ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΧΡΥΣΟ;

Όπως αποτυπώθηκε σε αναλυτικό ρεπορτάζ του «Κεφαλαίου» στην έκδοση της περασμένης Παρασκευής (26/10), τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια σιωπηρή αλλά σταθερή αύξηση των αγορών χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες.

Οι αγορές αυτές έχουν ξεπεράσει τα όρια της συνηθισμένης αναπροσαρμογής των αποθεματικών τους κατά περιόδους.

Η τάση αυτή σταθερά ενισχύεται. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, μόνο μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες αυτές οι αγορές χρυσού έχουν ξεπεράσει τους 148 τόνους, σημειώνοντας μια άνοδο που αγγίζει το εκπληκτικό 22%, αν συγκριθούν με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017.

Οι κεντρικές τράπεζες ορισμένων χωρών έχουν προβεί σε πολύ μεγάλες αγορές. Για παράδειγμα, από τους 148 τόνους των τελευταίων τριών μηνών η Ρωσία έχει αγοράσει τους 92 τόνους, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά χρυσού από το 1989 και μετά. Αντίστοιχες κινήσεις γίνονται και από άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία κ.λπ. Στη λίστα των χωρών με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού που δημοσιεύτηκε στο «Κ» οι ΗΠΑ διαθέτουν τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού και ακολουθούν η Γερμανία και η Ιταλία με τη Γαλλία.

Ο επικεφαλής της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, δίνοντας εξηγήσεις στους βουλευτές για τις αγορές αυτές, παραδέχτηκε ότι η κεντρική τράπεζα κινείται στην κατεύθυνση αυτή γιατί θεωρεί την αύξηση των αποθεματικών σε χρυσό το ισχυρότερο εργαλείο εγγύησης της αξιοπιστίας του νομίσματος.

Η ευθεία παραδοχή του, για τον λόγο των αγορών χρυσού, επιβεβαιώνει το γεγονός της αυξανόμενης ανησυχίας για επερχόμενες μεγάλες αναταραχές στο επίπεδο των συναλλαγματικών ισορροπιών διεθνώς, καθώς η οικονομική επιβράδυνση και η αντιστροφή των νομισματικών πολιτικών των μεγάλων κεντρικών τραπεζών (Fed, ΕΚΤ, ΒοΕ κ.ά.) φαίνεται να συγχρονίζεται σε διεθνή κλίμακα.

Ήδη η αύξηση επιτοκίων από τη Fed και η επικείμενη διακοπή του QE από την ΕΚΤ έχουν προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις, οι οποίες έχουν αρχίσει να… καταπίνουν οικονομίες και να εξαφανίζουν νομίσματα χωρών με υψηλά χρέη και, κυρίως, ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, όπως η Αργενηνή, η Τουρκία, ενώ άλλες αντίστοιχες οικονομίες, όπως η Ν. Αφρική, το Πακιστάν, η Βραζιλία, ετοιμάζονται να ακολουθήσουν.

Η Ρωσία, όπως και άλλες χώρες με εθνικά νομίσματα που έχουν περάσει από ισχυρές τρικυμίες στην κρίση του ’97, ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τις επερχόμενες απειλές ισχυροποιώντας τα συναλλαγματικά τους αποθέματα με τη μορφή χρυσού..

[ΠΗΓΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ, του Γ. Αγγελή, 03/11/2018]