα εισάγεται σε ποσοστό 90% από πολλές χώρες στην Ισπανία, ιδίως από την Κολομβία και τη Ρωσία.

Προς το παρόν, εννέα από τους 15 θερμοηλεκτρικούς σταθμούς της χώρας τον χρησιμοποιούν ως καύσιμο και θα πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν έως το 2020.

[ΠΗΓΗ: https://www.ethnos.gr/, 1/1/2019]