FINANCIAL TIMES: «ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»

Αναφορά και στην ύψους ενός δισ. επένδυση στις Σκουριές

Το προφίλ του «επόμενου πρωθυπουργού της Ελλάδας» σκιαγραφούν οι «Financial Times», παρουσιάζοντας χα βασικά πολιτικά μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έτσι ώστε να αλλάξει το επιχειρηματικό κλίμα, να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική και να αυξηθούν σημαντικά οι επενδύσεις στη χώρα.

Αρκετούς μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, οι «ΕΤ.» αναδεικνύουν τη μεγάλη δημοσκοπική απόσταση που χωρίζει τη Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για διαφορά ρεκόρ, της τάξης των 16 ποσοστιαίων μονάδων, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο Κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του λειτουργούν ήδη σε προεκλογικό ρυθμό.

Σε μια συγκυρία που η χώρα παραμένει αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές, η ανάπτυξη δεν εντυπωσιάζει και η πραγματική οικονομία προσπαθεί να διώξει από πάνω της το βαρύ φορτίο της οκταετούς κρίσης, η ανάγκη προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων είναι επιτακτική. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Μητσοτάκης δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της πρόθεσής του να δώσει ώθηση στις επενδύσεις και να «απελευθερώσει» την ανάπτυξη. «Οι πολίτες θα δουν να υλοποιείται άμεσα ένα συστηματικό σχέδιο για να ξεμπλοκάρουμε ευρείας κλίμακας επενδυτικά σχέδια, ξεκινώντας από το Ελληνικό, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό και με μεγάλο συμβολισμό» τόνισε.

Τα κόκκινα δάνεια Οι «ΕΤ.» σημειώνουν με νόημα ότι ενώ η ελληνική κρίση έχει επισήμως τελειώσει, η κατάσταση ίου τραπεζικού κλάδου παραμένει εύθραυστη λόγω ίου υπερβολικού ποσοστού κόκκινων δανείων, ενώ η ανεργία συνεχίζει να βρίσκεται κοντά στο 20%. Πώς θα καταφέρει, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης να αποκαταστήσει την επενδυτική εμπιστοσύνη; Θα πρέπει να πιστέψουμε στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και όχι μόνο στην προσαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία υπήρξε υπερβολικά περιοριστική, τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Δεσμεύτηκε δε ότι η νέα κυβέρνηση θα καταστήσει τη χώρα πιο ανταγωνιστική, αλλάζοντας συνολικά το επιχειρηματικό κλίμα, θα προσελκύσει σημαντικά κεφάλαια ξένων επενδύσεων και παράλληλα θα κινητοποιήσει τις εγχώριες επενδύσεις.

Η εφημερίδα στέκεται, μάλιστα, στην περίπτωση του γιγαντιαίου project ύψους 6 δισ. ευρώ στο Ελληνικό, υπογραμμίζοντας ότι η έναρξη των εργασιών υποδομής έχει καθυστερήσει για σχεδόν δύο χρόνια. Στο ίδιο πλαίσιο, γίνεται αναφορά στην επένδυση ύψους 1 δισ. στις Σκουριές, η οποία, όπως αναφέρει, πάγωσε πέρυσι ύστερα από διαμάχη σχετικά με τις άδειες.

Το θέμα των αδειοδοτήσεων είναι από τα βασικά που «διώχνουν» τους… σοβαρούς επενδυτές από τη χώρα μας, μαζί με την υπερβολική φορολόγηση και τη μη αποτελεσματική λειτουργία του κράτους δικαίου.

Το μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση ζητήματα διαφάνειας ήταν σαφές: «Θα είμαι ξεκάθαρος απέναντι στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. Ο νόμος είναι νόμος και τα πράγματα πρόκειται να αλλάξουν» είπε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς για το θέμα της διαπλοκής ανάμεσα σε υψηλόβαθμους πολιτικούς παράγοντες και κάποιους επιχειρηματίες.

Η υπερφορολόγηση

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα της υπερφορολόγησης και της ρευστότητας, καθιστώντας σαφές ότι θα μειώσει τους φόρους για τις επιχειρήσεις και θα κάνει ό,τι μπορεί για να βελτιωθούν οι συνθήκες ρευστότητας. Όμως, ο κ. Μητσοτάκης διαμηνύει επίσης πως οι επιχειρηματίες θα πρέπει να πληρώνουν τους φόρους και να επενδύσουν στην Ελλάδα και όχι να περιμένουν ότι θα έχουν «προνομιακή μεταχείριση μέσω της αγοράς τηλεοπτικών σταθμών».

Τέλος, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στη σημασία που δίνει η Ν.Δ. στα ζητήματα της Παιδείας, με αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση του προγράμματος της για το νέο εκπαιδευτικό σύστημα, με τον Κ. Μητσοτάκη να υποστηρίζει ότι «δεν μπορούμε να επιτύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αν δεν επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιό μας».

[ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, του Κωνσταντίνου Μαριόλη, 6/12/2018]